Besluit van de Inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit namens de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 19 december 2023 tot vaststelling van het Specifiek interventiebeleid NVWA voedselveiligheid industriële productie, vis, zuivel en eieren (IB03-SPEC 39, versie 15)

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht, artikel 25 van de Warenwet, de artikelen 10, eerste lid, onderdeel d, en 13a van de Mandaatregeling VWS en het Algemeen interventiebeleid NVWA 2024;

Besluit vast te stellen de volgende beleidsregel:

1. Onderwerp

Het Specifiek interventiebeleid NVWA voedselveiligheid industriële productie, vis, zuivel en eieren (hierna genoemd specifiek interventiebeleid voedselveiligheid industrie) beschrijft, binnen de kaders van het Algemeen interventiebeleid NVWA 2024 (NVWA-IB03), de klasseindeling en interventies voor de beoordeling van specifieke overtredingen ten aanzien van de wetgeving ter bescherming van de voedselveiligheid. Het specifiek interventiebeleid voedselveiligheid industrie is van toepassing op bedrijven die erkend of geregistreerd (moeten) zijn op grond van artikel 6 van de Verordening (EG) 852/2004 en die hoofdzakelijk leveren aan andere bedrijven, de detailhandel en eventueel als nevenactiviteit rechtstreeks leveren aan de eindgebruiker. Uitgangspunt is dezelfde benadering voor alle bedrijven, zowel erkende als geregistreerde.

Overtredingen die door de inspecteur/ toezichthouder worden waargenomen en die niet in dit IB02-SPEC 39 zijn opgenomen, worden voorgelegd aan de afdeling Expertise van de directie Handhaven teneinde een interventie te bepalen.

2. Definities en wettelijke basis

2.1. Gebruikte afkortingen

AIB Algemeen interventiebeleid NVWA 2024 (NVWA-IB03)

BB Bestuurlijke Boete

BBL Warenwetbesluit Bereiding en Behandeling Levensmiddelen

BSb Bestuurlijke strafbeschikking

CCP Critical Control Point (kritisch controlepunt)

COKZ Centraal Orgaan Kwaliteit Zuivelproducten

DO Directieoverleg

Entero’s Enterobacteriaceae (familienaam bacterie)

EZK Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

HACCP Hazard Analysis and Critical Control Points

JZ Divisie Juridische Zaken van de NVWA

LM Listeria monocytogenes (microbiologisch pathogeen)

NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

OM Openbaar Ministerie (Justitie)

PHC Proceshygiënecriteria

PV Proces-verbaal pro Justitia,

RASFF Rapid alert system food and feed

Ri Richtlijn

RlvS Richtlijn voor Strafvordering regelgeving Ministerie van EZ

RvB Rapport van bevindingen

OW Officiële waarschuwing

VMC Verordening microbiologische criteria, Verordening (EG) Nr. 2073/2005

Vo Verordening (EG) Nr. (gevolgd door volgnummer/jaartal)

VVC Voedselveiligheidscriteria

VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

WW Warenwet

WwBesl HvL Warenwetbesluit hygiëne van levensmiddelen

Voor overige definities wordt verwezen naar het Algemeen interventiebeleid NVWA 2024 (NVWA-IB03).

2.2. Wettelijke basis

De wettelijke basis voor het specifiek interventiebeleid voedselveiligheid industrie is de Warenwet en de Europese wetgeving met betrekking tot levensmiddelenhygiëne. De belangrijkste wettelijke bepalingen zijn:

Vo (EG) nr. 178/20021

Algemene Levensmiddelenverordening

Beleidsregel nadere invulling Verordening (EG) 178/20022

Houdende nadere invulling van de artikelen 18, 19 en 20 van Verordening (EG) 178/2002

Vo (EG) nr. 852/20043

Hygiëneverordening met betrekking tot levensmiddelen

Vo (EG) nr. 853/20044

Hygiëneverordening met betrekking tot dierlijke producten

Vo (EG) nr. 2073/20055

Verordening Microbiologische Criteria voor levensmiddelen

Vo (EEG) nr. 2406/966

Visserijverordening

Vo (EG) nr. 2158/2017

Verordening tot vaststelling van risico beperkende maatregelen en referentieniveaus voor de reductie van acrylamidegehalten in levensmiddelen

Vo (EG) nr. 208/2013

Betreffende de traceerbaarheidsvoorschriften voor kiemgroenten en voor de productie van kiemgroenten bestemde zaden.

Vo (EG) nr. 211/2013

Betreffende de certificeringsvoorschriften voor invoer in de Unie van kiemgroenten en voor kiemgroenten bestemde zaden.

Warenwet met onderliggende besluiten en regelingen, in het bijzonder:

– Warenwetbesluit Bereiding en Behandeling van levensmiddelen (BBL)

– Warenwetbesluit hygiëne van levensmiddelen

X Noot
1

Verordening (EG) nr. 178/2002 van het Europees parlement en de Raad van 28 januari 2002 tot vaststelling van de algemene beginselen en voorschriften van de levensmiddelenwetgeving, tot oprichting van een Europese Autoriteit voor voedselveiligheid en tot vaststelling van procedures voor voedselveiligheidsaangelegenheden.

X Noot
2

Algemene Levensmiddelenverordening en in uitvoeringsverordening (EU) 931/2011

X Noot
3

Verordening (EG) nr. 852/2004 van het Europees parlement en de Raad van 29 april 2004 inzake levensmiddelenhygiëne

X Noot
4

Verordening (EG) nr. 853/2004 van het Europees parlement en de Raad van 29 april 2004 houdende vaststelling van specifieke hygiënevoorschriften voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong

X Noot
5

Verordening (EG) nr. 2073/2005 van de Commissie van 15 november 2005 inzake microbiologische criteria voor levensmiddelen

X Noot
6

Verordening (EEG) nr. 2406/96 van de Raad 26 november 1996 houdende vaststelling van gemeenschappelijke handelsnormen voor bepaalde visserijproducten

3. Werkwijze

3.1. Het bepalen van de ernst van de overtreding

Overtredingen worden ingedeeld naar klassen zoals gedefinieerd in het Algemeen interventiebeleid NVWA 2024 (NVWA-IB03).

Wanneer er door een overtreding een (risico op) ernstig gevaar voor mens, dier, milieu en/of misleiding is,. dan is er sprake van een zware overtreding.

Wanneer er door een overtreding een (risico op) gevaar voor mens, dier, milieu en/of misleiding is, dan is er sprake van een middelzware overtreding.

Wanneer er door een overtreding een (risico op) gering gevaar voor mens, dier, milieu en/of misleiding is, dan is er sprake van een lichte overtreding.

Bij diverse wettelijke normen kunnen er meerdere overtredingsklassen gedefinieerd zijn. Tijdens een inspectie zijn met name de volgende indicatoren van belang ter bepaling van het risico en daarmee van de overtredingsklasse:

  • betreft het een structurele of een incidentele tekortkoming?

  • Is de tekortkoming langdurig of kortdurend?

  • Is er direct productcontaminatie mogelijk of niet?

  • Is de aard en omvang van de (mogelijke) contaminatie ernstig of niet?

  • In hoeverre zijn de wettelijk vereiste documenten, procedures en systemen juist en volledig?

In de bijlage zijn de bepalingen van de geldende wetgeving ingedeeld in een overtredingsklasse met bijbehorende interventie(s).

3.2. Het bepalen van interventies bij een overtreding

Bestraffende sanctie

Overtredingen van de Warenwet worden doorgaans bestuurlijk beboet. Aan het Openbaar Ministerie (OM) worden overtredingen voorgelegd indien voor daarvoor op basis van de Wet op de economische delicten (Wed) een hogere geldboete kan worden opgelegd dan de voorziene bestuurlijke boete, en:

  • indien de opzettelijke of roekeloze overtreding een direct gevaar voor de gezondheid of veiligheid van de mens tot gevolg heeft óf

  • de in de bijlage ter zake van de overtreding voorziene bestuurlijke boete aanmerkelijk wordt overschreden door het met de overtreding behaalde economisch voordeel (artikel 32a, derde lid, Warenwet).

Strafrechtelijke afdoening is niet voorbehouden aan een vooraf aan te geven overtreding van een bepaald voorschrift, maar kan in beginsel bij alle overtredingen van de bij of krachtens de Warenwet gestelde voorschriften noodzakelijk zijn.

4. Divers

Vervanging

Deze beleidsregel vervangt het op 19 oktober 2022 vastgestelde Specifiek interventiebeleid NVWA voedselveiligheid industriële productie, vis, zuivel en eieren (IB02-SPEC 39, versie 14). Hiermee wordt de inhoud van de beleidsregel in overeenstemming gebracht met het Algemeen interventiebeleid NVWA 2024. Tevens wordt de bijlage vanaf nu weergegeven op de website van de NVWA (www.nvwa.nl/interventiebeleid). Tevens zijn er enkele redactionele wijzigingen en verduidelijkingen gemaakt, is er een aanpassing van Verordening (EG) Nr. 853/2004 en is opgenomen de Beleidsregel nadere invulling Verordening (EG) 178/2002.

Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangehaald als ‘Specifiek interventiebeleid NVWA voedselveiligheid industriële productie, vis, zuivel en eieren (IB03-SPEC 39, versie 15)’.

Inwerkingtreding

Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin hij wordt geplaatst.

Bijlage

De bijlage van deze beleidsregel is te vinden op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (www.nvwa.nl/interventiebeleid).

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, namens deze: G.C.J.M. Bakker inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Naar boven