Kennisgeving ontwerpbesluit omgevingsvergunning, Vermilion Energy B.V., Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat maakt bekend dat aan Vermilion Energy Netherlands B.V. (hierna: Vermilion) te Harlingen ingevolge de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (hierna: Wabo), een omgevingsvergunning voor een mijnbouwinrichting, kadastraal bekend als gemeente Weststellingwerf, kadastraal ingedeeld, gemeente Wolvega, sectie J, nummers 82, 87 en 101, is geweigerd.

De omgevingsvergunning is aangevraagd voor de activiteiten ‘Planologisch strijdig gebruik – projectafwijkingsbesluit ‘, ‘Bouwen van een bouwwerk’, ‘Het oprichten en in werking hebben van een inrichting of mijnbouwwerk’ en ‘Uitweg hebben, maken of veranderen of gebruik te veranderen’.

De aanvraag betreft het oprichten van een geheel nieuwe mijnbouwinrichting, bestemd voor het produceren, meten en afvoeren van aardgas. Nadat een diepteboring is uitgevoerd en na een succesvolle testfase zal het geproduceerde aardgas onbehandeld via een transportleiding worden afgevoerd. Deze transportleiding zal worden aangesloten op de bestaande hoofdgastransportleiding (Oldelamer-Mildam) ten oosten van de locatie.

De gemeenteraad van Weststellingwerf is om een verklaring van geen bedenkingen gevraagd. Op 30 januari 2022 heeft de gemeenteraad van Weststellingwerf een ontwerpverklaring van geen bedenkingen afgegeven, waaruit blijkt dat er bedenkingen zijn tegen het verlenen van de gevraagde ontwerp omgevingsvergunning. De inhoud van de ontwerpverklaring van geen bedenkingen is negatief ten aanzien van de aanvraag van vergunning. Ingevolge artikel 2.12 Wabo juncto artikel 2.20a Wabo, wordt de ontwerp omgevingsvergunning voor de aangevraagde activiteit niet verleend.

Het ontwerpbesluit en de andere relevante stukken liggen met ingang van 27 juni 2024 gedurende zes weken ter inzage op de secretarie van de gemeente Weststellingwerf. Wij adviseren u voor de inzage van dit ontwerpbesluit eerst contact op te nemen met de gemeente Weststellingwerf via www.weststellingwerf.nl. Daarnaast is het ontwerpbesluit en aanvraag te raadplegen via www.mijnbouwvergunningen.nl.

Tot en met 8 augustus 2024 kan eenieder zienswijzen met betrekking tot het ontwerpbesluit schriftelijk kenbaar maken aan:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Directie Transitie Diepe Ondergrond

Postbus 20401

2500 EK DEN HAAG

mijnbouwvergunningen@minezk.nl onder vermelding van zaaknummer V-35212.

Inlichtingen kunt u verkrijgen via het mailadres: mijnbouwvergunningen@minezk.nl onder vermelding van kenmerk V-35212.

Naar boven