Ruimtelijk Ontwikkelingsprogramma Caribisch Nederland – vaststelling, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Het kabinet heeft op 21 juni 2024 het Ruimtelijk Ontwikkelingsprogramma Caribisch Nederland (ROCN)vastgesteld. Tegen de vaststelling kan geen bezwaar worden gemaakt of beroep worden ingesteld.

Wat is het ROCN?

Het ROCN bevat het ruimtelijk Rijksbeleid voor Caribisch Nederland. Het richt zich tot de openbare lichamen van Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Die moeten de uitgangspunten uit het ROCN meenemen en verwerken bij het opstellen of herzien van hun eilandelijke ruimtelijke ontwikkelingsplannen.

Het ROCN ziet onder andere op de volgende onderwerpen:

  • zuinig en meervoudig ruimtegebruik om een duurzame ontwikkeling te waarborgen;

  • toekomstbestendige woningbouw die aansluit bij de behoeften van de bevolking van Caribisch Nederland;

  • het beschermen van gevoelige functies tegen de gevolgen van klimaatverandering;

  • goed waterbeheer om overstromingen, droogte en erosie te beperken;

  • het beschermen van de natuur.

Verder beschrijft het ROCN de maatregelen waarmee het kabinet zich voorstelt de ruimtelijke doelstellingen van het Rijk te realiseren. Het voeren van een structureel overleg tussen de openbare lichamen en de rijksoverheid speelt hierbij een belangrijke rol.

Het ROCN is opgesteld in overleg met de bestuurscolleges van de openbare lichamen en de ministeries die verantwoordelijk zijn voor de fysieke omgeving. Dit zijn het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Naar boven