Regeling van de Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs van 8 mei 2024, nr. 45621513, houdende wijziging van de Subsidieregeling 5a – MDT Continueren en opschalen in verband met een herziening van het subsidiebedrag voor niet-afgeronde trajecten, alsmede een versoepeling van de cofinancieringsvoorwaarden

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs,

Gelet op de artikelen 4 en 5 van de Wet overige OCW-subsidies en de artikelen 1.3 en 2.1 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling 5a – MDT Continueren en opschalen wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 3, derde lid, wordt vernummerd tot het tweede lid.

B

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid, onderdeel b, komt te luiden:

  • b. een bedrag voor elk niet afgerond MDT-basis-traject, MDT-plus-traject of MDT-extra-traject, waarbij het subsidiebedrag per niet afgerond traject gelijk is aan het bedrag dat voor een corresponderend afgerond traject geldt, met dien verstande dat per trajectvariant ten hoogste 15% van het aantal trajecten, waarvoor ingevolge artikel 11 subsidie is verleend, als niet-afgeronde trajecten voor subsidie in aanmerking kunnen komen.

2. Het vierde lid vervalt onder vernummering van het vijfde lid tot het vierde lid.

C

Artikel 9, eerste lid, onderdeel b, komt te luiden:

  • b. realiseert cofinanciering van ten minste 25% van het totaalbedrag, bedoeld in artikel 4, eerste lid.

D

In artikel 12 wordt ‘artikel 4, tweede lid, onder a, b of c’ vervangen door ‘artikel 4, eerste lid, onder a’ en wordt ‘artikel 4, tweede lid, onder d’ vervangen door ‘artikel 4, eerste lid, onder b’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 april 2022.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, M.L.J. Paul

TOELICHTING

Algemeen

Op grond van de Subsidieregeling 5a – MDT Continueren en opschalen (hierna: de subsidieregeling) kan subsidie worden verstrekt voor de subsidiëring van maatschappelijke diensttijdprojecten.

Op basis van voortschrijdend inzicht is het wenselijk om bepaalde onderdelen van de subsidieregeling aan te passen. De aanpassingen leiden tot vereenvoudiging en lastenverlichting. Van de gelegenheid is tevens gebruik gemaakt om de doornummering van een artikel en een verwijzing naar een artikel aan te passen.

Artikelsgewijs

Artikel I

Onderdeel A

In artikel 3 is het derde lid – vanwege het ontbreken van een tweede lid – vernummerd tot het tweede lid.

Onderdeel B

In artikel 4, eerste lid, onderdeel b, is duidelijker en eenvoudiger verwoord wat het maximum percentage is aan subsidie dat berekend wordt voor projecten die niet zijn afgerond. Het maximum percentage is daarbij verhoogd van 10% naar 15%. Dit nieuwe percentage komt overeen met het percentage uit de Subsidieregeling MDT 2023.

Nadere toelichting: indien minder dan 85% van de voorgenomen MDT-trajecten is afgerond wordt de subsidie lager vastgesteld. Dit gebeurt op basis van het aantal trajecten dat het overschreden percentage vormt. De korting bedraagt het verleende subsidiebedrag per traject per variant en wordt toegepast voor ieder niet gerealiseerd traject tot 85% van de voorgenomen trajecten. De korting wordt in mindering gebracht op de maximale subsidie. Voorbeeld: indien het percentage niet-afgeronde trajecten 17% bedraagt, vindt er een korting plaats van 2% van het verleende subsidiebedrag per trajectvariant.

In artikel 4 is het vierde lid vervallen. De vergoeding voor het bedrag van niet-afgeronde trajecten wordt vereenvoudigd, wat leidt tot een administratieve lastenverlichting en een minder complexe berekening van de subsidie. De vereenvoudigde berekeningswijze is thans opgenomen in het nieuwe voorstel voor artikel 4, eerste lid, onderdeel b.

Onderdeel C

In artikel 9, eerste lid, onderdeel b, is verwijderd dat ten minste 10 procentpunt afkomstig is van instellingen of gemeenten uit het samenwerkingsverband. Het opheffen van deze beperking voor de cofinanciering maakt het voor de penvoerder laagdrempeliger om voldoende cofinanciering te vinden.

Onderdeel D

In artikel 12 wordt verwezen naar een onjuist artikel. Dit is met onderdeel D hersteld.

Artikel II

De regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt terug tot en met 1 april 2022. Hierdoor gelden de nieuwe bepalingen voor aanvragers die vanaf die datum hun aanvraag bij het ministerie hebben ingediend. Dit is niet bezwaarlijk, omdat het hier gaat om een versoepeling en herstel van technische misslagen. Daarnaast hebben de wijzigingen geen impact op de aanvraagprocedure, maar leiden zij wel tot een versoepeling gedurende de resterende subsidieduur en bij de eindverantwoording.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, M.L.J. Paul

Naar boven