Besluit van de Minister voor Medische Zorg van 8 april 2024, kenmerk 3792882-1063275-VGP, houdende verlening van mandaat, volmacht en machtiging aan de algemeen directeur van het Centraal Justitieel Incassobureau voor inning en incasso van boetebeschikkingen opgelegd door de NVWA (Mandaatbesluit VWS ten behoeve van NVWA-werkzaamheden aan het CJIB)

De Minister voor Medische Zorg,

Gelet op het ‘Convenant inzake het Innen en Incasso arrangement dat door het CJIB in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wordt ingezet voor de aangeleverde vorderingen’, d.d. 23 oktober 2023;

Gelet op de Beleidsregel betalingsregelingen Rijk 2024, d.d. 1 januari 2024;

Gelet op artikel 10:4 van de Algemene wet bestuursrecht;

Gelet tevens op het akkoord van de algemeen directeur Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, A. Hazelhoff, d.d. 9 februari 2024;

Besluit:

Artikel 1

In dit besluit wordt verstaan onder:

CJIB:

Centraal Justitieel Incassobureau als bedoeld in artikel 2, derde lid, onderdeel b, onder 1° van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid;

minister:

de Minister voor Medische Zorg;

NVWA:

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit als bedoeld in artikel 1, onderdeel b, van het Besluit Staatstoezicht op de volksgezondheid.

Artikel 2

  • 1. Aan de algemeen directeur van het CJIB wordt mandaat, volmacht en machtiging verleend voor het opleggen van dwangbevelen, het uitvoeren en afhandelen van executiegeschillen tegen dwangbevelen en het treffen van betalingsregelingen ten aanzien van namens de minister opgelegde boetebeschikkingen die tot het werkterrein van de NVWA behoren.

  • 2. De algemeen directeur van het CJIB is bevoegd om, voor de aan hem toekomende bevoegdheden op grond van het eerste lid, ondermandaat te verlenen aan onder hem ressorterende medewerkers voor wat betreft de uitvoering van de in dit besluit genoemde bevoegdheden.

Artikel 3

  • 1. Aan de algemeen directeur van het CJIB wordt volmacht en machtiging verleend voor het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen en voor de daarmee samenhangende feitelijke handelingen, waaronder begrepen het verwerken van de persoonsgegevens voor de uitvoering van de hiervoor genoemde handelingen.

  • 2. De algemeen directeur van het CJIB is bevoegd om, voor de aan hem toekomende bevoegdheden op grond van het eerste lid, ondervolmacht en machtiging te verlenen aan onder hem ressorterende medewerkers voor wat betreft de uitvoering van de in dit besluit genoemde bevoegdheden.

Artikel 4

De uit dit besluit voor de algemeen directeur van het CJIB voortvloeiende bevoegdheden gaan in geval van afwezigheid over op zijn plaatsvervanger.

Artikel 5

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 oktober 2023.

Dit besluit zal in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Medische Zorg, P.A. Dijkstra

TOELICHTING

De ministerraad heeft in 2012 besloten dat de incassotaken voor de (Rijks)overheid door het Centraal Justitieel Incassobureau (hierna: CJIB) geclusterd uitgevoerd mag worden. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (hierna: VWS) wenst het innen en/of incasseren van vorderingen die tot het werkterrein van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (hierna: NVWA) behoren uit te laten voeren door het CJIB.

De NVWA en het CJIB hebben de samenwerking op dit punt geformaliseerd in het Convenant inzake het Innen en Incasso arrangement dat door het CJIB in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wordt ingezet voor de aangeleverde vorderingen (hierna: het Convenant).

Omdat de NVWA deze werkzaamheden uitvoert in mandaat en volmacht namens de Minister van VWS verleent VWS nu het CJIB (meer specifiek de algemeen directeur van het CJIB) mandaat, volmacht en machtiging om deze werkzaamheden uit te voeren conform het Convenant.

De Minister voor Medische Zorg, P.A. Dijkstra

Naar boven