Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming | Staatscourant 2024, 20134 | andere vergunning |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming | Staatscourant 2024, 20134 | andere vergunning |
Vanaf 26 juni 2024 tot en met 7 augustus 2024 ligt de definitieve vergunning van Heerema Vlissingen B.V. ter inzage. Tot en met 7 augustus 2024 kan door belanghebbenden beroep tegen de vergunning worden ingesteld.
Heerema Vlissingen B.V., gevestigd te Nieuwdorp, heeft op 3 november 2023 een nieuwe vergunning aangevraagd voor het verrichten van handelingen met van nature voorkomende radioactieve stoffen. Deze handelingen worden uitgevoerd in het kader van het ontmantelen van (delen van) mijnbouwinstallaties ten behoeve van hergebruik, op de locatie van Heerema Vlissingen B.V. aan de Belgiëweg Oost 1 te Nieuwdorp.
Als de mijnbouwinstallatie in gebruik is, kunnen van nature voorkomende radioactieve stoffen meekomen vanuit de (diepe) ondergrond. Deze radioactieve stoffen kunnen hierdoor terechtkomen in de installatie of in delen daarvan. Mijnbouwinstallaties die besmet geraakt zijn met radioactieve stoffen moeten op enig moment worden schoongemaakt. Dit gebeurt met name aan het einde van de economische levensduur van de installatie. De installatie dient gecontroleerd en veilig ontmanteld te worden. Door het schoonmaken van de besmette installatie, of delen daarvan, worden radioactieve afvalstoffen gescheiden van herbruikbare onderdelen. Dit zorgt ervoor dat de installatie of delen daarvan worden hergebruikt en hiermee de hoeveelheid afval wordt verminderd.
De concentratie van de van nature voorkomende radioactieve stoffen is doorgaans zo laag dat dit veilig is voor mensen en de omgeving. Vanwege de omvang van de te ontmantelen mijnbouwinstallatie die Heerema Vlissingen B.V. verwerkt, kan de hoeveelheid natuurlijke radioactieve stoffen toch boven de grens komen die in Nederland is toegestaan zonder vergunning. Daarom heeft Heerema Vlissingen B.V. een vergunning volgens de Kernenergiewet nodig om de mijnbouwinstallatie te ontmantelen en de radioactieve afvalstoffen die hierbij ontstaan tijdelijk te mogen opslaan.
Om de vergunning te krijgen, heeft Heerema Vlissingen B.V. beheers- en veiligheidsmaatregelen getroffen om de radiologische risico’s voor werknemers, leden van de bevolking en het milieu zoveel mogelijk te beperken (zie ook het onderdeel milieueffectrapportage).
Een deel van de voorgenomen activiteiten valt onder categorie D 23.2 van het Besluit milieueffectrapportage waarvoor mer-beoordelingsplicht geldt. De ANVS heeft op 24 mei 2023, krachtens artikel 7.17, eerste lid, van de Wet milieubeheer (Wm) onder nummer ANVS-PP-2023/0095885-04 de beslissing genomen dat voor deze voorgenomen activiteit geen milieueffectrapport opgesteld hoeft te worden. Van deze beslissing is op 24 mei 2023 mededeling gedaan in de Staatscourant en in een lokaal huis-aan-huisblad (de Borselse Bode).
Heerema Vlissingen B.V. heeft op 3 november 2023 een aanvraag voor een vergunning ingediend. Op verzoek van het bevoegd gezag is deze aanvraag op 7 januari 2024, 28 februari 2024 en 19 april 2024 door Heerema Vlissingen B.V. nog nader aangevuld.
Voor de behandeling van de vergunningaanvraag wordt de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht toegepast.
Op 1 mei 2024 is mededeling gedaan van de ontwerpvergunning en van de mogelijkheid tot inspraak.
De inspraaktermijn liep tot en met 12 juni 2024.
In deze periode zijn geen zienswijzen ontvangen.
Met deze kennisgeving wordt mededeling gedaan van de definitieve vergunning en de mogelijkheid tot beroep daartegen.
In de vergunning is met de aangevraagde handelingen onder voorwaarden ingestemd. Ten opzichte van de ontwerpvergunning zijn er ter verduidelijking enkele redactionele wijzigingen aangebracht.
De vergunning is verleend op grond van artikel 29 van de Kernenergiewet en de artikelen 3.5 en 3.8 eerste lid van het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming.
De vergunning, de aanvraag en de overige relevante stukken kunt u vanaf 26 juni 2024 tot en met 7 augustus 2024 inzien op de volgende locaties:
• ANVS, Koningskade 4 te Den Haag. Om de stukken in te zien, kunt u telefonisch een afspraak maken: telefoon 088 – 489 05 00 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur tot 17.00 uur).
• Gemeente Borsele, Stenevate 10 te Heinekenszand. Om de stukken in te zien, kunt u telefonisch een afspraak maken: 0113 – 23 83 83.
• De stukken zijn ook gepubliceerd op de website van de ANVS.
Beroep tegen dit besluit staat tot en met 7 augustus 2024 open voor:
– Belanghebbenden. U kunt als belanghebbende worden aangemerkt indien u rechtstreeks door het besluit in uw belangen wordt geraakt.
– Niet-belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend of aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijze te hebben ingediend.
Voor beide groepen geldt dat het beroep kan worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Het beroepschrift moet zijn voorzien van een handtekening, datum, naam en adres van de indiener. De indiener moet duidelijk aangeven waarom hij tegen dit besluit beroep aantekent. Zo mogelijk dient bij het beroepschrift een afschrift te worden gevoegd van het besluit waartegen het beroep zich richt.
Het besluit treedt op 8 augustus 2024 in werking, tenzij vóór deze datum een verzoek wordt gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening.
Het beroepschrift moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ‘s-Gravenhage. Het verzoek tot een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Als burger kunt u uw beroepschrift of een verzoek tot voorlopige voorziening ook via het digitale loket van de Raad van State verzenden (https://digitaalloket.raadvanstate.nl/). Hiervoor moet u beschikken over DigiD.
Voor de behandeling van een beroep of een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Inlichtingen over de procedure en de hoogte van het griffierecht kunnen worden verkregen bij de Raad van State, telefoon 070 – 426 44 26.
Heeft u vragen over de stukken of de procedure? Dan kunt u tijdens kantooruren bellen met het Informatiepunt Kernenergiewetvergunningen, telefoon 088 – 489 05 00.
Ook is het mogelijk om uw vraag te stellen via https://www.autoriteitnvs.nl/contact onder vermelding van ‘Vraag m.b.t. Zienswijze Heerema Vlissingen B.V.’.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2024-20134.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.