Kennisgeving Voorkeursbeslissing A50 Ewijk – Bankhoef – Paalgraven

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft op 27 mei 2024 de Voorkeursbeslissing A50 Ewijk – Bankhoef – Paalgraven genomen. Tegen deze Voorkeursbeslissing kan geen beroep worden ingesteld.

WAAROM DIT PROJECT?

De A50 dreigt tussen de knooppunten Ewijk – Bankhoef – Paalgraven uit te groeien tot één van de grootste fileknelpunten van Nederland. De doelstelling is het vinden van een oplossing voor de huidige en toekomstige bereikbaarheids- en verkeersveiligheidsproblemen. Wanneer de doorstroming verbetert, nemen de betrouwbaarheid van de reistijd op dit traject en de bereikbaarheid van het gebied toe.

DE VOORKEURSBESLISSING

De Voorkeursbeslissing is het eindresultaat van de MIRT-verkenning A50 Ewijk – Bankhoef – Paalgraven. Tijdens de Verkenning zijn de problemen in beeld gebracht en zijn oplossingsrichtingen onderzocht voor dit deel van de A50. De Voorkeursbeslissing is in nauwe samenwerking met lokale en regionale overheden tot stand gekomen. De bedrijven en bewoners uit de omgeving van de A50 zijn hierbij intensief betrokken. De Voorkeursbeslissing bevat een pakket aan maatregelen om de doorstroming en veiligheid te verbeteren. In de Voorkeursbeslissing staan alle maatregelen vermeld.

NOTA VAN ANTWOORD

In 2023 heeft een Ontwerp-Structuurvisie voor dit deel van de A50 zes weken ter inzage gelegen. Hierover zijn 88 zienswijzen naar voren gebracht. Op deze zienswijzen is gereageerd in de Nota van Antwoord. Daarbij is ook per zienswijze aangegeven of de zienswijze aanleiding is voor een aanpassing. In de Nota van Antwoord is ook het (voorlopig) eindadvies van de Commissie voor de milieueffectrapportage opgenomen. In de Nota van Antwoord is ook een reactie opgenomen op het voorlopig eindadvies van de Commissie voor de milieueffectrapportage. Als gevolg van de Omgevingswet is de Voorkeursbeslissing in de plaats gekomen van de Structuurvisie. De Ontwerp-Structuurvisie is nu definitief vastgelegd in de Voorkeursbeslissing.

WILT U DOCUMENTEN BEKIJKEN?

Alle documenten zijn digitaal te vinden op Platform Participatie. Het gaat dan om de Voorkeursbeslissing, Nota van antwoord en het PlanMER met onderliggende documenten. Het is niet mogelijk om een zienswijze te geven op deze documenten.

Op papier kunt u de documenten tot en met woensdag 17 juli 2024 bekijken bij:

  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijnstraat 8, Den Haag, telefoon 070 – 456 96 07

  • Rijkswaterstaat Oost-Nederland, Eusebiusbuitensingel 66, Arnhem, telefoon 088 – 797 11 11

  • Rijkswaterstaat Zuid-Nederland, Magistratenlaan 82, ’s-Hertogenbosch, telefoon 088 – 797 48 80

Neem vooraf telefonisch contact op met de locatie in verband met de openingstijden.

WILT U EEN INLOOPBIJEENKOMST BEZOEKEN?

Het projectteam MIRT-verkenning A50 Ewijk – Bankhoef – Paalgraven organiseert inloopbijeenkomsten naar aanleiding van de Voorkeursbeslissing. U bent welkom op onze inloopbijeenkomsten. De bijeenkomsten zijn op:

  • 2 juli in Zalenrestaurant Hoogeerd, Maasbanddijk 10, 6606 KB Niftrik

  • 3 juli in Dorpshuis ’t Slotje, Schoolstraat 2, 5373 BC Herpen

Tussen 19.00 uur en 21.00 uur kunt u binnenlopen en vragen stellen over het project A50 Ewijk -Bankhoef – Paalgraven.

Tijdens de inloopbijeenkomsten wordt u geïnformeerd over:

  • De stand van zaken rondom de A50 Ewijk – Bankhoef – Paalgraven;

  • De Nota van Antwoord, deze wordt op hoofdlijnen toegelicht.

WAT IS HET VERVOLG?

Met deze Voorkeursbeslissing wordt de Verkenningsfase afgesloten. Hierna volgt de planning- en studiefase, waarin de Voorkeursbeslissing wordt uitgewerkt in een (ontwerp-)Projectbesluit. Het project A50 Ewijk-Bankhoef-Paalgraven kent een grote stikstofopgave. Dit betekent, nu de Voorkeursbeslissing is vastgesteld, dat het nog niet duidelijk is wanneer de planning- en studiefase voor de A50 Ewijk – Bankhoef – Paalgraven kan starten.

WILT U MEER INFORMATIE?

Meer informatie op Platform Participatie en MIRTtraject A50-ewijk-bankhoef-paalgraven

Vragen over het project? Mail naar A50EwijkBankhoefPaalgraven@minienw.nl

Naar boven