Besluit van de Minister voor Natuur en Stikstof, van 9 april 2024, kenmerk DGLGS / 35051084, houdende benoeming van leden en vaststelling van de arbeidsduurfactor Commissie schadevergoeding PAS-melders (Besluit benoeming leden en vaststelling arbeidsduurfactor Commissie schadevergoeding PAS-melders)

De Minister voor Natuur en Stikstof,

Gelet op de artikelen 4, tweede en derde lid, en 7, van het Instellingsbesluit Commissie schadevergoeding PAS-melders en artikel 2, eerste, tweede en derde lid, onderdeel a, van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies;

Besluit:

Artikel 1

Te rekenen vanaf 1 oktober 2023 worden voor een periode van drie jaar tot lid van de Commissie schadevergoeding PAS-melders benoemd:

  • a. mevrouw Th.C.M. Willemse, tevens voorzitter;

  • b. de heer A. Hammerstein;

  • c. de heer K.J. de Graaf, en;

  • d. de heer J.A. Breembroek.

Artikel 2

  • 1. Aan de voorzitter van de Commissie schadevergoeding PAS-melders wordt een arbeidsduurfactor toegekend van 8/36.

  • 2. Aan de leden A. Hammerstein en J.A. Breembroek van de Commissie schadevergoeding PAS-melders wordt een arbeidsduurfactor toegekend van 8/36.

  • 3. Aan het lid K.J. de Graaf van de Commissie schadevergoeding PAS-melders wordt een arbeidsduurfactor toegekend van 4/36. Ter vergoeding van de werkzaamheden van de heer K.J. de Graaf wordt aan zijn werkgever, de Rijksuniversiteit Groningen, een vaste vergoeding per maand verstrekt die gelijk is aan de vergoeding voor de vastgestelde arbeidsduurfactor.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst, en werkt terug tot 1 oktober 2023.

Dit besluit zal in de Staatscourant worden geplaatst en in afschrift worden gezonden aan betrokkenen en aan de Commissie schadevergoeding PAS-melders.

De Minister voor Natuur en Stikstof, namens deze: J.C. Goet secretaris-generaal

TOELICHTING

Bijgaand besluit regelt de benoeming van de voorzitter en overige leden van de Commissie schadevergoeding PAS-melders. Tot de instelling van de commissie is besloten op 7 februari 2023 (Stcrt. 2023, 4495).

De commissie heeft als taak te adviseren over verzoeken om een schadevergoeding van zogeheten PAS-melders. Een PAS-melder is een initiatiefnemer die een project heeft gerealiseerd waarvoor een melding is gedaan op grond van artikel 8 van de Regeling programmatische aanpak stikstof zoals dat luidde tot 1 januari 2017 of artikel 2.7 van de Regeling natuurbescherming zoals dat luidde op 28 mei 2019.

Bij de benoeming van de leden van de schadecommissie is rekening gehouden met een evenwichtige samenstelling die recht doet aan de complexiteit van de opdracht. Zo is gekeken naar leden met expertise in het aansprakelijkheidsrecht, omgevingsrecht, agrarisch recht of (agrarische) bedrijfseconomie. De voorzitter en de andere leden van de commissie hebben zitting op persoonlijke titel en oefenen hun functie uit zonder last of ruggespraak.

De leden worden voor drie jaar benoemd en kunnen voor eenzelfde periode worden herbenoemd.

Er worden vier leden in totaal benoemd. Het minimum aantal leden waarmee de commissie kan adviseren is drie. Er is gekozen voor het benoemen van vier leden, enerzijds om voldoende expertise in huis te hebben en anderzijds om de advisering door de commissie in de praktijk te vereenvoudigen.

In het besluit is tevens de arbeidsduurfactor van de voorzitter en de leden vastgesteld. Voor drie leden is gekozen voor een factor van 8/36. Dat betekent dat deze leden acht uur per week besteden aan hun werkzaamheden. Voor een lid is een arbeidsduurfactor van 4/36 vastgesteld. De verwachting is dat de leden gezamenlijk voldoende tijd hebben om de werkzaamheden uit te voeren gelet op de huidige instroom van het schadeloket. Indien de instroom dat vereist, zal de commissie op dat moment worden uitgebreid door naar nieuw commissieleden te zoeken of de arbeidsduurfactor uit te breiden.

De hoofdwerkgever van lid K.J. de Graaf ontvangt een vergoeding voor de gederfde arbeidsuren die immers aan de commissie worden besteed. Dit betreft 4 uur per week.

Naar boven