Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Rijkswaterstaat | Staatscourant 2024, 19649 | overige overheidsinformatie |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Rijkswaterstaat | Staatscourant 2024, 19649 | overige overheidsinformatie |
De Minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft het voornemen om een verkenning uit te voeren naar de verbetering van de ecologische waterkwaliteit binnen de Milsbeekse uiterwaard. Het gaat hier om een nationale opgave vanuit de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Een mogelijke oplossing voor deze opgave in de fysieke leefomgeving is de aanleg van aan de Maas aangetakte geulen, geïsoleerde kwelgeulen, en de aanleg van kwelgraslanden. Hiervoor zal op grond van de huidige inzichten een projectbesluit worden genomen, zoals bedoeld in artikel 5.44 van de Omgevingswet. Met deze kennisgeving wordt iedereen geïnformeerd en uitgenodigd om mee te denken over de verkenning van oplossingsrichtingen. Ook beschrijft de kennisgeving hoe u kunt reageren en waar u informatie kunt vinden.
De opgave voor de Milsbeekse uiterwaard is onderdeel van een groter programma dat Rijkswaterstaat uitvoert in het kader van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW), in opdracht van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat. Het doel van deze richtlijn is om uiterlijk in 2027 de ecologische waterkwaliteit van onze rivieren, meren, beken, kustzones en bijbehorende grondwateren op orde te hebben.
Schoon oppervlaktewater is een essentiële randvoorwaarde voor planten en dieren om te kunnen leven. Bovendien biedt het voor de mens een aantrekkelijke leefomgeving. Rijkswaterstaat werkt aan het verbeteren van de ecologische waterkwaliteit van de Nederlandse rivieren. De maatregelen die Rijkswaterstaat hiervoor neemt komen voort uit de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Doel van de KRW is dat al het water in Europa schoon en gezond is.
De KRW bepaalt dat de wateren een goed leefgebied moeten vormen voor de planten en dieren die er van nature thuishoren. De KRW-opgave is het verbeteren van de chemische en ecologische kwaliteit van grond- en oppervlaktewater. Dit geldt voor al het water in Nederland, waarbij Rijkswaterstaat verantwoordelijk is voor het verbeteren van de kwaliteit van het water in de grote rivieren.
De KRW-maatregelen zijn onder meer gericht op het verbeteren van de ecologische kwaliteit van de Europese rivieren. Door herinrichting van oevers, uiterwaarden en beekmondingen kunnen verdwenen leefgebieden van waterplanten en -dieren in en langs de Maas weer zoveel mogelijk worden teruggebracht. Voorbeelden van KRW-maatregelen zijn herstel van verbindingen om vissen ruim baan te geven, het verbeteren van geleidelijke overgangen tussen water en land en tussen zoet en zout water of de aanleg van kwelgeulen.
De KRW schrijft voor dat er stroomgebiedbeheerplannen (sgbp’en) moeten worden opgesteld met de beschrijving van de watersystemen, doelen en KRW-maatregelen. Voor de Rijn, Maas, Schelde en Eem zijn de eerste sgbp’en opgesteld in 2009; in 2022 zijn deze geactualiseerd. De sgbp’en zijn een bijlage bij het Nationaal Waterprogramma 2022-2027. In deze sgbp’en is op hoofdlijnen beschreven welke KRW-maatregelen de komende jaren worden uitgevoerd. Langs de grote rivieren zijn de afgelopen jaren al diverse KRW-maatregelen uitgevoerd voor de KRW-opgave. Om te komen tot realisatie van de KRW-maatregelen langs de Maas in de laatste uitvoeringsperiode is het Programma Kaderrichtlijn Water Zuid-Nederland opgesteld.
Ter uitvoering van dit programma is voorzien in de aanleg van KRW maatregelen binnen het gebied Milsbeekse uiterwaard.
De opgave betreft KRW maatregelen in het waterlichaam Zandmaas in de Milsbeekse uiterwaard, ten zuiden van Milsbeek. De Zandmaas is een uniek Nederlands riviertraject dat zich kenmerkt door een rechte loop in een relatief diep uitgesneden smal rivierdal. De rivier gaat door een getrapt terrassenlandschap met ondiepe kwelgeulen op verschillende terrasniveaus. Op deze terrassen komt zijwaarts afstromend helder grondwater (kwelwater) aan het oppervlak. Vanaf de hoge zandgronden stromen beken in de rivier. Natuurlijke beekmondingen komen in diverse hoedanigheden voor zoals moerasmondingen, beekdelta’s en zandwaaiermondingen. In de Milsbeekse uiterwaard ligt een oud rivierduin.
In de Milsbeekse uiterwaard worden een aantal maatregelen verkend als oplossingsrichting voor de ecologische verbeteringsopgave;
• Een eenzijdig aangetakte Maasgeul;
• Een geïsoleerde kwelgeul;
• Ontwikkeling van kwelgraslanden ter plaatse van de voormalige havenplas;
• Vergraven van de toplaag in de rest van de uiterwaard om uitspoeling van nutriënten te beperken.
De KRW-maatregel in de Milsbeekse uiterwaard is opgenomen in een groter geheel; project Lob van Gennep. Lob van Gennep is vanaf 2022 een gezamenlijk project van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland, de waterschappen Limburg en Aa en Maas en de gemeenten Gennep en Mook en Middelaar.
De Minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft in maart 2022 de voorkeursbeslissing genomen. Het alternatief ‘Reguliere Dijken’ is in de voorkeursbeslissing opgenomen als het alternatief dat de voorkeur heeft. De maatregel Milsbeekse uiterwaard is onderdeel van het genomen voorkeursalternatief. De Minister van Infrastructuur en Waterstaat is het bevoegd gezag voor het volgen van een projectbesluitprocedure over het uitvoeren van KRW-maatregelen in de Milsbeekse uiterwaard.
De KRW-opgave voor de Milsbeekse uiterwaard is vanaf 2022 nader onderzocht binnen project Lob van Gennep en waarna er een oplossingsrichting is ontwikkeld voor de opgave. Tijdens dit onderzoek is een participatietraject doorlopen, bestaande uit gesprekken met omwonenden, werkateliers met genodigden uit de omgeving (14 juli 2022 en 30 mei 2024), en een inloopbijeenkomst in Milsbeek op 26 oktober 2023.
Met de publicatie van deze kennisgeving start formeel de procedure. Voor dit project wordt geen voorkeursbeslissing genomen als bedoeld in artikel 5.49 van de Omgevingswet.
De opgave in de fysieke leefomgeving raakt de belangen van veel partijen zoals burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen. U kunt oplossingen aandragen voor de omschreven KRW opgave. Ook kunt u meedenken over het voorstel voor participatie, bijvoorbeeld over de wijze waarop u betrokken wilt worden. Het participatieplan wordt geactualiseerd bij belangrijke momenten in het project.
De procedure wordt naar verwachting in 2024 afgerond met het ter inzage leggen van een ontwerp-projectbesluit. Iedereen kan een zienswijze indienen over het ontwerp-projectbesluit. In 2025 zal door de Minister van Infrastructuur en Waterstaat het projectbesluit worden vastgesteld.
Tijdens de verkenning vergaart Rijkswaterstaat namens de Minister van Infrastructuur en Waterstaat kennis over de aard van de opgave, de voor de fysieke leefomgeving relevante ontwikkelingen en de mogelijke oplossingen voor die opgave. Rijkswaterstaat vraagt iedereen middels deze kennisgeving mee te denken, suggesties te doen, ideeën in te brengen en eventuele alternatieven aan te dragen voor de mogelijke oplossing voor het maatregelgebied Milsbeekse uiterwaard. De aangedragen oplossingen worden door Rijkswaterstaat in redelijkheid in beschouwing genomen aan de hand van een aantal uitgangspunten. De aangedragen oplossing moet:
• redelijkerwijs een oplossing bieden voor de genoemde KRW-opgave;
• technisch uitvoerbaar en juridisch haalbaar zijn;
• beheerbaar zijn door Rijkswaterstaat;
• geen afbreuk doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de waarden in het gebied;
• passen binnen het vastgestelde budget en de planning die leidt tot realisatie uiterlijk in 2027.
U kunt meedenken door eventueel een publieksbijeenkomst bij te wonen, u kunt ook schriftelijk en/of mondeling reageren. Voor de gebieden uit deze kennisgeving loopt de reactietijd tot en met 30 juli 2023. Op de site www.lobvangennep.nl wordt informatie geplaatst over het project.
Aanvullende informatie over de laatste stand van zaken rondom de Kaderrichtlijn Water- maatregel Milsbeekse uiterwaard en de bijbehorende documenten staan vanaf 19 juni op de website www.lobvangennep.nl/over-lob-van-gennep/milsbeek.
U bent van harte welkom op onze inloopbijeenkomst. Op woensdag 26 juni 2024, tussen 19:00 en 21.00 uur kunt u op elk gewenst moment binnenlopen en met medewerkers van het project in gesprek gaan. Tijdens deze inloopbijeenkomst komen alle dijkversterkingsmaatregelen voor het dorp Milsbeek aan bod, waaronder de Kaderrichtlijn Water-maatregel Milsbeekse uiterwaard.
De locatie van de inloopbijeenkomst is het Trefpunt in Milsbeek: Kerkstraat 31, 6596 AK.
Tijdens de bijeenkomst kunt u vragen stellen over het project en de procedure. De bijeenkomst wordt ook gebruikt om ideeën, oplossingen en kansen op te halen.
U kunt op drie manieren reageren, van woensdag 19 juni 2024 tot en met dinsdag 30 juli 2024:
Digitaal
U kunt een mail sturen aan info@lobvangennep.nl
Mondeling
Voor het noteren van uw mondelinge reactie kunt u tijdens kantooruren een afspraak maken via het telefoonnummer van project Lob van Gennep: 088-88 90 354. Daarnaast kunt u tijdens de inloopbijeenkomst op 26 juni mogelijke oplossingen aandragen.
Per post
Schriftelijk aandragen kan onder vermelding van “Kaderrichtlijn Water-maatregel Milsbeekse uiterwaard” naar:
Waterschap Limburg t.a.v. Lob van Gennep
Postbus 2207
6040 CC Roermond
We zien in uw reactie graag uw gedachten over de volgende vragen:
• Heeft u aandachtspunten voor de uitwerking en inpassing van de oplossingsrichtingen?
• Vindt u dat de juiste oplossingsrichtingen worden onderzocht?
• Welke aandachtspunten heeft u voor het uit te voeren onderzoek?
• Kunt u zich vinden in de wijze waarop betrokkenen uit de omgeving kunnen bijdragen aan het proces? Mist u nog mensen of groepen?
U ontvangt een ontvangstbevestiging van uw reactie. Uw reactie wordt betrokken bij de verkenning. Als u een mogelijke oplossing voor de opgave aandraagt, heeft u de mogelijkheid de Minister te verzoeken om advies te vragen aan een onafhankelijke deskundige.
De Minister beslist aan de hand van de eerder beschreven uitgangspunten of uw voorgedragen oplossing redelijkerwijs in beschouwing moet worden genomen. In de planuitwerkingsfase die volgt op de keuze voor een bepaalde oplossingsrichting, wordt het schetsontwerp van een maatregel uitgewerkt in een voorlopig ontwerp dat de basis vormt voor een ontwerp-projectbesluit. Dit ontwerp-projectbesluit wordt door Rijkswaterstaat ter inzage gelegd en hiertegen kan eenieder zienswijzen naar voren brengen. In de reactienota bij het ontwerp-projectbesluit wordt teruggekoppeld wat er met uw zienswijze is gedaan. Na vaststelling wordt het definitieve projectbesluit ter inzage gelegd, waarbij de mogelijkheid tot beroep open staat.
De Informatiepunten Digitale Overheid zijn er voor mensen die moeite hebben met digitale dienstverlening en vragen hebben over het zaken doen met de overheid. De Informatiepunten zijn ondergebracht in de bibliotheken. Daarmee zijn ze laagdrempelig en kunnen mensen er makkelijk binnenlopen. U kunt hier ondersteuning vragen over websites van de overheid, bijvoorbeeld voor het digitaal raadplegen van documenten behorend bij dit project of het digitaal indienen van een reactie.
Vraag bij uw lokale bibliotheek naar de mogelijkheden. Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.informatiepuntdigitaleoverheid.nl.
Meer informatie over het project Lob van Gennep is beschikbaar via www.lobvangennep.nl. Via de webpagina www.lobvangennep.nl/over-lob-van-gennep/milsbeek is meer informatie over de Kaderrichtlijn Water- maatregel Milsbeekse uiterwaard beschikbaar.
Voor een overzicht van maatregelen binnen het KRW Maas programma kunt u naar de website www.samenwerkenaanriviernatuur.nl
Heeft u vragen over deze kennisgeving. Neemt u dan contact op via info@lobvangennep.nl of 088-88 90 354.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2024-19649.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.