Regeling van de Minister voor Langdurige Zorg en Sport van 27 maart 2023, kenmerk 3547224-1044742-S, houdende wijziging van de Subsidieregeling topsportevenementen 2021–2023 in verband met de verlaging van het subsidieplafond

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport,

Gelet op de artikelen 3 en 5 van de Kaderwet VWS-subsidies en artikel 1.3. van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling topsportevenementen 2021–2023 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 4 wordt onder vernummering van het tweede tot het derde lid een nieuw lid ingevoegd, luidende:

  • 2. In afwijking van het eerste lid is voor subsidieverlening op grond van deze regeling in 2023 een bedrag van € 4 miljoen beschikbaar.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2023.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport, C. Helder

TOELICHTING

Algemeen

Op grond van de Subsidieregeling topsportevenementen 2021–2023 (hierna: Subsidieregeling) kan subsidie worden verstrekt voor de organisatie van een internationaal topsportevenement in Nederland. Hiermee wordt de sportsector gestimuleerd en ondersteund bij het organiseren van aantrekkelijke en maatschappelijk verantwoord georganiseerde internationale topsportevenementen om de inspirerende waarde en het bereik van topsport te vergroten.

Artikelsgewijs

Artikel I, onderdeel A

Op grond van de onderhavige wijzigingsregeling wordt het subsidieplafond van de Subsidieregeling topsportevenementen 2021–2023 voor het jaar 2023 naar beneden bijgesteld van € 8 miljoen naar € 4 miljoen. Aanleiding voor deze bijstelling is de benodigde financiering voor het ondersteunen van de organisatie van de European Para Championships 2023 in Rotterdam. De Tweede Kamer is over bovenstaande subsidie eerder geïnformeerd per Kamerbrief van 4 oktober 2022 (TK 30 234, nr. 326).

Voor het financieel ondersteunen van andere topsportevenementen is daarom een lager geldbedrag beschikbaar. De inschatting, op basis van de inventarisatie van het Coördinatie en Informatiepunt Topsportevenementen, is dat het resterend bedrag voldoende is voor mogelijke subsidieaanvragen voor het organiseren van andere topsportevenementen.

Artikel II

In afwijking van de systematiek van vaste verandermomenten bij regelgeving en de minimale termijn tussen publicatie en inwerkingtreding van de regeling (zoals opgenomen in aanwijzing 4.17 van de Aanwijzingen voor de regelgeving), treedt deze wijzigingsregeling in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Hiervoor is gekozen omdat spoedige publicatie van de wijzigingsregeling gewenst is vanwege toekomstige subsidieaanvragen.

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport, C. Helder

Naar boven