Kennisgeving Notitie Reikwijdte en Detailniveau voor gebiedsontwikkeling Vierwaarden, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Van vrijdag 19 april tot en met donderdag 30 mei 2024 kan iedereen een reactie indienen op de Notitie Reikwijdte en Detailniveau. In deze kennisgeving leest u hoe u dat kunt doen.

WAAROVER GAAT HET PROJECT?

De komende jaren werkt het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met Rijkswaterstaat, provincie Limburg, Waterschap Limburg, gemeenten Horst aan de Maas en Venlo aan de gebiedsontwikkeling Vierwaarden. Samen met de bewoners en ondernemers uit het gebied zoeken wij oplossingen om de noordelijke Maasvallei hoogwaterveilig, mooi en leefbaar te houden voor de toekomst.

De gebiedsontwikkeling Vierwaarden is een project met meerdere doelstellingen:

  • waterveiligheid door dijkversterking;

  • waterveiligheid door rivierverruiming;

  • natuur;

  • ruimtelijk-economische ontwikkeling;

  • ruimtelijke kwaliteit.

Een belangrijk onderdeel binnen de gebiedsontwikkeling Vierwaarden is de dijkversterking van Velden en Venlo-Noord. De dijken worden in dit project verlegd en versterkt om het achterliggende gebied ook in de toekomst goed tegen hoogwater te beschermen. Daarbij zoeken we ook een oplossing voor het gebied achter de dijken dat nu formeel tot het rivierbed behoort. Dit doen we door breder te kijken. En we zoeken de extra ruimte voor de Maas niet alleen in Velden en Venlo-Noord, maar ook in Grubbenvorst, Lottum en Arcen-Noord (Hertogbroek).

Naast hoogwaterveiligheid zorgen we voor aanleg van extra natuur in de gebieden. We onderzoeken de verplaatsing van een jachthaven naar de overkant van de Maas bij Venlo-Noord en nemen ook andere ruimtelijke vraagstukken mee. Denk aan het vergroten van de recreatieve aantrekkelijkheid van het gebied door o.a. aanleg van fiets- en wandelpaden.

WAAROVER GAAT DE NOTITIE REIKWIJDTE EN DETAILNIVEAU?

De Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) is de start van de procedure van de milieueffectrapportage (mer) voor de verkenning. De reikwijdte beschrijft de aanpak voor de vervolgprocedure, welke alternatieven er worden onderzocht en welke milieu- en omgevingsthema’s in beeld worden gebracht. Het detailniveau betreft de diepgang en methode van het onderzoek. Het doel van de mer is het milieubelang volwaardig te laten meewegen bij de vaststelling van de Voorkeursbeslissing.

In de Voorkeursbeslissing nemen we onderbouwd een besluit voor de beste oplossingsrichting voor het hele projectgebied. Hiermee sluiten we de verkenning af. In de planuitwerkingsfase werken we, met de omgeving, deze voorkeursbeslissing uit tot een concreet plan.

HOE KUNT U MEEDENKEN?

U kunt een reactie indienen op de Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Bij een reactie op de NRD horen we graag of u het geheel van bouwstenen en alternatieven die we verder willen onderzoeken juist en volledig vindt. Daarnaast vernemen wij graag of het beoordelingskader concreet genoeg is. Ook als u positief bent over een voorgenomen plan of besluit, horen we dat graag.

WILT U DOCUMENTEN BEKIJKEN?

Deze informatie en de bijbehorende documenten staan vanaf vrijdag 19 april 2024 op Platform Participatie.

Op papier kunt u de stukken van vrijdag 19 april tot en met donderdag 30 mei 2024 bekijken bij:

  • Waterschap Limburg, Maria Theresialaan 99 (6043 CX) Roermond, tel. 088 – 899 01 00

  • Gemeente Horst aan de Maas, Wilhelminaplein 6 (5961 ES) Horst, tel. 077 – 477 97 77

  • Gemeente Venlo, Hanzeplaats 1 (5912 AT) Venlo, tel. 14 077

  • Provincie Limburg, Limburglaan 10 (6229 GA) Maastricht, tel. 043 – 389 99 99

  • Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat Rijnstraat 8 (2515 XP) Den Haag, tel. 070 - 456 96 07

Neem vooraf telefonisch contact op met de locatie in verband met de openingstijden.

WILT U EEN INLOOPBIJEENKOMST BEZOEKEN?

U bent van harte welkom op onze inloopbijeenkomsten. Tussen 15:30 uur en 20:00 uur kunt u op elk gewenst moment binnenlopen en met medewerkers van project Vierwaarden in gesprek gaan.

  • Maandag 13 mei 2024 – MFC ’t Haeren. Irenestraat 20 in Grubbenvorst

  • Dinsdag 21 mei 2024 – het voormalige Raadhuis. Raadhuisplein 1 in Arcen

Er is tijdens deze bijeenkomsten geen plenaire presentatie, wij zijn aanwezig om uw eventuele vragen over het project, het proces en de NRD te beantwoorden. Daarnaast kunt u bij de notulist uw reactie indienen op de NRD.

HOE KUNT U EEN REACTIE INDIENEN?

Een reactie indienen kan op drie manieren, van vrijdag 19 april tot en met donderdag 30 mei 2024:

Digitaal

Bij voorkeur ontvangen wij uw reactie via ons formulier.

Mondeling

Voor het noteren van uw mondelinge reactie kunt u tijdens kantooruren een afspraak maken via het telefoonnummer 070 – 456 96 07. Ook bij de inloopbijeenkomsten op 13 en 21 mei is een notulist aanwezig om uw reactie te noteren.

Post

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, directie Participatie

o.v.v. Vierwaarden

Postbus 20901

2500 EX Den Haag

WAT GEBEURT ER MET UW REACTIE EN WAT IS HET VERVOLG?

Alle reacties worden zorgvuldig gelezen. En worden beantwoord in een reactienota. U krijgt uitleg over waarom uw reactie wel of geen aanleiding geeft tot aanpassingen in de voorgestelde procedure met betrekking tot de MER. Als u vragen heeft gesteld in uw reactie, krijgt u daar ook antwoord op. Indieners worden over de reactienota geïnformeerd. Deze reactienota plaatsen we ook op de projectwebsite.

WILT U HULP VAN HET INFORMATIEPUNT DIGITALE OVERHEID?

Contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Soms vinden mensen dit lastig. Kunt u wel wat hulp gebruiken of kent u iemand die hulp nodig heeft? Kom langs in de bibliotheek, bij het Informatiepunt Digitale Overheid.

De Informatiepunten Digitale Overheid zijn er voor mensen die moeite hebben met digitale dienstverlening en vragen hebben over het zaken doen met de overheid. De Informatiepunten zijn ondergebracht in de bibliotheken. U kunt hier zonder afspraak binnenlopen voor ondersteuning bij vragen over websites van de overheid, bijvoorbeeld voor het digitaal raadplegen van documenten behorend bij dit project of het digitaal indienen van een zienswijze.

WILT U MEER INFORMATIE?

Meer informatie over het project en de participatiemogelijkheden op Platform Participatie.

Vragen over het project? Neem contact op met Waterschap Limburg, telefoonnummer: 088 – 88 90 100.

Vragen over de procedure? Bel naar 070 – 456 96 07, directie Participatie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Op de hoogte blijven van dit project? Meld u aan voor de nieuwsbrief van Waterschap Limburg.

Naar boven