Regeling van de Minister voor Medische Zorg van 21 mei 2024, kenmerk 3702339-1053158-PZO houdende wijziging van diverse krachtens de Wet op bijzondere medische verrichtingen tot stand gekomen regelingen en planningsbesluiten in verband met de bestuurlijke fusie van AMC en VUmc en de uitspraak inzake de concentratie van de interventies bij aangeboren hartafwijkingen

De Minister voor Medische Zorg,

Gelet op artikel 5 van de Wet op bijzondere medische verrichtingen;

Besluit:

ARTIKEL I

Bijlage 1 bij het Planningsbesluit bijzondere interventies aan het hart 2008 wordt als volgt gewijzigd:

1. In paragraaf 2 wordt voor het kopje ‘Hartinterventies bij volwassenen’ de aanduiding ‘2.1.1’ geplaatst.

2. Na paragraaf 2.1.1 (nieuw) wordt een paragraaf ingevoegd, luidende:

2.1.2 Bestuurlijke fusie Amsterdam en bijstelling capaciteit

Met de bestuurlijke fusie van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam en het VU Medisch Centrum is het aantal van 17 locaties vooralsnog niet gewijzigd. Stichting Amsterdam UMC voert het specialisme openhartchirurgie en bijzondere interventiecardiologie in principe uit op de locatie AMC. De locatie VUmc blijft echter gedurende de transitiefase in gebruik voor (acute) cardiothoracale chirurgie in incidentele gevallen. Uiterlijk 31 december 2025 zullen alle cardiovasculaire zorg en interventies plaatsvinden op de locatie AMC. De eerder aan beide instellingen verleende vergunningen voor het uitvoeren van de betreffende verrichtingen zijn op naam gesteld van Stichting Amsterdam UMC, geldig voor de locatie AMC en tot 31 december 2025 voor locatie VUmc.

De behandelcapaciteit en expertise voor het uitvoeren van bijzondere interventies aan het hart gaat eind 2025 volledig over van de locatie VUmc naar de locatie AMC. Het gaat hier om verplaatsing van zorg zonder gevolgen voor de behandelcapaciteit. Om die reden zal vanaf 1 januari 2026 de capaciteit voor bijzondere hartinterventies bij volwassenen worden bijgesteld naar zestien locaties.

3. In paragraaf 2 wordt voor het kopje ‘Hartinterventies bij kinderen en volwassenen met aangeboren afwijkingen’ de aanduiding ‘2.2’ geplaatst en wordt in de tekst aan het slot een alinea toegevoegd, luidende:

‘Naschrift

Bij uitspraak van 11 januari 2024 heeft de rechtbank Midden-Nederland (ECLI:NL:RBMNE:2024:51) de besluiten ter uitvoering van de voorgenomen concentratie vernietigd. Bij brief van 21 februari 2024 is de Tweede Kamer hierover geïnformeerd (Kamerstukken II 2023/24, 31 765, nr. 841). In afwachting van verdere stappen blijven de huidige vier centra (op vijf locaties) bevoegd tot het verrichten van de interventies bij kinderen en volwassenen met een aangeboren hartafwijking.’

ARTIKEL II

Het Planningsbesluit bijzondere perinatologische zorg wordt als volgt gewijzigd:

1. In artikel 1 wordt ‘tien centra’ vervangen door ‘negen centra’.

2. In de bijlage wordt in paragraaf 2 aan het slot een alinea ingevoegd, luidende:

‘Bestuurlijke fusie Amsterdam en bijstelling capaciteit

In verband met de bestuurlijke fusie van het Academisch Medisch Centrum en het VU Medisch Centrum voert Stichting Amsterdam UMC het specialisme bijzondere perinatologische zorg uitsluitend nog uit op de locatie AMC. In verband hiermee zijn de eerder aan beide instellingen verleende vergunningen voor het uitvoeren van de betreffende verrichtingen op naam gesteld van Stichting Amsterdam UMC, geldig voor de locatie AMC. Het gaat hier om verplaatsing van zorg zonder gevolgen voor de behandelcapaciteit. Om die reden stel ik de capaciteit bij naar negen centra.’

3. Paragraaf 5 wordt als volgt gewijzigd:

a. In de aanhef wordt ‘tien centra’ vervangen door ‘negen centra’.

b. Onder I vervalt nummer 4, onder vernummering van de nummers 5 tot en met 8 tot nummers 4 tot en met 7.

c. Onder I, nummer 4 (nieuw), wordt ‘Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam te Amsterdam’ vervangen door ‘Stichting Amsterdam UMC te Amsterdam, locatie AMC’.

d. In de alinea onder de opsomming wordt ‘huidige tien centra’ vervangen door ‘negen centra’ en wordt ‘feitelijk 11 centra’ vervangen door ‘feitelijk tien centra’.

4. In paragraaf 6 wordt ‘tien centra’ vervangen door ‘negen centra’.

5. In paragraaf 7 wordt ‘tien perinatologische centra’ vervangen door ‘negen perinatologische centra’ en wordt ‘alle tien centra’ vervangen door ‘alle negen centra’.

ARTIKEL III

In bijlage 1 bij het Planningsbesluit in-vitrofertilisatie 2016 wordt aan het slot een alinea toegevoegd, luidende:

‘Met de bestuurlijke fusie van het Academisch Medisch Centrum en het VU Medisch Centrum is het aantal centra niet gewijzigd. De eerder aan beide instellingen verleende vergunningen voor het uitvoeren van de betreffende verrichtingen zijn op naam gesteld van Stichting Amsterdam UMC, geldig voor de locatie AMC respectievelijk locatie VUmc.’

ARTIKEL IV

De bijlage bij het Planningsbesluit klinisch genetisch onderzoek en erfelijkheidsadvisering wordt als volgt gewijzigd:

A

1. In paragraaf 2.1 wordt aan het slot een alinea toegevoegd, luidende:

‘Met de bestuurlijke fusie van het Academisch Medisch Centrum en het VU Medisch Centrum is het aantal van acht centra niet gewijzigd. De eerder aan beide instellingen verleende vergunningen voor het uitvoeren van de betreffende verrichtingen zijn op naam gesteld van Stichting Amsterdam UMC, geldig voor de locatie AMC respectievelijk locatie VUmc.’

2. Paragraaf 2.2 wordt als volgt gewijzigd:

a. In de opsomming wordt ‘het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam’ vervangen door ‘Stichting Amsterdam UMC te Amsterdam, locatie AMC’ en wordt ‘het VU Medisch Centrum te Amsterdam’ vervangen door ‘Stichting Amsterdam UMC te Amsterdam, locatie VUmc’.

b. Na de zin ‘In het kader van de integratie van de klinisch genetische centra in de academische ziekenhuizen is voor de Amsterdamse situatie de vergunning die aan de Stichting Klinische Genetica Amsterdam was verleend, omgezet in twee vergunningen, respectievelijk aan het Academisch Medisch Centrum (AMC) en het VU Medisch Centrum.’ wordt een zin ingevoegd, luidende ‘Zoals hiervoor is aangegeven, zijn deze vergunningen in verband met de bestuurlijke fusie op naam gesteld van Stichting Amsterdam UMC.’.

c. De zinsnede ‘samenwerkingsovereenkomst met het AMC’ wordt vervangen door ‘samenwerkingsovereenkomst met Stichting Amsterdam UMC’.

ARTIKEL V

De bijlage bij het Planningsbesluit neurochirurgie 2001 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onder het kopje ‘Behoefte en capaciteit’ wordt in de eerste alinea ‘17 ziekenhuizen’ vervangen door ’16 ziekenhuizen’.

2. Onder het kopje ‘Behoefte en capaciteit’ wordt aan het slot een alinea toegevoegd, luidende: ‘Met de bestuurlijke fusie van het Academisch Medisch Centrum en het VU Medisch Centrum is het aantal locaties vooralsnog niet gewijzigd. De eerder aan beide instellingen verleende vergunningen voor het uitvoeren van de betreffende verrichtingen zijn op naam gesteld van Stichting Amsterdam UMC, geldig voor de locatie AMC respectievelijk locatie VUmc.’.

3. Onder het kopje ‘Centra voor bijzondere neurochirurgie, Algemeen’ wordt in de aanhef ‘zeventien vergunninghoudende ziekenhuizen’ vervangen door ’zestien vergunninghoudende ziekenhuizen, wordt ‘Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit te Amsterdam’ vervangen door ‘Stichting Amsterdam UMC te Amsterdam, locatie VUmc ’ en wordt ‘Academisch Medisch Centrum te Amsterdam’ vervangen door ‘Stichting Amsterdam UMC te Amsterdam, locatie AMC’.

4. Onder het kopje ‘Deelfuncties’ wordt ‘Vrije Universiteit Medisch Centrum te Amsterdam’ telkens vervangen door ‘Stichting Amsterdam UMC te Amsterdam, locatie VUmc’ en ‘Academisch Medisch Centrum te Amsterdam’ telkens door ‘Stichting Amsterdam UMC te Amsterdam, locatie AMC’.

ARTIKEL VI

De bijlage bij het Planningsbesluit orgaantransplantatie 2005 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onder het kopje ‘Inleiding’ vervalt de eerste zin.

2. Onder het kopje ‘Algemeen’, bij onderdeel ‘b. niertransplantaties’ wordt ‘Amsterdam (AMC)’ vervangen door ‘Amsterdam (Stichting Amsterdam UMC, locatie AMC)’, vervallen in de laatste alinea de laatste drie zinnen en wordt aan het slot een alinea toegevoegd, luidende.

‘Eerder kwam het VUmc ook in aanmerking voor een niertransplantatievergunning. In verband met de bestuurlijke fusie van het Academisch Medisch Centrum en het VU Medisch Centrum is de behandelcapaciteit en expertise van de locatie VUmc echter overgegaan naar de locatie AMC.’

ARTIKEL VII

Bijlage 1 bij de Regeling hematopoietische stamceltransplantatie 2012 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het schema wordt bij nummer 1 ‘Academisch Medisch Centrum, Amsterdam’ vervangen door ‘Stichting Amsterdam UMC, locatie AMC’ en wordt bij nummer 8 ‘VU medisch centrum, Amsterdam’ vervangen door ‘Stichting Amsterdam UMC’, locatie VUmc.

2. Aan het slot van de laatste alinea wordt een toegevoegd ‘Met de bestuurlijke fusie van het Academisch Medisch Centrum en het VU Medisch Centrum is het aantal van dertien centra niet gewijzigd. De eerder aan beide instellingen verleende vergunningen voor het uitvoeren van de betreffende verrichtingen zijn op naam gesteld van Stichting Amsterdam UMC, geldig voor de locatie AMC respectievelijk locatie VUmc.’.

ARTIKEL VIII

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

  • 2. De regeling werkt, met uitzondering van artikel I, derde lid, terug tot en met 1 januari 2024.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Medische Zorg, P.A. Dijkstra

TOELICHTING

Met de onderhavige regeling worden diverse krachtens de Wet op bijzondere medische verrichtingen tot stand gekomen regelingen en planningsbesluiten aangepast in verband met de bestuurlijke fusie van het Academisch Medisch Centrum en het VU Medisch Centrum tot Stichting Amsterdam UMC. Deze wijzigingen gelden met terugwerkende kracht met ingang van 1 januari 2024. In verband hiermee zijn de eerder aan beide instellingen verleende vergunningen voor het uitvoeren van bepaalde vergunningplichtige verrichtingen op naam gesteld van Stichting Amsterdam UMC, geldig voor de locatie AMC en in voorkomende geval tevens de locatie VUmc.

Separaat zullen de krachtens artikel 8 van de Wet op bijzondere medische verrichtingen gegeven aanwijzingen eveneens op naam worden gesteld van Stichting Amsterdam UMC.

Tot slot is van de gelegenheid gebruik gemaakt om het Planningsbesluit bijzondere interventies aan het hart 2008 te actualiseren naar aanleiding van de rechterlijke uitspraak inzake de concentratie van de interventies bij kinderen en volwassenen met een aangeboren hartafwijking.

De Minister voor Medische Zorg, P.A. Dijkstra

Naar boven