Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 26 april 2024, kenmerk 3807822-1064516-MEVA, houdende wijziging van de Subsidieregeling opleidingsmodule BAZ in verband met het toevoegen van een nieuwe aanvraagronde en enkele andere aanpassingen

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikelen 3 en 5 van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling opleidingsmodule BAZ wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de alfabetische volgorde worden de volgende begripsbepalingen ingevoegd:

CZO-registratienummer:

het registratienummer waarmee de te volgen BAZ-opleidingsmodule staat geregistreerd bij het CZO;

uitstroomprofiel:

de medische vervolgopleiding waarbinnen de opleidingsmodule BAZ wordt gevolgd;.

2. In de begripsomschrijving van minister wordt ‘de Minister voor Langdurige Zorg en Sport’ vervangen door ‘de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport’.

B

Aan artikel 3 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. De activiteit, bedoeld in het eerste lid, is subsidiabel voor zover de opleidingsmodule BAZ met een door het CZO afgegeven certificaat is afgerond in de periode van 1 oktober 2023 tot en met 30 september 2024.

C

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst.

2. In het eerste lid (nieuw) wordt na ‘subsidie’ ingevoegd ‘voor de activiteiten, bedoeld in artikel 3, tweede lid,’.

3. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. De hoogte van de subsidie voor de activiteiten, bedoeld in artikel 3, derde lid, bedraagt € 21.000,– per gerealiseerde opleidingsmodule BAZ.

D

Artikel 6 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid komt te luiden:

  • 1. Het subsidieplafond bedraagt:

    • a. voor het jaar 2023 € 20.000.000,–;

    • b. voor het jaar 2024 € 10.000.000,–.

2. In het tweede lid wordt na ‘bedrag’ ingevoegd ‘voor het jaar 2023’.

3. Onder vernummering van het derde tot het vierde lid wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 3. De minister verdeelt het uit hoofde van het subsidieplafond beschikbare bedrag voor het jaar 2024 evenredig over de gerealiseerde opleidingsmodules BAZ die in de complete aanvragen tot vaststelling zijn opgenomen.

E

Artikel 8 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid wordt na ‘aanvraag tot vaststelling’ ingevoegd ‘van subsidies die betrekking hebben op de activiteiten, bedoeld in artikel 3, eerste lid,’.

2. Onder vernummering van het vierde en vijfde lid tot het vijfde en zesde lid, wordt een vierde lid ingevoegd, luidende:

  • 4. De aanvraag tot vaststelling van subsidies die betrekking hebben op de activiteiten, bedoeld in artikel 3, tweede lid, wordt ingediend in de periode van 15 september 2024 tot en met 15 oktober 2024.

3. In het zesde lid (nieuw) wordt na ‘aanvraag tot vaststelling’ ingevoegd ‘, bedoeld in het tweede en derde lid’.

4. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 7. De aanvraag tot vaststelling, bedoeld in het vierde lid, gaat in ieder geval vergezeld van een opgave van het CZO-registratienummer, de datum waarop het certificaat is behaald en het uitstroomprofiel waarbinnen het CZO-certificaat is behaald.

F

In artikel 11, tweede lid, wordt ‘1 mei 2024’ vervangen door ‘1 januari 2026’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 mei 2024.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, C. Helder

TOELICHTING

1. Algemeen

De onderhavige regeling strekt tot wijziging van de Subsidieregeling opleidingsmodule Basis Acute Zorg (hierna: de Subsidieregeling). De wijziging voorziet in een nieuwe aanvraagronde voor subsidie.

De Subsidieregeling voorziet in een subsidie aan door het College Zorgopleidingen (hierna: CZO) erkende zorgorganisaties voor de bekostiging van de opleidingsmodule Basis Acute Zorg (BAZ) per deelnemer die daarvoor een certificaat heeft behaald.

Ook in 2024 wordt subsidie verstrekt aan door het CZO erkende zorgorganisaties voor de bekostiging van per deelnemer afgeronde BAZ opleidingsmodules als bedoeld in de Subsidieregeling. De aanvraagperiode zal lopen van 15 september 2024 tot en met 15 oktober 2024. In deze periode kan subsidie worden aangevraagd voor certificaten die zijn behaald in de periode van 1 oktober 2023 tot en met 30 september 2024. Hiervoor is € 10 miljoen euro gereserveerd, waarmee ongeveer 475 verpleegkundigen de BAZ opleiding kunnen volgen.

De regeling is op een aantal punten gewijzigd. Ten eerste is het subsidiebedrag per opleidingsmodule verhoogd. Het oude subsidiebedrag van € 18.675 euro is op basis van het prijspeil van 2021. Op basis van loon- en prijsstijgingen is een indexatie toegepast waardoor het nieuwe subsidiebedrag uitkomt op € 21.000 euro. Op basis van de ervaringen met de Subsidieregeling in 2023, is de wijze van verdeling bij het bereiken van het subsidieplafond aangepast. De oude systematiek waarbij de volgorde van subsidieaanvraag bepalend was voor verdeling van het beschikbare bedrag, is gewijzigd. In plaats daarvan wordt bij het bereiken van het subsidieplafond het beschikbare budget evenredig verdeeld over de gerealiseerde opleidingsmodules BAZ die in de complete aanvragen tot vaststelling zijn opgenomen, met een lager subsidiebedrag per gerealiseerde opleidingsmodule BAZ tot gevolg. Dit beperkt de kans op het scenario dat een zorgorganisatie helemaal geen subsidie ontvangt ondanks dat de geleverde prestatie tijdig is afgerond, en worden de lasten van het bereiken van het subsidieplafond over alle zorgorganisaties verdeeld.

Op basis van de uitvoering van de Subsidieregeling in 2023 is besloten om de eisen aan de aanvraag tot vaststelling te wijzigen. Per behaald certificaat wordt gevraagd om het CZO-registratienummer, de datum waarop het certificaat is behaald, en het uitstroomprofiel waar de BAZ-opleidingsmodule onderdeel van is geweest. Met deze gegevens is het aanvragen van vaststelling van de subsidie minder foutgevoelig en eenvoudiger te controleren.

Tenslotte wordt de looptijd van de regeling verlengd tot 1 januari 2026.

2. Artikelsgewijs

Artikel I

Onderdeel B

In de eerdere regeling was de opleidingsmodule BAZ alleen subsidiabel voor zover deze is afgerond uiterlijk 30 september 2023. Omdat ik ook na die datum opleidingsmodules wil financieren, is het nodig om bij de subsidiabele activiteiten een nieuw lid in te voegen waarin ook de vanaf 30 september 2023 tot en met 30 september 2024 afgeronde opleidingsmodules BAZ subsidiabel zijn.

Onderdeel C

Het subsidiebedrag voor de opleidingsmodule BAZ voor de nieuwe aanvraagperiode in 2024 is geïndexeerd. Dit nieuwe subsidiebedrag is opgenomen in een artikel 5, tweede lid.

Onderdeel D

Er is een nieuw subsidieplafond toegevoegd voor het jaar 2024. Ook is er voor het subsidieplafond over het jaar 2024 een andere wijze van verdeling opgenomen.

Als het totaal aangevraagde subsidiebedrag hoger is dan het uit hoofde van het subsidieplafond beschikbare bedrag, wordt het bedrag van het subsidieplafond evenredig verdeeld over de gerealiseerde opleidingsmodules BAZ waar een aanvraag voor vaststelling voor is ingediend en die voldoen aan de in deze regeling opgenomen voorwaarden. Dit betekent dat het subsidieplafond wordt gedeeld door het aantal gerealiseerde opleidingsmodules BAZ. In dit geval is de hoogte van het subsidiebedrag niet vooraf vast te stellen. Iedere aanvrager ontvangt met deze verdeelwijze een deel van het aangevraagde subsidiebedrag, doch geen van de aanvragers zal het volledige aangevraagde subsidiebedrag ontvangen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, C. Helder

Naar boven