Regeling van de Minister voor Primair en Voortgezet onderwijs van 27 juni 2024, OVO/nr. 567229, houdende wijziging van de Subsidieregeling verbetering basisvaardigheden voor prioriteitsscholen 2024 in verband met de verschuiving van het resterende subsidiebudget van het eerste aanvraagtijdvak naar het tweede aanvraagtijdvak

Gelet op de artikelen 4 en 5 van de Wet overige OCW-subsidies en de artikelen 1.3 en 2.1 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling verbetering basisvaardigheden voor prioriteitsscholen 2024 wordt als volgt gewijzigd:

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. Voor subsidieverstrekking op aanvragen die in het tweede aanvraagtijdvak, bedoeld in artikel 4, tweede lid, zijn ingediend, is een bedrag beschikbaar van in totaal € 23.432.129, waarvan:

    • a. € 8.897.789 beschikbaar is voor het primair onderwijs en primair onderwijs BES, niet zijnde speciaal onderwijs, speciaal basisonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs;

    • b. € 12.685.449 beschikbaar is voor het voortgezet onderwijs; en

    • c. € 1.848.891 beschikbaar is voor het speciaal onderwijs, speciaal basisonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs.

2. Het vierde lid vervalt.

ARTIKEL II INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, M.L.J. Paul

TOELICHTING

1. Inleiding

Het Masterplan Basisvaardigheden heeft als doel om scholen met de ontwikkeling van deze vaardigheden te ondersteunen, en daarmee de resultaten op taal, rekenen-wiskunde, burgerschap en digitale geletterdheid aantoonbaar te verbeteren. Vanuit dit Masterplan is het de ambitie om te komen tot een structureel instrument om financiële middelen te verdelen naar scholen die dat het meest nodig hebben, en te zorgen voor publieke ondersteuning die permanent beschikbaar is voor alle scholen.

Deze subsidieregeling ondersteunt scholen met het inspectie-oordeel ‘zeer zwak’ of ‘onvoldoende’ (ook wel prioriteitsscholen) met het verbeteren van de basisvaardigheden in de schooljaren 2024/2025, 2025/2026 en een deel van 2026/2027. Daarvoor heeft de subsidieregeling twee aanvraagtijdvakken: een eerste aanvraagtijdvak van 10 april 2024 tot en met 26 april en een tweede aanvraagtijdvak van 2 september 2024 tot en met 13 september 2024. Voor het eerste aanvraagtijdvak kunnen de activiteiten van de subsidie worden uitgevoerd tot en met 31 juli 2026. Voor het tweede aanvraagtijdvak geldt dat de bestedingstermijn eindigt op 31 december 2026.

2. Verschuiving subsidiebudget (Artikel I)

Deze wijzigingsregeling voorziet in de verschuiving van het resterende subsidiebudget van het eerste aanvraagtijdvak naar het tweede aanvraagtijdvak. Op grond van artikel 4, tweede lid, van de subsidieregeling konden prioriteitsscholen van 10 april 2024 tot en met 26 april 2024 een aanvraag indienen voor een subsidie ter verbetering van de basisvaardigheden. Voor subsidieverstrekking op aanvragen die in dit eerste aanvraagtijdvak zijn ingediend, is een bedrag beschikbaar gesteld van in totaal € 16.274.000. Artikel 5, vierde lid, onderdeel a, maakt het mogelijk om het subsidiebudget dat in het eerste aanvraagtijdvak beschikbaar is gesteld in te zetten voor het tweede aanvraagtijdvak, als het budget dat beschikbaar is gesteld in het eerste aanvraagtijdvak niet volledig is benut. Aangezien het beschikbare subsidiebudget van het eerste aanvraagtijdvak niet is uitgeput, is besloten om het resterende bedrag van € 439.500, door deze wijzigingsregeling, toe te voegen aan het beschikbare subsidiebudget voor het tweede aanvraagtijdvak van hetzelfde kalenderjaar. Er is niet gekozen om het resterend budget toe te voegen aan de Subsidieregeling verbetering basisvaardigheden voor scholen 2024 omdat de minister heeft toegezegd dat alle prioriteitsscholen in aanmerking komen voor financiële ondersteuning op grond van deze subsidieregeling.

Het bestaande artikel 5, vierde lid, komt te vervallen omdat dit lid door onderhavige wijziging overbodig is geworden.

Daarnaast maakt artikel 5, derde lid, van de Subsidieregeling verbetering basisvaardigheden voor scholen 2024 het mogelijk om de middelen, na toepassing van het tweede lid, toe te voegen aan het beschikbare budget voor het tweede aanvraagtijdvak, bedoeld in artikel 5, tweede lid, van de Subsidieregeling verbetering basisvaardigheden voor prioriteitsscholen 2024. Aangezien het beschikbare subsidiebudget, bedoeld in artikel 5, eerste lid, van de Subsidieregeling verbetering basisvaardigheden voor scholen 2024 niet is uitgeput, is tevens besloten om het resterende bedrag van € 180.129, toe te voegen aan het beschikbare subsidiebudget voor het tweede aanvraagtijdvak van de Subsidieregeling verbetering basisvaardigheden voor prioriteitsscholen 2024. Het subsidiebudget is niet volledig uitgeput, omdat er onvoldoende middelen resteerden om een aanvraag volledig toe te kennen. Deze middelen worden nu ingezet voor het tweede aanvraagtijdvak voor prioriteitsscholen.

3. Inwerkingtreding (Artikel II)

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, M.L.J. Paul

Naar boven