Besluit tot wijziging regeling cliëntenparticipatie UWV 2018

Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen,

Besluit:

ARTIKEL I

De regeling cliëntenparticipatie UWV 2018 wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 5 wordt na het derde lid een vierde lid toegevoegd luidende: 4. De gezamenlijke cliëntenraden kunnen na overleg met elkaar en UWV zgn. ‘Brede Werkgroepen’ instellen. De Brede Werkgroep kiest uit haar midden een coördinator, die verantwoordelijk is voor bijeenroepen, agendering en communicatie. Doel van deze zgn. ‘Brede Werkgroepen’ is het samenwerken in multidisciplinaire samenstelling (over de verschillende raden heen) vorm te geven.

B

Artikel 9, eerste lid, onderdeel i vervalt.

C

Aan artikel 13 wordt na het vijfde lid een zesde lid toegevoegd luidende: 6. Indien een lid voorzieningen nodig heeft om deel te kunnen nemen aan de cliëntenraad, vraagt het lid de betreffende voorziening eerst aan bij de eigen gemeente. Wanneer de betreffende gemeente het lid niet ondersteunt met de benodigde voorziening, kan het raadslid door UWV individueel gefaciliteerd worden als bepaalde voorzieningen nodig zijn om adequaat te kunnen deelnemen aan het overleg. In voorkomende gevallen kan men zich hiervoor melden bij de Adviseur Cliëntenparticipatie.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van de Staatscourant waarin dit besluit wordt geplaatst.

Dit besluit wordt met toelichting in de Staatscourant geplaatst.

Amsterdam, 2 april 2024

M.R.P.M. Camps, Voorzitter Raad van Bestuur

TOELICHTING

Na invoering van de regeling cliëntenparticipatie heeft UWV met de Centrale Cliëntenraad aanvullende afspraken gemaakt. Deze afspraken worden met dit wijzigingsbesluit opgenomen in de regeling. De ervaring leert dat het volledig actualiseren van de regeling, vanwege zorgvuldigheidsoverwegingen een langlopend proces is, waarin meerdere partijen meegenomen moeten worden. De onderhavige wijzigingen in de regeling worden vanwege het belang nu reeds doorgevoerd, vooruitlopend op de evaluatie van de regeling.

Artikel IA

In artikel 5 van de regeling cliëntenparticipatie is de mogelijkheid tot het instellen van commissies geregeld. De aanpassing betreft de mogelijkheid tot het instellen van commissies met leden van andere raden of met leden van alle raden.

Artikel IB

Tot nu toe heeft UWV gewerkt met een leeftijdsgrens van de leeftijd van 70 jaar. Het gaat bij cliëntenparticipatie echter niet om de leeftijd maar om de binding met UWV, door kennis en ervaring met UWV alsook de inzet als actuele cliënt van UWV, bijvoorbeeld als spreekuurbegeleider van cliënten of als wettelijke vertegenwoordiger van cliënten. Om die reden is de leeftijdgrens van de leeftijd van 70 jaar niet langer van deze tijd en komt deze te vervallen.

Artikel IC

Voor iedereen, die tot de doelgroep hoort, dient het mogelijk te zijn om mee te doen als raadslid van een van onze cliëntenraden. Voorzieningen die nodig zijn voor het doen van vrijwilligerswerk worden op grond van de wet door de gemeente verstrekt. Als de gemeente de benodigde voorziening niet verstrekt, kan een raadslid bij UWV een voorziening aanvragen. De wijze waarop de aanvraag moet worden gedaan staat op de site van de cliëntenraden van UWV

Amsterdam, 2 april 2024

M.R.P.M. Camps, Voorzitter Raad van Bestuur

Naar boven