Wijziging beleidsregel Kostenvergoeding UWV

Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Beleidsregel Kostenvergoeding UWV wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 3, tweede lid, wordt ‘€ 0,21 per kilometer’ vervangen door ‘het bedrag per afgelegde kilometer, genoemd in artikel 31a, tweede lid, onderdeel a, onder 3°, van de Wet op de loonbelasting 1964’.

B

In artikel 4 wordt ‘€ 0,21 per kilometer’ vervangen door ‘per afgelegde kilometer vergoed het bedrag, genoemd in artikel 31a, tweede lid, onderdeel a, onder 3°, van de Wet op de loonbelasting 1964’.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2024.

Amsterdam, 12 december 2023

M.R.P.M. Camps Voorzitter Raad van bestuur UWV

TOELICHTING

Op grond van de Beleidsregel Kostenvergoeding UWV vergoedt UWV de (reis)kosten aan cliënten die bijvoorbeeld door UWV worden opgeroepen voor bijvoorbeeld een controle, onderzoek of (reïntegratie)gesprek of moeten verschijnen voor een nader onderzoek bij een door het UWV aangewezen deskundige.

Op grond van artikel 3, tweede lid en artikel 4 van deze beleidsregel krijgen cliënten sinds 2022 een (onbelaste) vergoeding van € 0,21 per kilometer. Dit is het bedrag zoals werkgevers die maximaal onbelast mogen vergoeden aan hun werknemers. UWV heeft besloten om voor de kilometervergoeding op grond van deze beleidsregel aan te sluiten bij dit maximaal onbelaste bedrag per kilometer zoals bedoeld in artikel 31a, tweede lid, onderdeel a, onder 3°, van de Wet op loonbelasting 1964

Met Belastingplan 2024 heeft het kabinet de maximale onbelaste kilometervergoeding per 1 januari 2024 verhoogd van € 0,21 naar € 0,23.

De bedragen, genoemd in artikel 3, tweede lid en artikel 4 worden op deze verhogingen aangepast. Met dit wijzigingsbesluit wordt bewerkstelligd dat het bedrag wordt herzien wanneer het overeenkomstige bedrag per kilometer, bedoeld in artikel 31a, tweede lid, onderdeel a, onder 3°, van de Wet op loonbelasting 1964 wordt herzien.

Om te voorkomen dat bij iedere wijziging van dat bedrag de Beleidsregel kostenvergoeding UWV moet worden gewijzigd, wordt in de nieuwe formulering van artikel 3, tweede lid, en artikel 4 rechtstreeks verwezen naar het kilometerbedrag in genoemd artikelonderdeel van de Wet op loonbelasting 1964.

Amsterdam, 12 december 2023

M.R.P.M. Camps Voorzitter Raad van bestuur UWV

Naar boven