Kennisgeving Besluit op de aanvraag startvergunning Delft I, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat geeft een startvergunning Delft I af voor de winning van aardwarmte (geothermie) in Delft.

Vanaf zaterdag 4 mei 2024 is het besluit op de aanvraag startvergunning Delft I in te zien.

Aardwarmteproject Delft I

De aanvraag startvergunning Delft I beschrijft de plannen van Geothermie Delft B.V. (hierna: GTD) om aardwarmte te winnen in Delft. GTD heeft in het najaar 2023 twee putten geboord vanaf de mijnbouwlocatie aan de Rotterdamseweg op de campus van de Technische Universiteit Delft, ter hoogte van de warmtekrachtcentrale. Het aardwarmtesysteem heeft de volgende twee doelen:

  • 1. Duurzame verwarming van gebouwen: Gebouwen van de TU Delft worden aangesloten op de aardwarmtebron. In de toekomst worden mogelijk ook andere locaties binnen de gemeente Delft hierop aangesloten.

  • 2. Onderzoek en innovatie: In heel Nederland is er ambitie om meer aardwarmte te winnen voor duurzame warmte. Daarbij is het nodig om de technologie grootschalig en kostenefficiënt toe te passen. De TU Delft onderzoekt in dit project mede hoe dat kan.

Geografisch gezien ligt het aardwarmtesysteem in de provincie Zuid-Holland, in de gemeenten Delft en Pijnacker-Nootdorp, en in het verzorgingsgebied van het Hoogheemraadschap van Delfland.

Startvergunning Delft I

De aanvraag startvergunning Delft I geeft onder meer een beschrijving van de verwachte totale hoeveelheid water die gewonnen wordt, de hoeveelheid water die jaarlijks wordt gewonnen, de temperatuur van het gewonnen en geïnjecteerde water, de maximale injectiedruk, de mogelijke bodembeweging als gevolg van de winning en de maatregelen ter voorkoming van schade door bodembeweging.

Aanpassingen aan ontwerp-instemmingsbesluit

Een ontwerp van het besluit op de startvergunning Delft I heeft reeds ter inzage gelegen van vrijdag 9 februari 2024 tot en met donderdag 21 maart 2024. Er zijn tijdens de terinzagelegging 17 unieke zienswijzen ingediend op het ontwerpbesluit.

De ingediende zienswijzen gaven geen aanleiding om het besluit inhoudelijk aan te passen ten opzichte van het ontwerpbesluit. Wel zijn er na aanleiding van enkele zienswijzen tekstuele aanpassingen gedaan in de beoordeling van het besluit ter verduidelijking.

Aanwijzing uitvoerder

Tegelijk met de publicatie van de startvergunning Delft I wordt tevens een aanwijzing uitvoerder gepubliceerd. De Staatssecretaris wijst daarbij Aardyn B.V. aan als uitvoerder van het aardwarmteproject in Delft.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt vanaf zaterdag 4 mei 2024 het besluit startvergunning Delft I met de onderliggende stukken en de aanwijzing uitvoerder inzien op www.mijnbouwvergunningen.nl/delft. Indien u een papieren versie van het dossier wilt lezen, kunt u contact opnemen met medewerkers van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Contactgegevens staan onderaan deze kennisgeving en op de website.

Wat zijn de vervolgstappen?

Bent u belanghebbende of heeft u een zienswijze ingediend tegen het ontwerpbesluit? Dan is het voor u mogelijk om beroep in te stellen tegen de startvergunning Delft I bij de rechtbank in de periode van zaterdag 4 mei 2024 tot en met zaterdag 15 juni 2024.

Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste de dagtekening bevatten en de naam en het adres van de indiener, een omschrijving van het besluit waartegen het is gericht, en de gronden van het beroep.

Voor het indienen van een beroepschrift moet u griffierecht betalen. Nadat u het beroep heeft ingediend, zal de rechtbank u laten weten hoeveel en wanneer u moet betalen. Meer informatie vind u op www.rechtspraak.nl.

Voor nadere informatie over het instellen van beroep wordt informatie opgenomen in het besluit.

Wilt u meer weten?

Kijk op www.mijnbouwvergunningen.nl/delft, www.allesoveraardwarmte.nl, www.geothermie.nl, en op www.nlog.nl voor meer informatie over aardwarmte in Nederland en over het aardwarmteproject in Delft.

Voor nadere informatie over het aardwarmteproject in Delft, de startvergunning, of de procedure kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met dhr. M.E. Kuiper (e-mail: m.e.kuiper@minezk.nl, tel: 06-55423003).

Naar boven