Regeling van de Minister van Economische Zaken en Klimaat van 25 juni 2024, nr. WJZ/ 62310528, tot wijziging van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2024 in verband met de openstelling van de subsidiemodule Vroegefasefinanciering en haalbaarheidsstudie

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op artikel 16 van het Kaderbesluit nationale EZK- en LNV-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

In de tabel behorende bij artikel 1 van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2024 wordt aan titel 3.16 een rij toegevoegd, luidende:

 

3.16.12

Academische innovatieve starter, hbo-innovatieve starter en TO2-innovatieve starter

 

01-07-2024 t/m 31-12-2024

€ 3.750.000

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 25 juni 2024

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

TOELICHTING

1. Doel en aanleiding

Met de subsidiemodule Vroegefasefinanciering (hierna: VFF), opgenomen in titel 3.16 van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies (hierna: RNES), kunnen ondernemers een risicodragende geldlening tot € 350.000 afsluiten om de stap van onderzoek (of idee of concept) naar een commercieel product (of proces of dienst) dat geschikt is voor de markt, te onderzoeken. Ook kunnen regionale financiers een subsidie in de vorm van een geldlening aanvragen voor het verstrekken van geldleningen aan MKB-ondernemers of innovatieve starters ten behoeve van de financiering van vernieuwings- of vroegefasetrajecten.

Sinds enige jaren voert de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (hierna: NWO-TTW) namens de Minister van Economische Zaken en Klimaat een deel van de VFF-subsidieregeling uit. De uitvoering van NWO-TTW past in het programma Take-off, waarbij zowel haalbaarheidsstudies (fase 1) als vroegefasetrajecten (fase 2) zijn opgenomen.

Het subsidieplafond van de Vroegefasefinanciering (fase 2) bedraagt € 3.750.000 voor het uitgeven van leningen tussen 1 juli 2024 en 1 januari 2025. De openstelling van deze subsidiemodule (specifiek voor subsidies gebaseerd op paragraaf 3.16.4 van de RNES) is een half jaar en wordt gerealiseerd door een wijziging van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2024.

2. Staatssteun

De subsidie, bedoeld in artikel 3.16.12 bevat staatssteun en wordt gerechtvaardigd door de artikelen 22 en 25 van de algemene groepsvrijstellingsverordening.

3. Regeldruk

De openstelling van deze subsidiemodule leidt niet tot een toe- of afname van de regeldruk bij de gebruikers van deze subsidiemodule.

4. Vaste verandermomenten

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Met de bekendmaking en inwerkingtreding van deze regeling wordt afgeweken van de systematiek van de vaste verandermomenten, inhoudende dat ministeriële regelingen met ingang van de eerste dag van elk kwartaal in werking treden en minimaal twee maanden voordien worden bekendgemaakt. Dat kan in dit geval worden gerechtvaardigd omdat de doelgroep gebaat is bij spoedige inwerkingtreding van deze regeling.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

Naar boven