Besluit van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, van 2 mei 2024, nr. IENW/BSK-2024/133052, tot wijziging van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op het terrein van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in verband met de uitvoering van de Tijdelijke regeling uitkering bodem 2024–2030

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,

Gelet op de artikelen 10:3, 10:4, eerste lid, 10:9, eerste lid en 10:12 van de Algemene wet bestuursrecht;

Gezien de schriftelijke instemming van de Directeur-Generaal Rijksdienst voor Ondernemend Nederland van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat van 3 april 2024, referentie MD202430INSTAC;

BESLUIT:

ARTIKEL I

In de bijlage bij het Besluit mandaat, volmacht en machtiging algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op het terrein van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt in onderdeel C – milieu in de alfabetische rangschikking ingevoegd:

  • Tijdelijke regeling uitkering bodem 2024–2030.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking op het tijdstip waarop de Tijdelijke regeling uitkering bodem 2024–2030 in werking treedt.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, V.L.W.A. Heijnen

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden een bezwaarschrift indienen tegen dit besluit binnen zes weken na de dag waarop dit is bekendgemaakt. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, ter attentie van Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken, afdeling Algemeen Bestuurlijk-Juridische Zaken, postbus 20901, 2500 EX Den Haag.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en ten minste te bevatten:

  • a. naam en adres van de indiener;

  • b. de dagtekening;

  • c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt (datum en nummer of kenmerk);

  • d. een opgave van de redenen waarom men zich met het besluit niet kan verenigen;

  • e. zo mogelijk een afschrift van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt.

Het niet voldoen aan deze eisen kan leiden tot niet-ontvankelijkheid van het bezwaarschrift. Een bezwaarschrift kan uitsluitend per gewone post en niet per e-mail worden ingediend. Machtigt u iemand om namens u bezwaar te maken? Stuur dan ook een kopie van de machtiging mee. Bij indiening van een bezwaarschrift namens een rechtspersoon, dient u documenten mee te sturen (origineel uittreksel uit het handelsregister en/of een kopie van de statuten van de rechtspersoon) waaruit blijkt dat u bevoegd bent namens de rechtspersoon op te treden.

TOELICHTING

Inleiding

Het Besluit mandaat, volmacht en machtiging algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op het terrein van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (hierna: het algemene mandaatbesluit) geeft de bevoegdheid aan de algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (hierna: RVO) van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat om namens de Minister van Infrastructuur en Waterstaat respectievelijk de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat besluiten te nemen.

Het mandaat van RVO is aangepast door wijziging van onderdeel C van de bijlage bij het algemene mandaatbesluit. Daaraan is de Tijdelijke regeling uitkering bodem 2024–2030 toegevoegd om de uitvoering ervan te mandateren aan RVO. De redenen daarvoor zijn hieronder uiteengezet.

Tijdelijke regeling uitkering bodem 2024–2030

Deze regeling is bedoeld om decentrale overheden te ondersteunen bij saneringsopgaven die samenhangen met de taken als bevoegd gezag voor bodemsanering. Het gaat hierbij om bevoegde gezagen als bedoeld in de Wbb of het Besluit aanwijzing bevoegdgezaggemeenten Wet bodembescherming, om bevoegde gezagen voor bodemsanering als bedoeld in de Omgevingswet en om provincies wat betreft hun verantwoordelijkheid voor grondwaterkwaliteit. Daartoe kunnen deze decentrale overheden een specifieke uitkering aanvragen voor de aanpak van de historische spoedopgaven, de buitenproportionele opgaven, oude afspraken en toekomstbestendig omgaan met nazorg. Een aanvraag kan ook worden gedaan door een penvoerder namens een samenwerkingsverband. Daarnaast kan een waterschap als bevoegd gezag regionale waterbodems onder de Omgevingswet een aanvraag voor een uitkering doen voor de aanpak van een historische spoedopgave voor zover het de waterbodems betreft die zijn opgenomen in de voortgangsrapportage van de aanpak bodemverontreiniging met onaanvaardbare risico’s 2023, gepubliceerd op de website van het Informatiepunt Leefomgeving (de zgn. C-lijst waterbodems).

Het, door middel van mandaat, laten uitvoeren van de Tijdelijke regeling uitkering 2024–2030 door RVO is overeenkomstig het kabinetsbeleid.

Administratieve lasten

Dit wijzigingsbesluit brengt geen administratieve lasten of bedrijfseffecten met zich mee.

Inwerkingtreding

Het besluit treedt in werking op het tijdstip waarop de Tijdelijke regeling uitkering bodem 2024–2030 in werking treedt. Zodoende is RVO vanaf de inwerkingtreding bevoegd namens de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat de subsidieregeling uit te voeren.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, V.L.W.A. Heijnen

Naar boven