Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 27 mei 2024, nr. WJZ/ 58774253, tot wijziging van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2024 in verband met de wijziging van de openstelling van de subsidiemodule Behoud graslandareaal voor 2024

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 19 van het Kaderbesluit nationale EZK- en LNV-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

In de tabel bij artikel 1 van de Regeling openstelling EZK- en LNV- subsidies 2024 wordt in kolom 5 van de rij van 'Titel 2.19: Behoud graslandareaal' '01-06-2024 t/m 30-06-2024' vervangen door '15-07-2024 t/m 26-08-2024'.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 27 mei 2024

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

TOELICHTING

1. Inleiding

Deze wijzigingsregeling wijzigt de openstellingsperiode voor de subsidiemodule Behoud graslandareaal in 2024. De regeling wijzigt daarom de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2024 (hierna: ROES 2024).

In paragraaf 2 wordt de wijziging van de openstellingsperiode toegelicht. In paragraaf 3 wordt ingegaan op de administratieve lasten die gemoeid zijn met de wijzigingsregeling en de uitvoerings- en handhavingsaspecten. Tot slot wordt in paragraaf 4 ingegaan op de inwerkingtreding.

2. Inhoud

2.1 Algemeen

De subsidiemodule Behoud graslandareaal, opgenomen in titel 2.19 van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies, richt zich op het stimuleren van het behoud van het areaal grasland ten behoeve van de waterkwaliteit. Daarmee draagt de subsidie bij aan de verduurzamingstransitie voor de landbouw op het gebied van stikstof, klimaat, waterkwaliteit en natuur. Daarnaast voorziet de subsidie in een tijdelijke tegemoetkoming voor een gedeelte van de extra kosten die derogatiebedrijven moeten maken als gevolg van de versnelde afbouw van de derogatie. De regeling is dan wel zal worden opengesteld in de jaren 2023, 2024 en 2025, waarbij de landbouwer jaarlijks een aanvraag kan indienen. Deze wijzigingsregeling wijzigt de openstellingsperiode van de subsidiemodule voor 20241.

2.2 Openstellingsperiode

De openstellingsperiode van deze subsidieregeling wordt gewijzigd en anderhalve maand opgeschoven. Dit heeft drie redenen. Allereerst vallen de eerste dag (1 juni) en de laatste dag (30 juni) van de eerder vastgestelde openstellingsperiode in het weekend, terwijl op die dagen het callcenter van RVO niet bereikbaar is voor vragen van landbouwers over de subsidieaanvraag. In de tweede plaats is van belang voor de openstelling een periode te kiezen waarin er duidelijkheid is over de parlementaire goedkeuring van de supplementaire begroting die het mogelijk maakt het subsidiebedrag en plafond te verhogen. In de derde plaats is op verzoek van RvO ervoor gekozen de subsidiemodule voor 6 weken open te stellen in plaats van voor 4 weken om rekening te houden met de vakantieperiode. Het voorgaande leidt ertoe dat de subsidiemodule is opengesteld van 15 juli tot en met 26 augustus 2024.

In de tabel bij artikel 1 van de RNES 2024 is aangegeven in welke periode de diverse subsidiemodules van de RNES zijn opengesteld. Met artikel I van deze wijzigingsregeling is deze periode in de tabel aangepast voor de subsidiemodule behoud grasland.

Wanneer het parlement akkoord gaat met genoemde supplementaire begroting, zullen subsidiebedrag en -plafond in de subsidiemodule worden aangepast vóór aanvang van de openstellingsperiode op 15 juli 2024.

3. Effecten bedrijfsleven en overheid

3.1 Regeldruk

In de toelichting bij de invoering van de subsidiemodule Behoud graslandareaal is de regeldruk in kaart gebracht. Deze regeling beperkt zich tot het wijzigen van de openstellingsperiode voor 2024. Dit leidt niet tot een toe- of afname van de regeldruk bij de gebruikers van deze subsidiemodule.

3.2 Uitvoerings- en handhavingslasten

RVO is betrokken geweest bij het wijzigen van de openstellingsperiode. RVO verzorgt de communicatie rond en uitvoering van de subsidiemodule. De gevolgen van de wijziging zijn voor RVO beperkt.

4. Inwerkingtreding en vaste verandermomenten

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na plaatsing in de Staatscourant. Hierbij wordt zowel voor het tijdstip van inwerkingtreding als voor de te hanteren invoeringstermijn afgeweken van het beleid van de vaste verandermomenten. Dat is in dit geval gerechtvaardigd, omdat het gaat om een correctie van de openstellingsperiode die in verband met de te corrigeren openstellingsperiode vóór 1 juni 2024 (aanvang van de eerder vastgestelde openstellingsperiode) moet worden gepubliceerd.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema


X Noot
1

Kamerstukken II, 2023/24, 30 252, nr. 145

Naar boven