Besluit van de Minister van Justitie en Veiligheid van 3 juni 2024 (5494161/24/DP&O), houdende wijziging van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid in verband met wijzigingen binnen de organisatie van het Directoraat-generaal Straffen en Beschermen

ARTIKEL I

Het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 19 wordt als volgt gewijzigd:

In het tweede lid wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel e door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • f. de programmadirectie Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming (TKG).

B

Artikel 22 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel a van het eerste lid komt als volgt te luiden:

  • a. de vereenvoudiging en verhoging van de effectiviteit van het stelsel van de jeugdbescherming, het verbeteren van de rechtsbescherming van ouders en kinderen;

2. In het eerste lid wordt, onder verlettering van onderdelen b tot en met d tot c tot en met e na onderdeel a, een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • b. dat is gericht op de continuïteit van het aanbod van jeugdbescherming en het tegengaan van huiselijk geweld en kindermishandeling;

3. Het zesde lid wordt vernummerd tot vijfde lid.

4. Onderdeel a van het vijfde lid (nieuw) komt als volgt te luiden:

  • a. het team Stelsel Jeugdbescherming (JBS);

5. In het vijfde lid (nieuw) wordt, onder verlettering van onderdelen b tot en met d tot c tot en met e na onderdeel a, een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • b. het team Jeugdbescherming en Huiselijk Geweld (JBHG);

C

Artikel 23 wordt als volgt gewijzigd:

In het tweede lid wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel f door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • g. het aanwijzen van projectplaatsen op grond van artikel 3:8, derde lid, Besluit tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen.

D

Na artikel 24 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 25

De programmadirectie Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming (TKG) is belast met de coördinatie en uitvoering van werkzaamheden ter voorbereiding van de afstemming en besluitvorming tussen en ten behoeve van haar opdrachtgevers inzake een toekomstscenario met betrekking tot de bescherming van kinderen en hun gezinnen. De programmadirectie richt zich in ieder geval op:

  • a. het doorontwikkelen van het toekomstscenario en het uitwerken daarvan naar een concreet en gedragen stelselaanpak;

  • b. het eenvoudiger en effectiever maken van de jeugdbeschermingsketen en het terugdringen van huiselijk geweld;

  • c. de vereenvoudiging en het verbeteren van de kwaliteit van de jeugdbescherming en het tegengaan van kindermishandeling en huiselijk geweld in afstemming met de directie DJFC;

  • d. het integreren van de werkwijze en opbrengsten van de programma’s Geweld Hoort Nergens Thuis en de programma’s Scheiden zonder schade.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius

TOELICHTING

Dit besluit strekt tot wijziging van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid (hierna: JenV) in verband met wijzigingen binnen de organisatie van het Directoraat-generaal Straffen en Beschermen (hierna: DGSenB). Deze wijzigingen zien onder andere op de inrichting binnen DGSenB van de nieuwe programmadirectie Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming en de splitsing van het voormalige Team Jeugdbescherming in twee nieuwe teams, namelijk het Team Stelsel Jeugdbescherming (SJB) en het Team Jeugdbescherming en Huiselijk Geweld (JBHG).

Daarnaast wordt de Directie Advies, Regie en Centrale autoriteit (DARC) belast met een nieuwe taak, namelijk het beslissen op voorstellen tot aanwijzing van projectplaatsen, namelijk plaatsen bij een instelling of organisatie waar – na de aanwijzing daarvan – taakstraffen mogen worden uitgevoerd.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius

Naar boven