Regeling van de Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs van 21 juni 2024, VO/1564378, houdende wijziging van de Subsidieregeling praktijkgericht vak gl en tl in verband met de ophoging van subsidieplafonds en het opheffen van het onderscheid tussen pilotscholen en niet-pilotscholen vanaf 2025

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs,

Gelet op de artikelen 4 en 5 van de Wet overige OCW-subsidies en de artikelen 1.3 en 2.1 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS;

Besluit:

ARTIKEL I. WIJZIGING SUBSIDIEREGELING PRAKTIJKGERICHT VAK GL EN TL

De Subsidieregeling praktijkgericht vak gl en tl wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 4, eerste lid, komt te luiden:

  • 1. Een subsidieaanvraag kan worden ingediend:

    • a. van 25 maart 2024 tot en met 22 april 2024 voor de schooljaren 2024–2025 en 2025–2026;

    • b. van 15 januari 2025 tot en met 17 februari 2025 voor de schooljaren 2025–2026 en 2026–2027; en

    • c. van 15 januari 2026 tot en met 17 februari 2026 voor de schooljaren 2026–2027 en 2027–2028.

B

Na artikel 6 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 6a Subsidieplafonds schooljaren 2025–2028

Voor subsidieverstrekking op grond van deze regeling is:

  • a. voor de schooljaren 2025–2026 en 2026–2027 in totaal een bedrag beschikbaar van € 10.500.000; en

  • b. voor de schooljaren 2026–2027 en 2027–2028 in totaal een bedrag beschikbaar van € 11.638.000.

C

Artikel 11, tweede lid, komt te luiden:

  • 2. Het bevoegd gezag dat de subsidie, bedoeld in artikel 8, ontvangt, zendt op uiterlijk 1 oktober 2026 een eindrapportage aan de Minister.

D

Aan artikel 13 wordt na ‘onderdeel b’ toegevoegd: ‘, en artikel 4, eerste lid, onderdelen b en c’.

E

Artikel 16 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘€ 13.550.000,–‘ vervangen door ‘€ 14.688.000,–‘.

2. Onder vernummering van het derde lid tot vierde lid, wordt na het tweede lid een lid ingevoegd, luidende:

  • 3. In het geval dat het subsidieplafond, bedoeld in het eerste lid, ontoereikend is om alle aanvragen voor de subsidie, bedoeld in artikel 4, eerste lid, onder b, toe te wijzen, worden de binnengekomen aanvragen door middel van loting gerangschikt, waarbij aanvragen voor elk van de licentiegebonden vakken Bouwen, Wonen & Interieur, Groen, Horeca, Bakkerij & Recreatie, Media, Vormgeving & ICT, Maritiem en Techniek, Mobiliteit & Transport en Produceren, Installeren & Energie voorrang krijgen, met een maximum van 10 plekken per licentiegebonden praktijkgericht vak. In afwijking van artikel 11, eerste lid, biedt een onderwijsinstelling waarvan de aanvraag voor een licentiegebonden praktijkgericht vak is toegewezen, dit vak aan vanaf het eerste schooljaar waarvoor zij subsidie krijgt.

F

Artikel 17 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt na 'gedurende twee jaren' ingevoegd ‘en’.

2. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. Het bevoegd gezag dat de subsidie, bedoeld in artikel 14, ontvangt, zendt:

    • a. indien het een subsidie betreft als bedoeld in artikel 4, eerste lid, onderdeel a, op uiterlijk 1 oktober 2026 een eindrapportage aan de Minister;

    • b. indien het een subsidie betreft als bedoeld in artikel 4, eerste lid, onderdeel b, op uiterlijk 1 oktober 2027 een eindrapportage aan de Minister; en

    • c. indien het een subsidie betreft als bedoeld in artikel 4, eerste lid, onderdeel c, op uiterlijk 4 oktober 2028 een eindrapportage aan de Minister.

ARTIKEL II. INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, M.L.J. Paul

TOELICHTING

Algemeen

Met deze wijzigingsregeling worden twee zaken aangepast in de Subsidieregeling praktijkgericht vak gl en tl (hierna: subsidieregeling). Ten eerste wordt het subsidieplafond voor de eerste ronde opgehoogd naar € 14.688.000 in verband met de loon- en prijsbijstelling die bij Voorjaarsnota 2024 is ontvangen. Deze eerste ronde kende zoveel subsidieaanvragen dat moest worden geloot. De ophoging van het subsidieplafond betekent dat meer scholen kunnen worden ingeloot.

De tweede wijziging houdt in dat er in januari 2025 een extra ronde wordt toegevoegd aan de subsidieregeling. De vorige ronde kende meer aanvragen dan het subsidieplafond toestond, waardoor geloot moest worden. Zelfs met de loon- en prijsbijstelling zullen tientallen scholen geen subsidie kunnen ontvangen. Daarom wordt geregeld dat gl- en tl-scholen van 15 januari tot en met 17 februari 2025 wederom subsidie kunnen aanvragen, als zij nog geen subsidie op grond van de subsidieregeling toegekend hebben gekregen. De scholen ontvangen subsidie voor de schooljaren 2025–2026 en 2026–2027. Het gaat hier zowel om voormalig tl-pilotscholen als om gl- en tl-scholen die niet hebben meegedaan aan de pilot. Voormalige pilotscholen moeten het praktijkgerichte vak twee jaar aanbieden. Scholen van buiten de pilot mogen het eerste subsidiejaar gebruiken om het praktijkgerichte vak te ontwikkelen.

De eerste ronde heeft laten zien dat de aanvragen voor een aantal licentiegebonden praktijkgerichte vakken achterbleven bij licentievrije praktijkgerichte vakken. Om goed te monitoren hoe de verschillende praktijkgerichte vakken worden geïmplementeerd en om gefundeerde conclusies te kunnen trekken voor de periode na deze subsidieregeling, is echter massa nodig, die we vaststellen op ongeveer twintig plekken per praktijkgericht vak. Daarom regelt de tweede ronde van januari 2025 het volgende. Als in deze ronde wederom een overschrijding van het subsidieplafond plaatsvindt, zal ook weer geloot worden. Scholen die een aanvraag doen voor een licentiegebonden praktijkgericht vak krijgen daarbij voorrang, met een maximum van tien plekken per licentiegebonden praktijkgericht vak. In feite vindt in dat geval een loting plaats binnen een bredere loting. Als het maximum van tien plekken wordt overschreden, gaan de overige scholen met een licentiegebonden praktijkgericht vak mee in de rest van de loting met alle licentievrije scholen. Als het maximum van tien plekken niet wordt bereikt, gaan deze plekken naar scholen die voor een licentievrij praktijkgericht vak subsidie hebben aangevraagd.

Het is niet de bedoeling dat scholen voorrang krijgen door alleen een licentiegebonden praktijkgericht vak in te vullen als één van de te onderzoeken praktijkgerichte vakken in het eerste jaar, om deze niet meer aan te bieden in het tweede jaar. Daarom geldt dat scholen die voorrang krijgen op basis van een licentiegebonden praktijkgericht vak, dit vak ook gelijk moeten aanbieden in het eerste subsidiejaar. Als een school wel een licentiegebonden praktijkgericht vak wil ontwikkelen maar dit nog niet gelijk in het eerste jaar wil aanbieden, dan kan dit, maar dan krijgt deze school geen voorrang bij een eventuele loting.

Er is geen apart subsidieplafond meer voor voormalige pilotscholen met een theoretische leerweg. Dat betekent dat zij geen voorrang meer hebben, mocht wederom een loting moeten plaatsvinden. Voormalige pilotscholen kunnen alleen subsidie aanvragen als ze a) in de pilot subsidie hebben ontvangen voor de theoretische leerweg en b) het praktijkgerichte vak gaan aanbieden in het schooljaar nadat de pilot is afgelopen. Voor de meeste scholen is dat schooljaar 2024–2025 of later, maar voor de pilotschool op Bonaire is dit pas vanaf schooljaar 2025–2026. Deze pilotschool komt met deze wijzigingsregeling dus ook in aanmerking voor subsidie.

Artikelsgewijs

Artikel I, onderdeel A

Dit onderdeel voegt de extra ronde voor schooljaar 2025–2026 in.

Artikel I, onderdeel B

Dit onderdeel regelt dat het onderscheid tussen pilotscholen en niet-pilotscholen alleen van toepassing is op de subsidieronde 2024–2025.

Artikel I, onderdeel C

Dit onderdeel herstelt een technische omissie.

Artikel I, onderdelen D

Deze onderdelen regelen dat paragraaf 3 van toepassing is op pilotscholen in de ronde voor schooljaar 2024–2025 en op alle scholen vanaf de tweede ronde voor schooljaar 2025–2026.

Artikel I, onderdeel E

Dit onderdeel regelt de ophoging van het subsidieplafond van de eerste ronde voor schooljaar 2024–2025.

Artikel I, onderdeel F

Dit onderdeel herstelt een technische omissie. Daarnaast voegt dit onderdeel de eindrapportagedatum van de extra ronde voor schooljaar 2025–2026 toe.

Artikel II

De regeling treedt in werking met ingang van de dag na publicatie in de Staatscourant. Daarmee wordt afgeweken van het uitgangspunt van het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten dat de regeling ten minste twee maanden voor inwerkingtreding wordt gepubliceerd. In dit geval is een afwijking van de vaste verandermomenten niet bezwaarlijk, omdat de regeling begunstigend is voor de subsidieontvangers en zij hiervan tijdig op de hoogte worden gebracht door middel van directe voorlichting.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, M.L.J. Paul

Naar boven