Bekendmaking houdende een verbod zich met een vaartuig te bevinden in een gedeelte van het zeegebied (veiligheidszone) rondom een offshore testlocatie van de Noordzeeboerderij B.V. gelegen voor de kust van Scheveningen (hierna: het North Sea Innovation Lab), Rijkswaterstaat

DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT,

Gelet op artikel 60 van het VN-Zeerechtverdrag en artikel 2.40 van de Omgevingswet;

MAAKT BEKEND:

Artikel 1 Algemeen toegangsverbod veiligheidszone

Het is eenieder verboden zich te bevinden, dan wel enig voorwerp te hebben binnen de veiligheidszone van het North Sea Innovation Lab waarvan de buitenbegrenzing is aangegeven in de coördinatentabel behorend bij dit besluit.

Kaart 1: Overzicht ligging North Sea Innovation Lab en veiligheidszone

Kaart 1: Overzicht ligging North Sea Innovation Lab en veiligheidszone

Artikel 2 Generieke uitzonderingen verbod varen in de veiligheidszone

  • 1. Het verbod, bedoeld in artikel 1, geldt niet voor een vaartuig dat de veiligheidszone binnenvaart of zich daar bevindt:

    • a. in verband met de aanleg, de inspectie, het testen, de reparatie, het onderhoud, de verandering, vernieuwing of verwijdering van onderzeese kabels en andere objecten ten behoeve van de testprojecten binnen het North Sea Innovation Lab;

    • b. om diensten te verlenen ten behoeve van de testprojecten binnen het North Sea Innovation Lab of vervoer van personen of goederen ten behoeve daarvan;

    • c. ten behoeve van het uitvoeren van wettelijke taken, toezicht op de naleving en de handhaving van wettelijke voorschriften, of

    • d. in het kader van onderzoek in opdracht van de rijksoverheid.

  • 2. Het verbod, bedoeld in artikel 1, geldt niet voor het zich in de veiligheidszone bevinden, dan wel het daarin hebben of doen hebben van een voorwerp, in het kader van:

    • a. activiteiten als bedoeld in het eerste lid, onderdelen a tot en met d, of

    • b. activiteiten waarvoor op grond van artikel 7.17 van het Besluit Activiteiten Leefomgeving een vergunning is verleend.

Artikel 3 Inwerkingtreding

Deze bekendmaking treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT, namens deze, afdelingshoofd Vergunningverlening Rijkswaterstaat Zee en Delta

Bezwaarclausule

Bent u het niet eens met dit besluit?

Dan kunt u op grond van de Algemene wet bestuursrecht bezwaar maken. U moet hiervoor wel belanghebbende bij het besluit zijn.

De volgende vragen en aandachtspunten kunnen u helpen bij het maken van bezwaar:

  • Wat zijn de redenen dat u het met het besluit niet eens bent?

  • Welk doel wilt u met uw bezwaar tegen het besluit bereiken? Wat verwacht u van Rijkswaterstaat?

  • Is het u voldoende duidelijk wat een bezwaarprocedure inhoudt en weet u of u met een bezwaar uw doel kunt bereiken? Kunt u uw doel op een andere, wellicht eenvoudigere wijze bereiken?

Hoe maakt u bezwaar?

Om bezwaar te maken moet u, binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt, een bezwaarschrift indienen. U kunt uw bezwaarschrift sturen naar Rijkswaterstaat Zee en Delta, afdeling Werkenpakket, t.a.v. mw. E.J. Bekker, postbus 2232, 3500 GE UTRECHT.

In het bezwaarschrift moet in ieder geval het volgende staan:

  • uw naam en adres, en liefst ook uw telefoonnummer;

  • een duidelijke omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt (bijvoorbeeld door de datum en het kenmerk van het besluit te vermelden of door een kopie mee te sturen);

  • de reden waarom u bezwaar maakt;

  • de datum en uw handtekening.

Het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Dat betekent dat het besluit blijft gelden in de tijd dat uw bezwaarschrift in behandeling is. Als u dit niet wilt, bijvoorbeeld omdat het besluit onherstelbare gevolgen heeft voor u, dan kunt u een verzoek om voorlopige voorziening indienen. Dit doet u door de Voorzieningenrechter van de rechtbank in het gebied waar u woont te vragen een voorlopige voorziening te treffen. Indien u niet zelf, maar namens een bedrijf of organisatie een voorlopige voorziening aanvraagt kunt u een voorlopige voorziening aanvragen bij de rechtbank in het gebied waar het bedrijf of de organisatie is ingeschreven. De rechtbank zal daarvoor griffierecht in rekening brengen.

TOELICHTING

I ALGEMEEN

1. Inleiding

In artikel 60, vierde lid, van het op 10 december 1982 te Montego-Bay tot stand gekomen Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee is bepaald dat binnen de veiligheidszone passende maatregelen genomen kunnen worden ter verzekering van de veiligheid van zowel de scheepvaart als van de installatie. Deze veiligheidszone is maximaal 500 meter vanaf de buitenste rand van een installatie of inrichting. De mogelijkheid die het internationale recht biedt om een veiligheidszone op zee rondom een platform in te stellen, is opgenomen in artikel 2.40 van de Omgevingswet. Met een concretiserend besluit van algemene strekking stelt het bevoegd gezag de geografische afbakening vast van de veiligheidszone en kan het inhoudelijke randvoorwaarden stellen.

2. North Sea Innovation Lab

Het North Sea Innovation Lab is een offshore testlocatie waar nieuwe duurzame innovaties getest kunnen worden op zee. Voor de testlocatie is op 2 november 2018 aan Noordzeeboerderij B.V. een vergunning verleend onder de Waterwet als bedoeld in artikel 6.5 onder c, jo. artikel 6.13, eerste lid, onder c, van het Waterbesluit1 voor het gebruikmaken van het rijkswaterstaatswerk Noordzee. De vergunning is verleend voor de periode tot en met 31 december 2028. De Noordzeeboerderij B.V. is als vergunninghouder van de testlocatie verantwoordelijk voor alle activiteiten die onder de vergunning plaatsvinden op de locatie. Dit kunnen de eigen testactiviteiten van Noordzeeboerderij B.V. zijn, alsook activiteiten van derde partijen waarvoor toestemming is verkregen van de waterbeheerder2 en de Noordzeeboerderij B.V. om ter plaatse activiteiten uit te voeren.

De testlocatie omvat een gebied van zes vierkante kilometer op ongeveer tien kilometer ten westen van Scheveningen. De testlocatie is opgedeeld in 6 plots van elk één vierkante kilometer. De activiteiten die plaatsvinden op de verschillende plots variëren en bevinden zich zowel op de bodem, in de waterkolom en op het wateroppervlak. Op één van de plots bevindt zich een testproject waarbij energie wordt geproduceerd door middel van drijvende zonnepanelen. Deze drijvende zonnepanelen liggen op het wateroppervlakte en kunnen een gevaar vormen voor de scheepvaart. Op korte termijn komt daar een tweede testproject voor de opwekking van zonne-energie bij. Dit ontwerp betreft een installatie waarbij de zonnepanelen op een drijvend platform liggen, dit platform steekt 9 meter boven het wateroppervlak uit. In het verleden is door de Kustwacht al meerdere keren geconstateerd dat zeilschepen o.a. tijdens een zeilwedstrijd door het vergunde gebied zijn heen gevaren. Indien een zeilschip of een ander vaartuig in aanvaring komt met de drijvende zonnepanelen kan dit tot aanzienlijke schade en/of letsel leiden aan het schip, de opvarenden en de installatie waar mogelijk op dat moment ook werkzaamheden kunnen plaatsvinden. Om de veiligheid voor de scheepvaart en binnen de testlocatie beter te waarborgen wordt er een veiligheidszone met bijbehorend toegangsverbod voor het gebied ingesteld. Eerder was dit nog niet noodzakelijk omdat de activiteiten die plaatsvonden binnen de testlocatie geen aanzienlijk risico voor de scheepvaartveiligheid opleverde.

Op 2 september 2022 is er een vergunning verleend op grond van de Waterwet voor een elektriciteitskabel tussen het drijvende zonnepark binnen de testlocatie en het offshore platform Q13a-A. Ook ter bescherming van deze kabelverbinding is het instellen van de veiligheidszone wenselijk.

3. Geografische afbakening

De veiligheidszone strekt zich uit tot een afstand van 500 meter gemeten vanaf buitenste grens van het vergunde gebied van North Sea Innovation Lab. De veiligheidszone van 500 meter die wordt ingesteld is ter verzekering van de veiligheid van de scheepvaart, de installaties en de werkzaamheden die binnen het North Sea Innovation Lab plaatsvinden. De coördinaten van de buitenbegrenzing van de veiligheidszone zijn opgenomen in de coördinatentabellen onder III.

II ARTIKELEN

Artikel 1

Op grond van artikel 60, vierde lid, van het Zeerechtverdrag en artikel 2.40 van de Omgevingswet wordt een veiligheidszone van maximale omvang ingesteld, te weten 500 meter vanaf de buitengrenzen van het vergunde gebied voor het North Sea Innovation Lab.

Artikel 2, eerste lid

Er wordt een uitzondering gemaakt van het algemene verbod voor de vergunninghouder van het North Sea Innovation Lab, en voor de initiatiefnemers die gebruik maken van de plots binnen de vergunde testsite. De vergunninghouder van het North Sea Innovation Lab en ingeschakelde derden moeten toegang hebben tot het North Sea Innovation Lab voor het uitvoeren van activiteiten ten behoeve van de testprojecten. Verder heeft de rijksoverheid toegang nodig voor het uitvoeren van wettelijke taken, zoals toezicht en handhaving, en ook voor uitvoering van beleidsmatige taken zoals het verrichten van (wetenschappelijk) onderzoek.

Artikel 2, tweede lid

De uitzonderingen op het algemene verbod, zoals bedoeld in het eerste lid, gelden alleen voor vaartuigen. Met het tweede lid vallen duikers die onderhoudswerkzaamheden verrichten, en voorwerpen ten behoeve van de testprojecten, alsnog onder de uitzondering van het algemene verbod.

III COÖRDINATENTABEL EN KAART 2

Coördinatentabel: buitenbegrenzing veiligheidszone

Geografische coördinaten ETRS89

 

Noorderbreedte

Oosterlengte

Hoekpunten

52° 09,171'

4° 06,516'

1

52° 09,053'

4° 06,215'

2

52° 09,108'

4° 05,868'

3

52° 09,701'

4° 04,391'

4

52° 09,866'

4° 04,248'

5

52° 10,049'

4° 04,315'

6

52° 11,172'

4° 05,944'

7

52° 11,292'

4° 06,259'

8

52° 11,229'

4° 06,614'

9

52° 10,695'

4° 07,961'

10

52° 10,529'

4° 08,118'

11

52° 10,340'

4° 08,054'

12

Kaart 2: ligging North Sea Innovation Lab en hoekpunten veiligheidszone

Kaart 2: ligging North Sea Innovation Lab en hoekpunten veiligheidszone

X Noot
1

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet inwerking getreden de afgegeven vergunning op naam van de Noordzeeboerderij B.V. is gelijkgesteld met een vergunning op grond van artikel 5.1 lid 2 sub f Omgevingswet juncto 7.17 Besluit Activiteiten Leefomgeving

X Noot
2

‘Waterbeheerder’: de hoofdingenieur-directeur Rijkswaterstaat Zee en Delta, namens de Minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Naar boven