Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 24 april 2024, nr. WJZ/ 52657535, tot wijziging van de Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen vanwege intrekking van de ophok- en afschermplicht en aanpassing van het verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op de artikelen 5.1, eerste en tweede lid, 5.2, eerste en tweede lid, 5.4, eerste en derde lid, aanhef, onderdelen a en k, en 5.6, eerste en tweede lid, aanhef en onderdeel b, van de Wet dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 3.4 vervalt.

B

Artikel 3.8 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid vervalt onderdeel a, onder verlettering van de onderdelen b en c tot a en b.

2. In het derde lid wordt ‘onderdelen b en c’ vervangen door ‘onderdelen a en b’.

3. In het vierde lid vervalt onderdeel c onder vervanging van ‘; en’ aan het slot van onderdeel b door een punt.

C

Aan artikel 3.11 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. De exploitant bewaart het register ten minste drie maanden vanaf het tijdstip van bezoek.

D

Bijlage 1b en bijlage 2 vervallen.

ARTIKEL II

Deze regeling wordt bekendgemaakt op www.rijksoverheid.nl, en treedt onmiddellijk na haar bekendmaking op het internet1 in werking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 24 april 2024

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

TOELICHTING

Deze regeling voorziet in aantal wijzigingen van maatregelen ter preventie van hoogpathogene vogelgriep. De ophok- en afschermplicht in de regio’s 7, 10 en 19 is ingetrokken, waardoor nu in geheel Nederland geen ophok- en afschermplicht meer geldt. Ook is het aanpassen van het bezoekersverbod in vogelverblijfplaatsen opgenomen in deze regeling. Hiertoe is de Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen gewijzigd.

Om de verspreiding van vogelgriep te voorkomen zijn er, sinds de eerste uitbraak met het type H5N1 in oktober 2021, nu meer dan twee jaar maatregelen van kracht. Om te bezien of deze kunnen of moeten worden aangepast wordt de deskundigengroep dierziekten periodiek om een risicobeoordeling gevraagd. Op 22 april 2024 heeft de deskundigengroep de kans dat een Nederlands pluimveebedrijf wordt besmet met vogelgriep, ook met intrekking van de ophok- en afschermplicht, ingeschat als laag. Het aantal besmettingen bij wilde vogels is ook laag. Mede op basis van deze risicobeoordeling is er aanleiding om een aantal maatregelen aan te passen.

Ophok- en afschermplicht

Op 26 maart 2024 is de ophok- en afschermplicht in alle niet pluimveedichte regio’s ingetrokken. Concreet betekende dat dat de afschermplicht in de pluimveedichte regio’s alleen nog gold voor houders met meer dan 250 fazanten, loopvogels en sierwatervogels en de ophokplicht alleen nog gold voor commerciële houders in de pluimveedichte regio’s.

Mede op basis van de risicobeoordeling van 22 april 2024 van de deskundigengroep dierziekten is er aanleiding om de ophok- en afschermplicht ook in de pluimveedichte regio’s, te weten regio’s 7, 10 en 19, op te heffen. De deskundigen schatten de kans op vogelgriepbesmettingen in als laag. Het wordt daarom veterinair verantwoord geacht om de ophok- en afschermplicht nu ook in die regio’s in te trekken, mede ook vanwege de grote belangen van de vrije-uitloopsector.

Bezoekersverbod

Sinds 3 november 2021 geldt er een bezoekverbod voor vogelverblijfplaatsen. In de periode tot nu hebben er enkele wijzigingen plaatsgevonden van dit verbod. Zo is het bezoekersverbod ingetrokken voor de niet-commerciële sector en zijn er uitzonderingen gecreëerd voor onder andere medewerkers van kwaliteitsborgingssystemen en centrale antibioticaregistratie en koppelbegeleiders.

Mede naar aanleiding van de risicobeoordeling van 22 april 2024 is er aanleiding om de landelijke maatregelen opnieuw te verlichten. Naast de afgeschaalde risicobeoordeling van de deskundigen is de verwachting dat het vogelgriepvirus endemisch blijft in de wilde vogelpopulatie. Dit samen geeft aanleiding tot een aanpassing van het bezoekverbod. Bezoek is alleen toegestaan indien er wordt voldaan aan het hygiëneprotocol en het bezoek wordt geregistreerd. Er hoeft geen noodzaak meer te zijn voor het betreden van de vogelverblijfplaats. Met deze wijziging is de afwijking van het verbod op bezoeken van vogelverblijfplaatsen hetzelfde als de afwijking van het verbod op het bezoeken van commerciële inrichtingen. Ook is hiermee de afwijking van het verbod voor het personeel van een inrichting gelijk aan de afwijking voor andere bezoekers, met dien verstande dat het personeel zich niet hoeft te registreren. Voor het personeel is de voorwaarde dat in de 72 uren voorafgaand aan het bezoek geen andere inrichting met commercieel gehouden vogels heeft bezocht vervallen. Voor alle bezoekers geldt in het kader van het (aangepaste) hygiëneprotocol nu dat een bezoeker alleen op dezelfde dag meer stallen mag bezoeken als er in de betreffende stal een douche aanwezig is en het bezoek doucht voordat de stal wordt ingegaan.

De exploitant van vogels is verplicht om een register bij te houden van bezoek aan de vogelverblijfplaats. Aan de verplichting om dit register bij te houden is nu toegevoegd dat de exploitant dit register ten minste drie maanden vanaf het tijdstip van het bezoek dient te bewaren. Het bewaren van deze gegevens is wenselijk om in geval van een uitbraak bezoekers te kunnen traceren. Hiermee kan een mogelijk insleeproute van het vogelgriepvirus worden achterhaald, maar ook mogelijke verdere verspreiding.

Aangezien deze regels zijn vastgesteld in het kader van de aanpak van dierziektecrises, is afgezien van een adviesaanvraag aan het Adviescollege toetsing regeldruk, en van publicatie en inwerkingtreding op een vast verandermoment. Ook is er geen notificatie bij de Europese Commissie vereist in het kader van richtlijn 2015/15352 en van de Dienstenrichtlijn3.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema


X Noot
1

24 april 2024, 17:00 uur

X Noot
2

Richtlijn 2015/1535 van het Europees Parlement en de Raad van 9 september 2015 betreffende een informatieprocedure op het gebied van technische voorschriften en regels betreffende de diensten van de informatiemaatschappij (PbEU 2015, L 241).

X Noot
3

Richtlijn 2006/123/EG van het Europees Parlement en de Raad van 12 december 2006 betreffende diensten op de interne markt (PbEU 2006, L 376).

Naar boven