Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 6 juni 2024, kenmerk 3837210-1066480-S, houdende wijziging van de Subsidieregeling topsportevenementen 2024–2028 in verband met overgangsrecht

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 3 van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling topsportevenementen 2024–2028 wordt als volgt gewijzigd:

Na artikel 13 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 13a. Overgangsbepaling

Op aanvragen tot subsidieverlening die zijn ingediend voor 1 januari 2024, blijft de Subsidieregeling topsportevenementen 2021–2023 van toepassing.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, C. Helder

TOELICHTING

Uitgangspunt is dat een nieuwe regeling onmiddellijke werking heeft, tenzij expliciet anders is bepaald. Dit betekent dat een nieuwe regeling zonder overgangsbepaling niet alleen van toepassing is op situaties die zich voordoen na haar inwerkingtreding, maar ook op wat bij haar inwerkingtreding bestaat, zoals bestaande rechtsposities en verhoudingen. Aan dit uitgangspunt kan alleen strijd met een algemeen rechtsbeginsel in de weg staan; zoals bijvoorbeeld het rechtszekerheidsbeginsel, als de nieuwe regeling ongunstiger zou blijken.

Om de rechtszekerheid te borgen en te voorkomen dat onduidelijkheid ontstaat over de vraag welke regels van toepassing zijn, is bepaald dat de oude regeling (de per 1 januari 2024 vervallen Subsidieregeling topsportevenementen 2021–2023) van toepassing blijft op aanvragen die vóór 2024 zijn ingediend. Daarbij is dus niet van belang of een aanvraag nog in behandeling is of al tot een subsidieverlening of -vaststelling heeft geleid.

In afwijking van de systematiek van vaste verandermomenten bij regelgeving zoals opgenomen in aanwijzing 4.17 van de Aanwijzingen voor de regelgeving, treedt deze regeling in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Afwijking is gerechtvaardigd, omdat de indieners van een aanvraag voor 2024 gebaat zijn bij een spoedige inwerkingtreding van deze regeling.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, C. Helder

Naar boven