Kennisgeving voornemen en kennisgeving participatie voor het project Uitwerking en inpassing van de dijkversterking en dijkverlegging bij Baarlo – Hout-Blerick

Van woensdag 29 mei 2024 tot en met dinsdag 9 juli 2024 kan iedereen reageren op het voornemen van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat om een projectbesluit voor te bereiden voor de uitwerking en inpassing van de dijkversterking en dijkverlegging bij Baarlo – Hout-Blerick. In deze kennisgeving op grond van artikel 5.47 van de Omgevingswet leest u over de mogelijkheid die u heeft om te participeren en te reageren.

WAAROVER GAAT HET PROJECT?

Dijkversterking

Om te borgen dat Nederland nu en in de toekomst beschermd is tegen overstromingen, moeten de primaire waterkeringen langs de Maas voldoen aan de in de Omgevingswet opgenomen waterveiligheidsnormen. De bestaande dijk bij Baarlo – Hout-Blerick is ongeveer vijf kilometer lang en voldoet niet aan de wettelijke normen. Daarom moet de dijk worden verhoogd en versterkt. Om te voorkomen dat water bij hoge afvoeren achterlangs het gebied instroomt, is het plan om in het zuiden van het gebied een nieuwe kering aan te leggen. De nieuwe kering sluit aan op de daar aanwezige hoge gronden. De dijkversterking is onderdeel van het hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP).

Dijkverlegging

Het versterken van de dijken kan tot gevolg hebben dat de waterstand van de Maas stijgt. Om een verhoging van de waterstand te beperken is het nodig om zoveel mogelijk ruimte voor de Maas te behouden. Om dit te bereiken is het plan om de bestaande dijk in het noorden van het gebied te verleggen. De dijkverlegging bij Baarlo – Hout-Blerick is een systeemwerkingsmaatregel, die volgt uit het Nationaal Waterprogramma 2022-2027.

Onderdeel van Programma Baarlo – Hout-Blerick

De maatregelen dijkversterking en dijkverlegging zijn, als onderdeel van het integraal voorkeursalternatief, opgenomen in het Programma Baarlo – Hout-Blerick. Het Programma Baarlo – Hout-Blerick is in 2023 door de Minister van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) vastgesteld. In het programma wordt het toekomstperspectief beschreven voor het laagterras in Baarlo – Hout-Blerick en de maatregelen die genomen worden om dit toekomstperspectief te bereiken. Het programma heeft als doel om te zorgen voor veiligheid tegen hoogwater, het ontwikkelen van aantrekkelijk landschap en natuur en het bereiken van economische structuurversterking. Het programma en dus ook de uitwerking en inpassing van de dijkversterking en dijkverlegging, zijn een samenwerking van het Ministerie van IenW, Waterschap Limburg, provincie Limburg, gemeente Venlo en gemeente Peel en Maas. De Minister van IenW is het bevoegd gezag voor het volgen van een projectbesluitprocedure. In 2021 heeft, voorafgaand aan de besluitvorming over het programma, uitvoerige participatie met de omgeving plaatsgevonden.

Milieueffectrapportage en Notitie reikwijdte en detailniveau

De voorgenomen uitwerking en inpassing van de dijkversterking en dijkverlegging zijn mer-beoordelingsplichtig volgens de Omgevingswet. Omdat aanzienlijke milieueffecten niet vooraf uit te sluiten zijn, wordt voor de uitwerking en inpassing van de dijkversterking en dijkverlegging een milieueffectrapportage uitgevoerd en er wordt een milieueffectrapport (project-MER) opgesteld. Hiermee krijgt het milieubelang een volwaardige plaats in de besluitvorming. In het project-MER worden de effecten van de uitwerking en inpassing van de dijkversterking en dijkverlegging in beeld gebracht en – zo nodig – mitigerende en compenserende maatregelen onderzocht. Aangezien eerder het programma Baarlo – Hout-Blerick is vastgesteld en daarvoor een milieueffectrapport (plan-MER) is gemaakt, kan de beschrijving van de redelijke alternatieven voor het project achterwege worden gelaten.

De Minister van IenW is het bevoegd gezag voor het project-MER. In het kader van de procedure vraagt de Minister advies aan de Commissie voor de milieueffectrapportage (Commissie mer) en worden de wettelijke adviseurs, zoals de Minister van Natuur en Stikstof en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) geraadpleegd. Daarnaast worden in het kader van de procedure Provincie Limburg, gemeente Peel en Maas en gemeente Venlo geraadpleegd als betrokken bestuursorganen.

Ter voorbereiding op het opstellen van het project-MER is een notitie reikwijdte en detailniveau (NRD) opgesteld. De NRD heeft tot doel de kaders aan te geven van het op te stellen project-MER. De reikwijdte geeft aan welke varianten er voor de uitwerking en inpassing van het voorkeursalternatief voor de dijkversterking en dijkverlegging worden onderzocht en welke (milieu- en omgevings)thema’s en aspecten in beeld worden gebracht. Het detailniveau beschrijft de diepgang en methode van het onderzoek.

Te volgen procedure

Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Deze kennisgeving is de formele start van de projectbesluitprocedure onder de Omgevingswet. In een projectbesluitprocedure wordt eerst een verkenning gedaan naar de opgave en de mogelijke oplossingen voor die opgave. De verkenning naar de dijkversterking en dijkverlegging als zodanig heeft voorafgaand aan de vaststelling van het programma Baarlo – Hout-Blerick in 2021 plaatsgevonden en is uitgangspunt voor het op te stellen projectbesluit. Aangezien het programma Baarlo – Hout-Blerick de voorkeursbeslissing bevat, kan de verkorte projectbesluitprocedure worden doorlopen (zonder daaraan voorafgaande voorkeursbeslissing).

Nu liggen de NRD en het participatie- en communicatieplan voor de uitwerking en inpassing van de dijkversterking en dijkverlegging bij Baarlo – Hout-Blerick ter inzage. Deze gaan over de uitwerking en inpassing van de dijkversterking en dijkverlegging waarvoor in het programma Baarlo – Hout-Blerick is gekozen.

De procedure wordt in het najaar van 2026 afgerond met de vaststelling van een ontwerpprojectbesluit samen met het milieueffectrapport (project-MER). Er zal geen voorkeursbeslissing worden genomen. Iedereen kan een zienswijze indienen over het ontwerpprojectbesluit en het project-MER. In het voorjaar van 2027 zal door de Minister van IenW het projectbesluit worden vastgesteld.

HOE KUNT U MEEDENKEN?

Over de uitwerking en inpassing van de dijkversterking en dijkverlegging kunt u meedenken. U kunt aandachtspunten en bijvoorbeeld alternatieve oplossingen voor de uitwerking en inpassing voordragen door te reageren op de NRD. Oplossingen dienen te passen binnen het in het programma Baarlo – Hout-Blerick vastgestelde integrale voorkeursalternatief, een bijdrage te leveren aan de ruimtelijke kwaliteit en de waarden in het gebied, uitvoerbaar te zijn en te passen binnen het beschikbare budget. Hierbij wordt opgemerkt dat in het programma Baarlo – Hout-Blerick verschillende alternatieven voor de dijkversterking en dijkverlegging als zodanig al op hun merites eerder zijn afgewogen en dat intensieve participatie heeft plaatsgevonden.

Op welke manieren inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen worden betrokken bij de uitwerking en inpassing van de dijkversterking en dijkverlegging kunt u lezen in het participatie- en communicatieplan voor de uitwerking en inpassing van de dijkversterking en dijkverlegging. In dit plan staat wie, wanneer en waarover wordt betrokken bij de uitwerking en inpassing van de dijkversterking en dijkverlegging en op welke wijze er wordt gecommuniceerd.

WILT U DOCUMENTEN BEKIJKEN?

Deze informatie en de bijbehorende documenten staan vanaf woensdag 29 mei 2024 op Platform Participatie. Het gaat dan om de NRD en het participatie- en communicatieplan van het project Uitwerking en inpassing van de dijkversterking en dijkverlegging bij Baarlo – Hout-Blerick.

Op papier kunt u de documenten van woensdag 29 mei 2024 tot en met dinsdag 9 juli 2024 bekijken bij:

  • Rijkswaterstaat Zuid-Nederland, Avenue Ceramique 125, 6221 KV Maastricht, tel. 088 – 797 41 50

  • Gemeente Venlo, Hanzeplaats 1, 5912 AT Venlo, tel. 14 077

  • Gemeente Peel en Maas, Wilhelminaplein 1, 5981 CC Panningen, tel. 077 – 306 66 66

Neem vooraf telefonisch contact op met de locatie in verband met de openingstijden.

WILT U DE INLOOPBIJEENKOMST BEZOEKEN?

U bent van harte welkom op onze inloopbijeenkomst. Tussen 19:00 uur en 20:30 uur kunt u op elk gewenst moment binnenlopen en met medewerkers van het project in gesprek gaan.

Donderdag 20 juni 2024, Zaal Unitas, Wilhelminastraat 11A, 5991 AX in Baarlo

Tijdens de bijeenkomst kunt u vragen stellen over de NRD en het participatie- en communicatieplan en de procedure. De bijeenkomst wordt ook gebruikt om ideeën, oplossingen en kansen op te halen.

Voor het project Kwelgeulen is ook een kennisgeving voornemen en participatie gepubliceerd en liggen de stukken ter inzage. Dit project is, net als de uitwerking en inpassing van de dijkverlegging en dijkversterking, onderdeel van het Programma Baarlo – Hout-Blerick. Ook hiervoor vindt de inloopbijeenkomst plaats op 20 juni vanaf 19.00 uur in Zaal Unitas.

HOE KUNT U REAGEREN?

U kunt op drie manieren reageren, van woensdag 29 mei 2024 tot en met dinsdag 9 juli 2024:

Digitaal

Bij voorkeur ontvangen wij uw reactie via ons formulier.

Mondeling

Voor het noteren van uw mondelinge reactie kunt u tijdens kantooruren een afspraak maken via het telefoonnummer 070 – 456 96 07. Ook bij de inloopbijeenkomst is een notulist aanwezig om uw reactie te noteren.

Per post

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, directie Participatie

o.v.v. Dijkversterking en Dijkverlegging bij Baarlo – Hout-Blerick

Postbus 20901

2500 EX Den Haag

We zien in uw reactie graag uw gedachten over de volgende vragen:

  • Heeft u aandachtspunten voor de uitwerking en inpassing van de dijkversterking en dijkverlegging?

  • Vindt u dat de juiste oplossingsrichtingen worden onderzocht? Heeft u nog aanvullingen die passen binnen de uitgangspunten voor het redelijkerwijs in beschouwing nemen van mogelijke oplossingen?

  • Welke aandachtspunten heeft u voor het uit te voeren onderzoek?

  • Kunt u zich vinden in de wijze waarop betrokkenen uit de omgeving kunnen bijdragen aan het proces? Mist u nog mensen of groepen?

  • Welke wensen heeft u voor uw eigen betrokkenheid?

WAT GEBEURT ER MET UW REACTIE?

Alle reacties op de NRD worden verzameld en beoordeeld. Reacties die bijdragen aan de doelen, passen in het programma, uitvoerbaar zijn en passen binnen het budget worden onderzocht. De reacties worden gebundeld in een nota van antwoord die weergeeft wat met uw reactie is gedaan. Indieners worden over de nota van antwoord geïnformeerd. Uw reactie op het participatie-en communicatieplan wordt gebruikt om het participatieproces verder vorm te geven.

WILT U HULP VAN HET INFORMATIEPUNT DIGITALE OVERHEID?

Contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Soms vinden mensen dit lastig. Kunt u wel wat hulp gebruiken of kent u iemand die hulp nodig heeft? Kom langs in de bibliotheek, bij het Informatiepunt Digitale Overheid.

De Informatiepunten Digitale Overheid zijn er voor mensen die moeite hebben met digitale dienstverlening en vragen hebben over het zaken doen met de overheid. De Informatiepunten zijn ondergebracht in de bibliotheken. U kunt hier zonder afspraak binnenlopen voor ondersteuning bij vragen over websites van de overheid, bijvoorbeeld voor het digitaal raadplegen van documenten behorend bij dit project of het digitaal indienen van een reactie.

WILT U MEER INFORMATIE?

Meer informatie over het project en de participatiemogelijkheden op Platform Participatie.

Vragen over het project? Bel naar 088 – 889 01 00 (gratis) of mail naar dijkversterking@waterschaplimburg.nl.

Vragen over de procedure? Bel naar 070 – 456 96 07, directie Participatie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Op de hoogte blijven van dit project? Meld u aan voor de nieuwsbrief op Aanmeldpagina nieuwsbrieven – Waterschap Limburg.

Naar boven