Regeling van de Minister van Economische Zaken en Klimaat van 22 maart 2023, nr. WJZ/ 26611583, tot wijziging van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2023 vanwege het openstellen van het onderdeel test- en experimenteerfaciliteit voor de maakindustrie dat is opgenomen in de subsidiemodule Programma Digitaal Europa

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op artikel 16 van het Kaderbesluit nationale EZK- en LNV-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

In de tabel, behorende bij artikel 1 van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2023, wordt na de rij met Titel 3.27 de volgende rij ingevoegd luidende:

Titel 3.28: Programma Digitaal Europa

3.28.2, eerste lid, onderdeel c

   

27-03-2023 t/m 07-04-2023

€ 4.000.000

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 22 maart 2023

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

TOELICHTING

1. Doel en aanleiding

Met de onderhavige regeling wordt het onderdeel Test- en experimenteerfaciliteit voor de maakindustrie (hierna: TEF), dat is opgenomen in de subsidiemodule Programma Digitaal Europa, opengesteld voor de periode vanaf 27 maart 2023 tot en met 7 april 2023 met een budget van € 4 miljoen. Deze subsidiemodule is opgenomen in titel 3.28 van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies (hierna: RNES). Digitaal Europa (afgekort Digital) is een programma van de Europese Commissie dat toepassing van digitale technologieën door ondernemingen, burgers en overheden stimuleert. De module Programma Digitaal Europa in de RNES betreft cofinanciering: de op grond van deze regeling te verlenen subsidies vormen een aanvulling op de subsidies die de Europese Commissie verstrekt in het kader van Digital. Het onderwerp TEF levert een bijdrage aan de doelstelling ‘kunstmatige intelligentie’ (AI) van Digital. De TEF bevordert het gebruik van AI in industriële productieomgevingen, bijvoorbeeld met AI voor collaboratieve robots. Het doel is dat met de TEF nieuwe AI-gebaseerde oplossingen en producten in werkelijke industriële productie-omgevingen getest kunnen worden. Het op schaal testen is een belangrijke stap om deze oplossingen naar de markt te kunnen brengen.

2. Staatssteun

De subsidie voor het onderdeel TEF in de module Programma Digitaal Europa bevat staatssteun die wordt gerechtvaardigd door de artikelen 25, 27 en 28 van de algemene groepsvrijstellingsverordening (zie artikel 3.28.10, tweede lid, van de RNES). De ophoging van het subsidieplafond brengt geen verandering in de staatssteunaspecten van deze subsidiemodule, omdat de voorwaarden waaronder subsidie wordt verstrekt, ongewijzigd blijven.

3. Regeldruk

De ophoging van het subsidieplafond leidt niet tot wijziging van informatieverplichtingen en daarom ook niet tot een toe- of afname van de regeldruk bij de gebruikers van deze subsidiemodule.

4. Vaste verandermomenten

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Met de bekendmaking en inwerkingtreding van deze regeling wordt afgeweken van de systematiek van de vaste verandermomenten, inhoudende dat ministeriële regelingen met ingang van de eerste dag van elk kwartaal in werking treden en minimaal twee maanden voordien worden bekendgemaakt. Dat kan in dit geval worden gerechtvaardigd, omdat de doelgroep gebaat is bij spoedige inwerkingtreding van deze regeling en de doelgroep ook al bekend is met de openstellingsdatum van deze module.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

Naar boven