Besluit van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat van 16 april 2024, nr. IENW/BSK-2024/117424, houdende aanwijzing van de beheerder van het register voor de vrachtwagenheffing, als bedoeld in artikel 24, tweede lid, van de Wet vrachtwagenheffing (Aanwijzingsbesluit beheerder register voor de vrachtwagenheffing)

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

Gelet op artikel 24, tweede lid, van de Wet vrachtwagenheffing;

BESLUIT:

Artikel 1 (beheerder van het register)

Als beheerder van het register, bedoeld in artikel 24, tweede lid, van de Wet vrachtwagenheffing, wordt aangewezen de Dienst Wegverkeer.

Artikel 2 (citeertitel)

Dit besluit wordt aangehaald als: Aanwijzingsbesluit beheerder register voor de vrachtwagenheffing.

Artikel 3 (inwerkingtreding)

Dit besluit treedt in werking op het tijdstip waarop artikel 24, tweede lid, van de Wet vrachtwagenheffing in werking treedt.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers

Mededeling

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden een bezwaarschrift indienen tegen dit besluit binnen zes weken na de dag waarop dit is bekendgemaakt. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, ter attentie van Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken, afdeling Algemeen Bestuurlijk-Juridische Zaken, postbus 20901, 2500 EX Den Haag.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en ten minste te bevatten:

  • a. naam en adres van de indiener;

  • b. de dagtekening;

  • c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt (datum en nummer of kenmerk);

  • d. een opgave van de redenen waarom men zich met het besluit niet kan verenigen;

  • e. zo mogelijk een afschrift van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt.

Het niet voldoen aan deze eisen kan leiden tot niet-ontvankelijkheid van het bezwaarschrift.

Een bezwaarschrift kan uitsluitend per gewone post en niet per e-mail worden ingediend.

Machtigt u iemand om namens u bezwaar te maken? Stuur dan ook een kopie van de machtiging mee. Bij indiening van een bezwaarschrift namens een rechtspersoon, dient u documenten mee te sturen (origineel uittreksel uit het handelsregister en/of een kopie van de statuten van de rechtspersoon) waaruit blijkt dat u bevoegd bent namens de rechtspersoon op te treden.

TOELICHTING

Op grond van artikel 24 van de Wet vrachtwagenheffing (hierna: de wet) wordt een register bijgehouden met gegevens die nodig zijn voor een goede uitvoering van de vrachtwagenheffing. Dit register maakt het mogelijk dat de door de Minister van Infrastructuur en Waterstaat voor de verschillende taken aangewezen uitvoeringsorganisaties op een efficiënte wijze kunnen beschikken over de juiste gegevens voor de uitvoering van hun taken. Het gaat hierbij om de Dienst Wegverkeer (RDW), Rijkswaterstaat (RWS), de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

In het register worden onder meer de persoonsgegevens opgenomen die nodig zijn voor de heffing, invordering en handhaving van de vrachtwagenheffing (artikel 21, vierde lid, van de wet) en de persoonsgegevens die nodig zijn voor het toezicht op de naleving en het uitreiken van de bestuurlijke boetes (artikel, 22 derde lid, van de wet).

Ook worden bijvoorbeeld de gegevens die de tolheffer ontvangt van dienstaanbieders onderdeel van het register, zodat deze gebruikt kunnen worden voor handhaving en toezicht.

Doordat alle gegevens centraal worden geregistreerd in het register werken alle uitvoeringsorganisaties met dezelfde gegevens en hoeven deze gegevens niet meerdere keren te worden aangeleverd.

Met dit besluit wordt de RDW aangewezen als de beheerder van het register.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers

Naar boven