Regeling van de Minister voor Medische Zorg van 14 mei 2024, kenmerk 3812744-1064937-WJZ, houdende wijziging van de Warenwetregeling Extractiemiddelen in verband met herstel onvolledige implementatie van Richtlijn 2009/32/EG

De Minister voor Medische Zorg,

Gelet op:

  • Richtlijn 2009/32/EG van het Europees Parlement en de Raad van 23 april 2009 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der lidstaten inzake het gebruik van extractiemiddelen bij de productie van levensmiddelen en bestanddelen daarvan (Herschikking) (PbEU 2009, L 141);

  • Artikel 6 van het Warenwetbesluit Bereiding en behandeling van levensmiddelen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Warenwetregeling Extractiemiddelen wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 komt te luiden:

Artikel 1

  • 1. In deze regeling wordt verstaan onder:

    extractiemiddel:

    een oplosmiddel dat tijdens de bewerking van grondstoffen, eet- of drinkwaren, componenten of bestanddelen daarvan wordt gebruikt voor extracties en vervolgens wordt verwijderd, maar dat de onbedoelde, doch technisch onvermijdelijke aanwezigheid van residuen of derivaten in het eet- of drinkwaar of bestanddeel tot gevolg kan hebben;

    oplosmiddel:

    elke stof die een eet- of drinkwaar of enig component daarvan kan oplossen, met inbegrip van elke contaminant die in of op dat eet- of drinkwaar aanwezig is.

  • 2. Deze regeling is niet van toepassing op extractiemiddelen die:

    • a. worden gebruikt voor de productie van levensmiddelenadditieven, vitaminen en andere voedingsadditieven, behalve indien deze levensmiddelenadditieven, vitaminen en andere voedingsadditieven voorkomen op een van de lijsten in bijlage I van richtlijn 2009/32/EG;

    • b. zijn bestemd voor uitvoer uit de Europese Unie.

B

Artikel 2 komt te luiden:

Artikel 2

Bij de bereiding van eet- of drinkwaren of bestanddelen daarvan worden uitsluitend de volgende stoffen als extractiemiddel gebruikt:

  • a. water, waaraan ter regeling van de aciditeit of de alkaliciteit stoffen kunnen zijn toegevoegd;

  • b. voedingsstoffen die als oplosmiddel kunnen dienen;

  • c. de in bijlage I van richtlijn 2009/32/EG genoemde extractiemiddelen onder de daarbij opgenomen gebruiksvoorwaarden en met inachtneming van de eventueel in die bijlage genoemde maximale restgehalten.

C

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. Extractiemiddelen bevatten geen toxicologisch gevaarlijke hoeveelheden van elementen of stoffen.

D

Artikel 4 komt te luiden:

Artikel 4

  • 1. Bij het verhandelen van de in artikel 2, onder c, bedoelde extractiemiddelen, worden op de verpakking, de recipiënt of het etiket gemakkelijk zichtbaar, duidelijk leesbaar en onuitwisbaar de volgende vermeldingen aangebracht:

    • a. de desbetreffende benaming, bedoeld in bijlage I van richtlijn 2009/32/EG;

    • b. een duidelijke vermelding dat de kwaliteit van het oplosmiddel het gebruik ervan als extractiemiddel in eet- of drinkwaren of bestanddelen daarvan toelaat;

    • c. een vermelding aan de hand waarvan de partij kan worden herkend;

    • d. de naam of firmanaam en het adres van de fabrikant, verpakker of een op het grondgebied van de Europese Unie gevestigde verkoper;

    • e. de nominale nettohoeveelheid, uitgedrukt in volume-eenheden; alsmede

    • f. indien nodig, een aanwijzing omtrent de bewaring of het gebruik.

  • 2. In afwijking van het eerste lid mogen de onder c tot en met f bedoelde vermeldingen worden aangebracht in de bij de partij behorende handelsdocumenten die bij het verkopen of afleveren worden overgelegd.

  • 3. Voor de vermeldingen, bedoeld in het eerste lid, wordt gebruik gemaakt van in ieder geval de Nederlandse taal.

E

In artikel 6 wordt ‘Warenwetregeling Extractiemiddelen’ vervangen door ‘Warenwetregeling extractiemiddelen’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2024.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Medische Zorg, P.A. Dijkstra

TOELICHTING

I. Algemeen

1. Inleiding

Richtlijn 2009/32/EG1 is geïmplementeerd in de Warenwetregeling Extractiemiddelen. Deze implementatie is op enkele punten niet volledig gebleken. Deze regeling zorgt voor herstel van de onvolledige implementatie van richtlijn 2009/32/EG. In de artikelsgewijze toelichting worden de wijzigingen nader toegelicht. In verband met de wijzigingen zal ook het Warenwetbesluit bestuurlijke boeten worden aangepast.

2. Gevolgen voor regeldruk

Deze regeling heeft een technisch karakter, gericht op herstel van de onvolledige implementatie van richtlijn 2009/32/EG, en heeft geen regeldrukeffecten voor het bedrijfsleven en de burger. Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) heeft het dossier niet geselecteerd voor een formeel advies, omdat het geen gevolgen voor de regeldruk heeft.

3. Consultatie

Het ontwerp van deze regeling is voorgelegd aan de deelnemers aan het Regulier Overleg Warenwet (ROW).2 Deze consultatie heeft niet geleid tot commentaar op de ontwerpregeling.

4. Handhaafbaarheid en uitvoerbaarheid

Het ontwerp van de regeling is in verband met de eventuele gevolgen voor de handhaafbaarheid en uitvoerbaarheid voorgelegd aan de NVWA. De NVWA acht de regeling handhaafbaar, uitvoerbaar en fraudebestendig.

II. Artikelsgewijs

Artikel I, onderdeel A

De begripsbepalingen zoals opgenomen in het eerste lid van artikel 1 sluiten beter aan bij de begripsbepalingen van richtlijn 2009/32/EG. Richtlijn 2009/32/EG hoeft niet meer gedefinieerd te worden, aangezien dit al is gebeurd in artikel 1 van het Warenwetbesluit Bereiding en behandeling van levensmiddelen.3

Artikel 1, eerste lid, tweede alinea, en artikel 8, tweede lid, van richtlijn 2009/32/EG bevatten een inperking van de reikwijdte van de richtlijn. Die reikwijdtebepaling is opgenomen in het tweede lid van artikel 1.

Artikel I, onderdeel B

Artikel 2 zorgt voor een betere aansluiting bij artikel 2 van richtlijn 2009/32/EG. In het tweede lid van artikel 2 was een deel van de Europese definitie van extractiemiddel als verbodsbepaling opgenomen. Er is voor gekozen dit gedeelte op te nemen in de definitie in artikel 1, eerste lid.

Artikel I, onderdeel C

Het nieuwe tweede lid van artikel 3 zorgt voor implementatie van artikel 3, onderdeel a, van richtlijn 2009/32/EG.

Artikel I, onderdeel D

De wijzigingen in het eerste en tweede lid van artikel 4 zorgen voor een betere aansluiting bij artikel 7 van richtlijn 2009/32/EG. Gezien de hoeveelheid wijzigingen is ervoor gekozen het artikel opnieuw vast te stellen. Het nieuwe derde lid zorgt voor implementatie van artikel 7, vierde lid, tweede alinea, van richtlijn 2009/32/EG.

Artikel I, onderdeel E

Voor wat betreft de formulering van de citeertitel wordt aangesloten bij aanwijzing 4.25, derde lid, van de Aanwijzingen voor de regelgeving, waarin staat dat in beginsel slechts het eerste woord van een citeertitel met een hoofdletter geschreven wordt.

Artikel II

Dit artikel regelt de inwerkingtreding van de regeling. Voor de inwerkingtreding is aangesloten bij de vaste verandermomenten. Gelet hierop treedt de regeling in werking met ingang van 1 juli 2024 conform aanwijzing 4.17, tweede lid, van de Aanwijzingen voor de regelgeving.

III. Transponeringstabel

Bepaling Richtlijn 2009/32/EG

Bepaling in implementatieregeling of bestaande regeling

Toelichting indien niet geïmplementeerd of naar zijn aard geen implementatie behoeft

Omschrijving beleidsruimte

Toelichting op keuze bij invulling van beleidsruimte

Artikel 1, eerste lid, eerste, derde en vierde alinea

Behoeft geen implementatie; toepassingsgebied

   

Artikel 1, eerste lid, tweede alinea

Artikel 1, tweede lid, onder a

   

Artikel 1, tweede lid

Artikel 1, eerste lid

   

Artikel 2

Artikel 2

   

Artikel 3

Artikel 3

   

Artikel 4

Behoeft geen implementatie; bepaling richt zich tot de Europese Commissie

   

Artikel 5, eerste lid

Behoeft geen implementatie; betreft feitelijk handelen van lidstaat

   

Artikel 5, tweede en derde lid

Behoeft geen implementatie; leden richten zich tot de Europese Commissie en het derde lid, derde alinea, betreft feitelijk handelen van lidstaat

   

Artikel 6

Behoeft geen implementatie

   

Artikel 7, eerste lid

Artikel 4, eerste lid

   

Artikel 7, tweede lid

Artikel 4, tweede lid

   

Artikel 7, derde lid

Behoeft geen implementatie

   

Artikel 7, vierde lid

Artikel 4, derde lid

   

Artikel 8, eerste lid

Behoeft geen implementatie;

toepassingsgebied

   

Artikel 8, tweede lid

Artikel 1, tweede lid, onder b

   

Artikelen 9, 10 en 11

Behoeven geen implementatie

   

Bijlage I

Artikel 2, onder c, en artikel 4, eerste lid, onder a

   

Bijlage II

Behoeft geen implementatie; ingetrokken richtlijn met overzicht van de achtereenvolgende wijzigingen ervan

   

Bijlage III

Behoeft geen implementatie;

concordantietabel

   

De Minister voor Medische Zorg, P.A. Dijkstra


X Noot
1

Richtlijn 2009/32/EG van het Europees Parlement en de Raad van 23 april 2009 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der lidstaten inzake het gebruik van extractiemiddelen bij de productie van levensmiddelen en bestanddelen daarvan (Herschikking) (PbEU 2009, L 141).

X Noot
2

Aan het ROW nemen vertegenwoordigers deel van ondernemers (industrie en handel), van consumenten, van ministeries (met name van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit), en van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

X Noot
3

Stb. 2022, 473.

Naar boven