Voorstellen voor European Chips Act Competence Centers, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Datum: 7 mei 2024

Betreft: Publicatie Staatscourant tot het doen van voorstellen voor European Chips Act Competence Centers

1. Oproep voor voorstellen

Hierbij doe ik een oproep voor voorstellen voor het opzetten en inrichten van een Nederlands halfgeleider Competence Center.

Competence centers op het gebied van halfgeleiders (ook wel “Chips Competence Centers” of “CCCs” genoemd) zullen een essentiële rol spelen in het “Chips for Europe Initiative1. De centra zullen toegang bieden tot (technische) expertise en experimenten op het gebied van halfgeleiders en helpen bedrijven bij het benaderen en verbeteren van ontwerpfaciliteiten en het ontwikkelen van vaardigheden.

Competence centers zullen diensten verlenen aan belanghebbenden op het gebied van halfgeleiders, waaronder start-ups en kleine en middelgrote ondernemingen. Voorbeelden zijn onder meer het vergemakkelijken van de toegang tot pilotlines en tot het virtueel design platform, het geven van trainingen en het helpen ontwikkelen van competenties, ondersteuning bij het vinden van investeerders, benutting van bestaande lokale competenties, of het bevorderen van de toegang tot relevante delen van de waardeketen.

De diensten moeten op een open, transparante en niet-discriminerende basis worden verleend. Elk CCC moet verbinding maken met en deel uitmaken van het Europese netwerk van Competence Centers op het gebied van halfgeleiders en moet fungeren als toegangspunt tot andere knooppunten binnen het netwerk.

De Europese Commissie wil CCC initiatieven in het huidige meerjarige financieel kader ondersteunen. Daartoe zal zij een call tot het indienen van voorstellen openen.

De Europese Commissie vraagt de lidstaten om door middel van een transparante voorselectie met een nationale voordracht te komen. Alleen CCC’s die op de nationale voordracht staan kunnen door de Europese Commissie worden uitgenodigd om een voorstel in te dienen. Om aan te geven dat de lidstaat zich formeel committeert aan het voorstel en de cofinanciering van het geselecteerde CCC zal een door de lidstaat ondertekende “Letter of Intent” aan de voordracht worden toegevoegd, waarvoor het format door de Chips JU Governing Board is vastgesteld.

De Europese Commissie financiert de CCCs met een maximum van € 1 miljoen per land per jaar gedurende maximaal 4 jaar; de nationale ondersteuning bedraagt maximaal € 2 miljoen per jaar. De totale EU/nationale ondersteuning van de CCCs komt daarmee uit op € 12 miljoen over een looptijd van vier jaar.

2. Criteria

In het voorstel moet duidelijk worden aangegeven hoe het CCC invulling geeft aan de set van de activiteiten en doelstellingen zoals beschreven in het Competence Centers guidance document van de Europese Commissie. Een voorstel geeft tevens inzage in de aansluiting op andere initiatieven die bijdragen aan het versterken van het Europese en nationale halfgeleider ecosysteem. Hierbij wordt het als een pre gezien wanneer er via gemeentes, provincies en/of regionale financiering extra budget en middelen beschikbaar worden gesteld aan het Nederlandse CCC.

Huidige ervaring van de indieners van het voorstel op het gebied van de halfgeleiderindustrie, alsmede het ondersteunen van kleine en middelgrote ondernemingen, start- en scale-ups in het zoeken naar groeifinanciering en het verbinden met relevante partijen staan hierbij centraal. Aanvullend is het van belang dat er aansluiting wordt gezocht met lopende nationale activiteiten op het gebied van halfgeleiders zoals in de context van het Nationaal Groeifonds, het Important Project of Common European Interest Microelektronica/Communicatie Technologie (IPCEI ME/CT) of andere relevante initiatieven.

Een CCC voorstel zal worden beoordeeld op de volgende drie criteria:

  • 1. Relevantie binnen de beleidskaders van de nationale en Europese doelstellingen, alsmede de synergie met overige activiteiten die gelinkt zijn aan de doelstellingen van het CCC (o.a. relevante Nationaal Groeifonds projecten, IPCEIs, etc.);

  • 2. De implementatie van de activiteiten zoals genoemd in hoofdstuk 3 van het Competence Centers guidance document van de Europese Commissie en de mate waarin de consortiumpartners elkaar aanvullen en in staat zijn de doelstellingen te realiseren;

  • 3. De verwachte impact op de korte, middellange en lange termijn en de wijze waarop het consortium zal bijdragen aan het versterken van de nationale en Europese halfgeleiderindustrie.

Bij de selectie van de voorstellen zal ik een informeel adviesorgaan betrekken, bestaande uit ambtenaren met deskundigheid op de betreffende domeinen, en relevante ervaring met regionale, nationale en internationale ecosystemen op het gebied van de halfgeleiderindustrie.

3. Proces

Uitgewerkte voorstellen voor initiatieven voor de nationale voorselectie die passen binnen de EU oproep voor de CCC voorstellen moeten uiterlijk 31 mei 2024 ingediend worden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) per adres Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Prinses Beatrixlaan 2, 2595 AL Den Haag, Postbus 93144, 2509 AC Den Haag of bij voorkeur per e-mail: mailto:chipsju@rvo.nl.

Op basis van de ingediende voorstellen zal een voorstel worden geselecteerd. Het geselecteerde consortium zal worden uitgenodigd een definitief voorstel in te dienen in de Europese call, die open gaat op 8 juli 2024 en zal sluiten op 17 september 2024 (17:00 uur Brussel tijd).

4. Nadere informatie

Voor meer informatie en relevante documenten verwijs ik u naar de website van RVO: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/chips-ju/nationale-voorselectie-nederlands-halfgeleider-competence-center. Hier vindt u onder andere meer informatie over het afwegingskader, het in te dienen format en het verdere proces.

’s-Gravenhage, 7 mei 2024

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens


X Noot
1

In pijler I van de Europese Chips Act wordt het Chips for Europe-initiatief opgericht, dat tot doel heeft de technologische capaciteitsopbouw en innovatie in de Unie te ondersteunen door de kloof te overbruggen tussen de geavanceerde onderzoeks- en innovatiecapaciteiten van de Unie en de industriële exploitatie ervan. Eén van de operationele doelstellingen van het initiatief is de opzet van een Europees netwerk van competence centers. Andere activiteiten betreffen de opzet van pilotlines, een Europees design platform, het ontwikkelen van een financieringsinstrument (Chips Fund) en, tenslotte, de versnelling van de ontwikkeling van kwantum chips.

Naar boven