Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 19 juni 2024, nr. 1561009, houdende wijziging van de Subsidieregeling LLO-Katalysator (LLO-oplossingen energie- en grondstoffentransitie 2023–2026) in verband met de wijziging van de data van de 3e aanvraagronde van deze regeling

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op de artikelen 4 en 5 van de Wet overige OCW-subsidies en de artikelen 1.3 en 2.1 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 6, eerste lid, onderdeel c, van de Subsidieregeling LLO-Katalysator (LLO-oplossingen energie- en grondstoffentransitie 2023–2026) komt als volgt te luiden:

  • c. van 18 november tot en met 2 december 2024.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf

TOELICHTING

Algemeen deel

1. Aanleiding

De Subsidieregeling LLO-Katalysator (LLO-oplossingen energie- en grondstoffentransitie 2023–2026) (hierna: de subsidieregeling) is een uitwerking van Bouwsteen 2 van het Nationale Groeifonds Programma de LLO-Katalysator, tranche 1, 2023–2026.1 De doelstelling van deze subsidieregeling is om via samenwerkingsverbanden bij te dragen aan het oplossen van competentieknelpunten in het kader van de energie- en grondstoffentransitie via LLO-oplossingen en aan de vorming en ontwikkeling van duurzame LLO-ecosystemen binnen een regio of sector. Anders gesteld, het gaat om netwerkvorming (samenwerkingsverbanden en ecosystemen) rondom innovatie-, ontwikkel- of scholingsvraagstukken (vraagarticulatie) in het kader van de energie- en grondstoffentransitie die werkgevers, werkenden en werkzoekenden (LLO- doelgroepen) binnen een regio of sector hebben en waar publieke en private opleiders samen met bedrijven een leer- of scholingsoplossing (LLO-oplossing) voor kunnen ontwerpen en ontwikkelen als partners (co-makerschap).

Deze subsidieregeling subsidieert de ontwikkeling van LLO-oplossingen ten behoeve van de energie- en grondstoffentransitie via kleine en grote projecten die in drie aanvraagrondes ingediend kunnen worden door samenwerkingsverbanden bestaande uit in de kern arbeidsorganisaties en opleiders, en aangevuld met regionale en sectorale partijen. Door ontwikkelde LLO-oplossingen in de praktijk te brengen, worden competentieknelpunten in het kader van de energie- en grondstoffentransitie op de arbeidsmarkt opgelost, kunnen werkenden, werkzoekenden en werkgevers zich ontwikkelen en wordt het LLO-ecosysteem versterkt.

Inmiddels is er één aanvraagtijdvak geweest van 1 oktober 2023 tot en met 16 oktober 2023 en worden de ingediende projecten in aanvraagronde 2 momenteel beoordeeld. Op basis van feedback uit het veld en vanuit de beoordelingscommissie blijkt dat het wenselijk is om meer tijd te hebben tussen de aanvraagronden zodat er voldoende ruimte is om feedback te verwerken en een aangepast voorstel eventueel in te dienen in de daaropvolgende aanvraagronde. Met deze wijzigingsregeling verschuiven we daarom de 3e aanvraagronde van deze regeling ongeveer 10 weken naar achteren.

2. Wijzigingen

De nieuwe aanvraagronde 3 loopt met deze wijziging van maandag 18 november 2024 tot en met maandag 2 december 2024. Dit biedt samenwerkingsverbanden meer tijd en ruimte om een goed voorstel in te dienen en eventuele feedback op een afgewezen voorstel uit aanvraagronde 2 te verwerken.

3. Uitvoerbaarheid en handhaving

Deze wijzigingsregeling is aan DUS-I voorgelegd voor een uitvoeringstoets.

DUS-I acht de wijziging uitvoerbaar.

4. Afstemming en advisering

Er is voor de totstandkoming van deze wijzigingsregeling overlegd met DUS-I, de beoordelingscommissie en met de publieke onderwijskoepels en raad van bestuur die onderdeel zijn van het uitvoerend consortium achter de LLO-Katalysator. Zij zijn akkoord met deze wijzigingsregeling.

5. Regeldruk

Deze wijzigingsregeling heeft geen substantiële gevolgen voor de regeldruk.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel I, onderdeel A (wijziging artikel 6)

In dit artikel wordt het eerste lid, onderdeel c, gewijzigd. Dit lid benoemt de data voor elk van de drie aanvraagronden voor deze regeling. Door het wijzigen van onderdeel c wordt de 3e aanvraagronde naar achteren geschoven naar 18 november tot en met 2 december 2024.

Artikel II (inwerkingtreding)

Deze subsidieregeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Dit is in afwijking van de vaste verandermomenten en in afwijking van de minimuminvoeringstermijn van twee maanden, maar dat is niet bezwaarlijk voor de publieke instellingen die als penvoerder van een subsidieaanvraag kunnen optreden, omdat er niets verandert aan het doel en de inhoud van de subsidieregeling. Ook heeft de wijzigingsregeling geen gevolgen voor de partijen die in aanmerking komen voor een subsidieaanvraag, noch voor de subsidiabele activiteiten.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf


X Noot
1

Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 27 juni 2023, nr. 1409103, houdende regels voor de subsidieverstrekking ten behoeve van het Leven Lang Ontwikkelen-Katalysator programma voor Bouwsteen 2 (Subsidieregeling LLO-oplossingen energie- en grondstoffentransitie 2023–2026), Stcrt. 2023, 19046.

Naar boven