Besluit tot wijziging Beleidsregel kostenvergoeding UWV

Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen,

Besluit:

ARTIKEL I

Aan artikel 3 van de Beleidsregel kostenvergoeding UWV wordt na het vijfde lid een nieuw zesde lid toegevoegd, luidende: In bijzondere situaties kan van het bepaalde in het eerste en tweede lid worden afgeweken. Dit is ter beoordeling van UWV.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van de Staatscourant waarin dit besluit wordt geplaatst.

Dit besluit wordt met de toelichting in de Staatscourant geplaatst.

Amsterdam, 2 april 2024

M.R.P.M. Camps, Voorzitter Raad van Bestuur

TOELICHTING

Gebleken is dat voor een deel van de cliënten van UWV de vergoeding van de reiskosten, zoals aangegeven in artikel 3 van de Beleidsregel kostenvergoeding UWV, een financiële belemmering vormt om voor een afspraak naar een UWV kantoor te komen. De belemmering kan gelegen zijn in het uitgangspunt dat bij een afstand van minder dan 15 kilometer reiskosten niet worden vergoed. De belemmering kan ook gelegen zijn in de situatie dat de reiskostenvergoeding niet de parkeerkosten of de kosten van het openbaar vervoer dekt. De toevoeging van een nieuw zesde lid aan artikel 3 maakt duidelijk dat UWV in bijzondere situaties maatwerk kan toepassen met betrekking tot de reiskostenvergoeding. Bij bijzondere situaties valt te denken aan cliënten die wegens financiële problemen de reiskosten niet kunnen betalen. Dit maatwerk houdt in dat, indien UWV signaleert dat een cliënt wegens financiële problemen niet in staat is om naar een UWV kantoor te komen terwijl dat wel wenselijk is, er naar een oplossing voor de reiskosten wordt gezocht. Deze oplossing kan inhouden dat er ook bij een reisafstand van minder dan 15 kilometer reiskosten worden vergoed, maar kan ook inhouden dat er op een andere wijze in de reiskosten van de cliënt tegemoet wordt gekomen. Bijvoorbeeld door het verstrekken van een openbaar vervoer kaartje of het aanbieden van een parkeerkaart. Of er sprake is van een bijzondere situatie en hoe aan de vergoeding van de reiskosten invulling wordt gegeven, is ter beoordeling van UWV.

Amsterdam, 2 april 2024

M.R.P.M. Camps, Voorzitter Raad van Bestuur

Naar boven