Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 27 mei 2024, kenmerk 3837584-1066334-LZ, houdende wijziging van de Regeling specifieke uitkering domein-overstijgend samenwerken in verband met het openstellen van een derde aanvraagperiode

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Gelet op artikel 3 van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling specifieke uitkering domein-overstijgend samenwerken wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 6 worden een vijfde en zesde lid toegevoegd, luidende:

  • 5. Voor de derde aanvraagperiode bedraagt het uitkeringsplafond € 2,5 miljoen.

  • 6. Het uit hoofde van het derde uitkeringsplafond beschikbare bedrag wordt verdeeld door middel van loting, indien het totaal aangevraagde bedrag in de derde aanvraagperiode het uitkeringsplafond overschrijdt.

B

Artikel 7, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan het slot van onderdeel a vervalt 'of'.

2. Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel b door '; of', wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • c. 6 juni 2024 09:00 uur tot en met 1 juli 2024 18:00 uur.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, C. Helder

TOELICHTING

Algemeen

Voor het jaar 2024 waren twee aanvraagrondes ingericht voor pilots die gaan over domein-overstijgende samenwerking. Er zijn veel aanvragen gedaan voor pilots, maar na de twee aanvraagrondes is er nog budget over. Het is wenselijk om gemeenten nog een keer een kans te geven om pilots te starten. Daarom is onder dezelfde voorwaarden een derde aanvraagronde ingericht. Gemeenten die voor het jaar 2024 een aanvraag hebben gedaan, die is gehonoreerd, zijn uitgesloten van de derde aanvraagronde.

Staatssteun

Deze wijzigingsregeling brengt geen verandering in de conclusies ten aanzien van staatssteun. Er is sprake van staatssteun als aan de volgende vijf cumulatieve criteria is voldaan:

  • De steun wordt verleend aan een onderneming die een economische activiteit verricht;

  • De steun wordt met staatsmiddelen bekostigd;

  • De staatsmiddelen verschaffen een economisch voordeel dat niet via de normale commerciële weg zou zijn verkregen;

  • De maatregel is selectief;

  • De maatregel vervalst (potentieel) de mededinging en (dreigt te) leiden tot een ongunstige beïnvloeding van het handelsverkeer in de EU.

De gemeenten ontvangen de specifieke uitkering voor de uitvoering van autonome taken. Zij zijn daarom niet aan te merken als ondernemingen in de zin van de staatssteunregels. Het eerste criterium wordt op het eerste niveau (tussen Rijk en gemeenten) niet vervuld, waardoor er geen sprake is van staatssteun op dit niveau. De gemeenten zijn bij het besteden van de middelen uit de specifieke uitkering zelfstandig gebonden aan wet- en regelgeving, waaronder de (Europese) aanbestedings- en staatssteunregels en zijn zelf verantwoordelijk om maatregelen te treffen om de naleving daarvan te waarborgen. In het kader van de onderhavige specifieke uitkering zijn op voorhand niet zoveel details bij het Ministerie van VWS bekend, dat een handreiking kon worden opgesteld waarin mogelijkheden voor het besteden van de middelen uit de SPUK in overeenstemming met het staatssteunrecht worden uitgewerkt, zoals bij andere specifieke uitkeringen wel is gedaan.

Regeldruk

Deze wijzigingsregeling heeft geen gevolgen voor de beoordeling van de regeldruk. Op grond van de Regeling kunnen alleen gemeenten een uitkering aanvragen. De Regeling heeft geen gevolgen voor de regeldruk van burgers en bedrijven. Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) heeft het dossier dan ook niet geselecteerd voor een formeel advies.

De wijzigingsregeling wordt hieronder artikelsgewijs toegelicht.

Artikelsgewijs

Artikel I

A

Het budget van de eerste twee aanvraagperiodes is niet volledig gebruikt; voor de derde aanvraagperiode is een bedrag ter beschikking gesteld met een plafond van € 2,5 miljoen.

Evenals bij de vorige aanvraagperiodes zal het beschikbare bedrag worden verdeeld door een loting, indien de aanvragen tezamen tot een hoger bedrag optellen dan het plafond.

Artikel II

In afwijking van de vaste verandermomenten treedt deze wijzigingsregeling in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Gelet op de derde aanvraagperiode (onderdeel B) is het van belang dat de wijzigingen zo spoedig mogelijk ingaan.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, C. Helder

Naar boven