Regeling van de Minister voor Klimaat en Energie van 22 juni 2024, nr. WJZ/ 45935693, tot wijziging van de Regeling specifieke uitkering naderingsdetectie op land in verband met verlenging van de indieningsperiode

De Minister voor Klimaat en Energie,

Gelet op artikelen 2, eerste lid en 3, eerste lid van de Kaderwet EZK- en LNV-subsidies en artikel 17 van de Financiële-verhoudingswet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling specifieke uitkering naderingsdetectie op land wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 3 wordt ‘31 december 2028’ vervangen door ‘31 december 2029’.

B

In artikel 6, tweede lid, wordt ‘1 september 2024’ vervangen door ‘1 september 2025’.

C

In artikel 12 wordt ‘31 december 2024’ vervangen door ‘31 december 2025’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 22 juni 2024

De Minister voor Klimaat en Energie, R.A.A. Jetten

TOELICHTING

Algemeen

Op grond van de Regeling specifieke uitkering naderingsdetectie op land ontvangt de provincie een specifieke uitkering ter ondersteuning van de installatie van een naderingsdetectiesysteem door de exploitant van een bestaande windturbine op land.

Als gevolg van verschillende onvoorziene vertragingen is het oorspronkelijke tijdsbestek voor het benutten van de specifieke uitkering voor enkele provincies niet langer haalbaar gebleken.

In diverse windenergieprojecten worden bezwaar- en beroepsprocedures voortgezet tot aan de Raad van State. Dit kan leiden tot aanzienlijke vertragingen, aangezien projecten vaak moeten wachten op een zittingsdatum of uitspraak van de Raad van State voordat ze verder kunnen gaan. Gedurende deze periode waarin een onherroepelijke vergunning ontbreekt, stellen initiatiefnemers het aangaan van contracten voor het plaatsen of bestellen van windturbines uit. Deze vertragingen hebben ook gevolgen voor de uitvoering van de Regeling specifieke uitkering naderingsdetectie op land.

Bovendien wordt ernaar gestreefd om provincies die aanvankelijk geen gebruik wilden maken van de Regeling specifieke uitkering naderingsdetectie op land, alsnog een mogelijkheid te geven een aanvraag in te dienen. Het rijk wil mogelijke obstakels, zoals een te korte termijn om een provinciale regeling op te zetten, wegnemen, zodat elke provincie van de Regeling specifieke uitkering naderingsdetectie op land kan profiteren, en om lichthinder veroorzaakt door windturbines te verminderen.

Inwerkingtreding

Voor inwerkingtreding van deze regeling wordt afgeweken van de systematiek van de vaste verandermomenten, inhoudende dat ministeriële regelingen met ingang van de eerste dag van elk kwartaal in werking treden en minimaal twee maanden voordien worden bekendgemaakt. Dat kan in dit geval worden gerechtvaardigd doordat de decentrale overheden gebaat zijn bij spoedige inwerkingtreding.

De Minister voor Klimaat en Energie, R.A.A. Jetten

Naar boven