Regeling van de Minister van Economische Zaken en Klimaat en de Minister van Financiën van 25 maart 2024, nr. WJZ/ 46121074, tot wijziging van de Regeling adviescommissie Nationaal Groeifonds

De Minister van Economische Zaken en Klimaat en de Minister van Financiën,

Gelet op artikel 9, vijfde lid, van de Tijdelijke wet Nationaal Groeifonds;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 7, eerste lid, van de Regeling adviescommissie Nationaal Groeifonds wordt ‘1 april’ vervangen door ‘1 juli’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 april 2024.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 25 maart 2024

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

De Minister van Financiën, S.P.R.A. van Weyenberg

TOELICHTING

1. Aanleiding

Deze regeling voorziet in de wijziging van de datum waarop de adviescommissie Nationaal Groeifonds haar jaarlijkse verslag van haar werkzaamheden uitbrengt aan de Minister van Economische Zaken en Klimaat en de Minister van Financiën.

2. Verslaglegging adviescommissie Nationaal Groeifonds

De adviescommissie Nationaal Groeifonds adviseert de Minister van Economische Zaken en Klimaat en de Minister van Financiën over investeringsvoorstellen voor het beschikbaar stellen van financiële middelen uit het Nationaal Groeifonds (artikel 9, tweede lid, Tijdelijke wet Nationaal Groeifonds).

De Regeling adviescommissie Nationaal Groeifonds (hierna: de regeling) stelt nadere regels over de taak van de adviescommissie, de onafhankelijkheid van de leden van de adviescommissie en het afleggen van verantwoording door de adviescommissie.

In artikel 2, vierde lid, van de regeling is bepaald dat de adviescommissie jaarlijks een verslag uitbrengt over de voortgang van de uitvoering van de investeringsvoorstellen.

In artikel 7 van de regeling is opgenomen dat de adviescommissie jaarlijks voor 1 april over haar werkzaamheden rapporteert in een verslag. Hierin licht ze onder meer toe hoe de adviezen tot stand zijn gekomen, welk proces hierbij is doorlopen en welke analytische methoden zijn gebruikt. Ook de evaluaties van afgeronde projecten worden hierin opgenomen, inclusief eventuele lessen die getrokken worden voor de beoordeling van toekomstige projecten.

De datum waarop de adviescommissie haar jaarlijkse verslag van haar werkzaamheden, waaronder de voortgang van de uitvoering van de investeringsvoorstellen, uitbrengt aan de Minister van Economische Zaken en Klimaat en de Minister van Financiën wordt met de onderhavige regeling bepaald op 1 juli. Partijen die aan de adviescommissie rapporteren over de voortgang van de uitvoering van de investeringsvoorstellen hebben zo meer tijd om de gegevens over die voortgang aan te leveren. Daarnaast sluit de datum van 1 juli beter aan bij de verslagleggingsverplichtingen van voornoemde partijen in verband met het opstellen van de jaarrekening.

3. Vaste verandermomenten

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 april 2024. Met deze inwerkingtredingsdatum wordt deels aangesloten bij de systematiek van de vaste verandermomenten, inhoudende dat ministeriële regelingen met ingang van de eerste dag van een kwartaal in werking treden en twee maanden voordien bekend worden gemaakt. De bekendmaking geschiedt minder dan twee maanden voorafgaand aan de inwerkingtreding. Dat kan worden gerechtvaardigd, omdat de doelgroep van deze subsidiemodules gebaat is bij spoedige inwerkingtreding van deze regeling, doordat de regeling partijen meer tijd geeft voor het aanleveren van de gegevens over de voortgang van de investeringsvoorstellen aan de adviescommissie.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

De Minister van Financiën, S.P.R.A. van Weyenberg

Naar boven