Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 16 januari 2024, nr. 2024-0000000267, tot wijziging van de Meerjarige regeling specifieke uitkering herstructurering volkshuisvesting ten behoeve van het wijzigen van het tranchebedrag

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op artikel 2, eerste lid, onderdeel h, en derde lid, en artikel 3 van het Besluit van 29 oktober 2022, houdende het stellen van regels over het verstrekken van specifieke uitkeringen aan gemeenten of provincies voor activiteiten die passen in het rijksbeleid met betrekking tot het bouwen, het wonen en de woonomgeving;

Besluit:

ARTIKEL I

De Meerjarige regeling specifieke uitkering herstructurering volkshuisvesting wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 wordt ‘Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening’ vervangen door ‘Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties’.

B

Bijlage 1. komt te luiden:

Bijlage 1 behorende bij artikel 6, eerste en tweede lid, van de Meerjarige regeling specifieke uitkering herstructurering volkshuisvesting (uitkeringsplafond en aanvraagtijdvak)

Tranchebedragen en tijdvak loket

Het volgende bedrag is vanuit het Volkshuisvestingsfonds beschikbaar in 2024: € 175 miljoen.

De aanvragen voor 2024 kunnen worden ingediend met ingang van 12 februari 2024. Het loket voor indiening sluit op 11 maart 2024 om 12.00 uur.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.M. de Jonge

TOELICHTING

Deze wijzigingsregeling van de Meerjarige regeling specifieke uitkering herstructurering volkshuisvesting (hierna: Meerjarige regeling) maakt een nieuwe tranche van aanvragen mogelijk. Hiertoe zijn het tranchebedrag, de datum en het aanvraagtijdvak gewijzigd in bijlage 1. De Meerjarige regeling is de grondslag voor het verstrekken van specifieke uitkeringen aan gemeenten voor herstructureringsactiviteiten die bijdragen aan de leefbaarheid en de veiligheid in kwetsbare gebieden in Nederland. Het geld voor deze specifieke uitkeringen is beschikbaar gesteld vanuit het Volkshuisvestingsfonds. Het tranchebedrag is met deze regeling op € 175 miljoen gesteld, het jaartal is naar 2024 gewijzigd en het aanvraagtijdvak is gewijzigd naar 12 februari 2024 tot en met 11 maart 2024 om 12.00 uur. De aanvraagvereisten die voortvloeien uit de Meerjarige regeling zijn met deze wijziging niet gewijzigd en gemeenten zijn reeds geïnformeerd over deze tranche.1 Na deze tranche zal er rond juni 2024 nog een tranche worden geopend.

In 2023 zijn 60 aanvragen ingediend voor het Volkshuisvestingsfonds. 54 aanvragen scoorden bij de beoordeling door de onafhankelijke toetsingscommissie een (ruime) voldoende. Van die 54 aanvragen hebben er 38 aanvragen een (partiële) toekenning ontvangen. De overige aanvragen die een voldoende hebben gescoord zijn afgewezen vanwege het bereiken van het uitkeringsplafond. Duidelijk is dat het Volkshuisvestingsfonds in een belangrijke behoefte binnen Nederland voorziet om de particuliere woningvoorraad te herstructureren ten behoeve van de verbetering van leefbaarheid en kwaliteit. Ook is duidelijk dat er bij gemeenten hard gewerkt is aan goede plannen voor die aanpak. Dat is aanleiding geweest om in 2024 weer snel een nieuwe tranche ter beschikking te stellen, zodat alle gemeenten in Nederland opnieuw de kans krijgen om spoedig een bijdrage te ontvangen voor de herstructureringsopgave in kwetsbare gebieden die onverkort urgent en aanzienlijk is. Om die reden is ook afgeweken van de vaste verandermomenten en van de minimuminvoeringstermijn.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.M. de Jonge

Naar boven