Besluit van de Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs van 10 juni 2024, nr. VO/1558725, houdende wijziging van de Beleidsregel IGVO 2021 in verband met de prognosesystematiek en regels omtrent splitsing en uitbreiding

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs,

Gelet op artikel 4.28 van de Wet voortgezet onderwijs 2020;

Besluit:

ARTIKEL I. WIJZIGING BELEIDSREGEL IGVO 2021

De Beleidsregel IGVO 2021 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de begripsomschrijving van Minister wordt ‘Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media’ vervangen door ‘Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs’.

2. In de alfabetische volgorde wordt de volgende begripsbepaling ingevoegd:

voedingsgebied:

gebied dat bestaat uit viercijferige postcodegebieden die geheel of gedeeltelijk zijn gelegen binnen een straal van 15 kilometer van de vestiging van de school die in aanmerking wil komen voor bekostiging van de cursussen internationaal georiënteerd voorgezet onderwijs of die reeds in aanmerking is gebracht van de bekostiging voor de cursussen internationaal georiënteerd voortgezet onderwijs;.

B

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het derde lid, wordt in onderdeel b ‘binnen redelijke afstand’ vervangen door ‘in het voedingsgebied’ en wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van dat onderdeel door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • c. die de cursussen zullen volgen waarvoor de aanvraag wordt gedaan.

2. In het vierde lid wordt ‘binnen redelijke afstand’ vervangen door ‘in het voedingsgebied’.

3. In het zesde lid wordt, onder het vervallen van ‘en’ na de puntkomma in onderdeel a en onder vervanging van de punt aan het einde van onderdeel b door ‘; en’, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • c. dient bij een uitbreiding naar een andere vestiging, de melding te vergezellen van een positief advies van alle bevoegde gezagen van scholen die al in aanmerking zijn gebracht voor de bekostiging van cursussen internationaal georiënteerd voortgezet onderwijs uit het voedingsgebied en de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten binnen het voedingsgebied.

4. Na het zevende lid wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 8. Indien het bevoegd gezag van een school die reeds voor bekostiging van cursussen internationaal georiënteerd voortgezet onderwijs in aanmerking is gebracht, wil splitsen als bedoeld in artikel 4.2., derde lid, van de wet, dan kan deze bekostiging meegenomen worden in de splitsing van de school. Hiertoe maakt het bevoegd gezag aannemelijk dat op 1 januari van het elfde jaar na indiening van de aanvraag de afdelingen voor internationaal georiënteerd voortgezet onderwijs die na splitsing ontstaan, zullen worden bezocht door ten minste 120 leerlingen.

C

Artikel 13, tweede lid, onderdeel b, komt te luiden:

  • b. om het onderwijs te vervolgen in de bovenbouw internationaal georiënteerd voortgezet onderwijs; en.

ARTIKEL II. INWERKINGTREDING

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 augustus 2024.

Deze beleidsregel zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, M.L.J. Paul

TOELICHTING

1. Inleiding

In deze wijziging van de Beleidsregel IGVO 2021 worden de volgende zaken geregeld. Ten eerste regelt deze wijziging dat verduidelijkt wordt welk voedingsgebied moet worden gehanteerd in de prognose, één van de vereisten bij aanvragen als bedoeld in artikel 3 van de Beleidsregel IGVO 2021. Daarnaast wordt ook verduidelijkt op welke leerlingen de prognose betrekking moet hebben. Zie hierover paragraaf 2 voor de toelichting. Ten tweede regelt deze wijziging dat er regels over splitsing zijn opgenomen en daarnaast de regels omtrent de uitbreiding worden verduidelijkt. Zie hierover paragraaf 3 voor de toelichting. Verder wordt een verouderd artikel gewijzigd, namelijk artikel 13, tweede lid, onderdeel b, omdat deze niet meer overeen bleek te komen met de onderwijsinhoudelijke praktijk. De certificeringsregels voor het IB-MYD zijn namelijk aangepast.

2. Verduidelijking voedingsgebied in de prognosesystematiek

Een aanvraag van een bevoegd gezag dat in aanmerking wil komen voor bekostiging van cursussen voor internationaal georiënteerd voortgezet onderwijs moet vergezeld zijn van een prognose. Uit deze prognose moet blijken dat er voldoende leerlingenpotentieel is in het voedingsgebied van de vestiging van de school waar de cursussen internationaal georiënteerd voortgezet onderwijs zullen worden aangeboden.

In de huidige beleidsregel en de toelichting is niet nader omschreven wat onder het voedingsgebied wordt verstaan. Er is enkel benoemd dat het moet gaan om een redelijke afstand, die verder niet nader omschreven is. Dit leidt tot onduidelijkheid.

In deze regeling wordt beoogd om het voedingsgebied beter objectiveerbaar te maken. Daarom wordt het voedingsgebied gedefinieerd als een gebied dat bestaat uit viercijferige postcodegebieden die geheel of gedeeltelijk zijn gelegen binnen een straal van 15 kilometer van de vestiging van de school die in aanmerking wil komen voor bekostiging van de cursussen internationaal georiënteerd voorgezet onderwijs of die reeds in aanmerking is gebracht van de bekostiging voor de cursussen internationaal georiënteerd voortgezet onderwijs. Dat betekent dat in de prognose het leerlingenpotentieel binnen een straal van 15 kilometer van de vestiging die in aanmerking wil worden gebracht voor de bekostiging van cursussen internationaal georiënteerd voortgezet onderwijs dient te worden berekend. Ook voor reguliere scholen is de afstand op grond van artikel 4.6, tweede lid, onderdeel b, van de Wet voortgezet onderwijs 2020 (hierna: WVO 2020) een straal van 15 kilometer. Een straal van 15 kilometer is overeenkomstig de WVO 2020 ook voor afdelingen van internationaal georiënteerd onderwijs het aangewezen voedingsgebied.

Indien er overlap is in de voedingsgebieden van de vestiging die in aanmerking wil worden gebracht en een vestiging die reeds in aanmerking is gebracht voor de bekostiging, dan worden de leerlingen die wonen op een postcode dat zich bevindt in het overlapgebied niet meegenomen in de prognose indien daar voldoende plaatsruimte beschikbaar is. Indien er geen plaatsruimte meer is op de school die reeds in aanmerking is gebracht voor de bekostiging van cursussen internationaal georiënteerd onderwijs, dan worden alle leerlingen in het voedingsgebied van de nieuwe aanvraag meegenomen.

Het leerlingenpotentieel dat dient te worden meegenomen in de prognose dient te worden onderscheiden op grond van de cursussen waarvoor het bevoegd gezag voor bekostiging in aanmerking wil komen. Het bevoegd gezag dient aannemelijk te maken dat het leerlingenpotentieel in het voedingsgebied voor de aan te bieden cursussen internationaal georiënteerd voortgezet onderwijs, zoals IB-MYP en IB-CP, voldoende is om in aanmerking te komen voor een bekostiging. Een school mag ook alle cursussen IB aanbieden, namelijk IB-MYP, IB-CP en IB-DP.

3. Splitsing en uitbreiding

Op grond van artikel 4.2 van de WVO 2020 is het mogelijk dat een bevoegd gezag een splitsing aanvraagt van een school of scholengemeenschap. Hiermee ontstaat er een nieuwe school of scholengemeenschap. Geconstateerd is dat er regels ontbraken wat er gebeurt met de cursussen internationaal georiënteerd voortgezet onderwijs ten tijde van een splitsing. Om uniformiteit te bewerkstelligen is aansluiting gevonden bij de reguliere regels rondom splitsen conform de voorzieningenplanning vo en de WVO 2020. Daarom wordt in de beleidsregel geregeld dat de cursussen internationaal georiënteerd voortgezet onderwijs meegenomen kunnen worden in de splitsing van een school of scholengemeenschap. Hiervoor zal de het bevoegd gezag van de school of scholengemeenschap aannemelijk moeten maken dat 1 januari van het elfde jaar na indiening van de aanvraag de vestigingen van de scholen waar de cursussen internationaal georiënteerd voortgezet onderwijs aangeboden zal worden na de splitsing, zullen worden bezocht door ten minste 120 leerlingen. Aannemelijk moet namelijk worden gemaakt dat de scholen die ontstaan na de splitsing voldoende leerlingenpotentieel zullen bereiken en hiermee aan de bestaansnorm voldoen.

Daarnaast zijn de regels rondom het uitbreiden van een cursus internationaal georiënteerd voortgezet onderwijs verduidelijkt. Tot op heden volstond het doen van een schriftelijke mededeling voor uitbreiding van een cursus internationaal georiënteerd voortgezet onderwijs op een huidige vestiging, maar ook naar een andere vestiging die onderdeel is van hetzelfde bevoegd gezag.

Een school kan nog steeds uitbreiden met een andere cursus internationaal georiënteerd voortgezet onderwijs op de huidige vestiging door middel van een schriftelijke melding. Dit is bijvoorbeeld het geval als een school al IB-MYP en IB-DP aanbiedt, maar ook IB-CP wil gaan aanbieden. Op dit punt is er geen wijziging. Met betrekking tot de uitbreiding naar een andere vestiging is er wel een wijziging. Het bevoegd gezag die de cursussen internationaal georiënteerd voortgezet onderwijs wil uitbreiden dient de schriftelijke melding hiertoe namelijk te vergezellen van positieve adviezen van alle bevoegde gezagen van scholen die reeds in aanmerking zijn gebracht voor cursussen internationaal georiënteerd voortgezet onderwijs uit het voedingsgebied en de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten binnen het voedingsgebied. Om te zorgen voor een snelle doorstart in de gevallen dat er een nijpend tekort is aan plaatsruimte in het voedingsgebied met betrekking tot cursussen internationaal georiënteerd onderwijs, is het positieve advies vormvrij. Mocht het bevoegd gezag dat wil uitbreiden niet beschikken over de positieve adviezen dan zal het bevoegd gezag een aanvraag als bedoeld in artikel 3, eerste lid, moeten indienen.

Deze wijziging bewerkstelligt rechtsgelijkheid tussen scholen die in aanmerking willen komen voor de bekostiging van de cursussen internationaal georiënteerd voortgezet onderwijs en scholen die reeds in aanmerking zijn gebracht voor deze bekostiging.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, M.L.J. Paul

Naar boven