Besluit van de Minister voor Rechtsbescherming van 17 maart 2023, nr. 4515347, houdende de benoeming en de vergoeding van de voorzitter en overige leden van de adviescommissie rechtsbescherming en rechtsstatelijkheid in het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming (Benoemings- en vergoedingenbesluit adviescommissie rechtsbescherming en rechtsstatelijkheid in het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming)

De Minister voor Rechtsbescherming;

Gelet op artikel 6, derde lid, van de Kaderwet adviescolleges en artikel 2, eerste lid, van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies;

BESLUIT:

Artikel 1

In dit besluit wordt verstaan onder:

a. minister:

de Minister voor Rechtsbescherming;

b. commissie:

de adviescommissie rechtsbescherming en rechtsstatelijkheid in het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming.

Artikel 2

  • 1. Als voorzitter van de commissie wordt benoemd: mevrouw mr. A.C.J. van Dooijeweert.

  • 2. Als overige leden van de commissie worden benoemd:

    • a. de heer mr. dr. J.I. Huijer;

    • b. mevrouw mr. dr. M.L.C.C. Lückers.

  • 3. De voorzitter en de overige leden hebben zitting op persoonlijke titel en oefenen hun functie uit zonder last of ruggenspraak.

Artikel 3

  • 1. Aan de voorzitter van de commissie wordt een vaste vergoeding per maand toegekend, waarbij de toepasselijke salarisschaal wordt vastgesteld op schaal 18, trede 10, van de laatstelijk afgesloten collectieve arbeidsovereenkomst die is gesloten voor de ambtenaren die krachtens een arbeidsovereenkomst met de Staat werkzaam zijn. De toepasselijke arbeidsduurfactor wordt vastgesteld op 0,3 FTE.

  • 2. Aan de overige leden van de commissie wordt een vaste vergoeding per maand toegekend, waarbij de toepasselijke salarisschaal wordt vastgesteld op schaal 17, trede 10, van de laatstelijk afgesloten collectieve arbeidsovereenkomst die is gesloten voor de ambtenaren die krachtens een arbeidsovereenkomst met de Staat werkzaam zijn. De toepasselijke arbeidsduurfactor wordt vastgesteld op 0,3 FTE.

Artikel 4

  • 1. Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 14 maart 2023.

  • 2. Dit besluit vervalt de dag nadat de commissie op grond artikel 4 van de Regeling instelling adviescommissie rechtsbescherming en rechtsstatelijkheid een advies heeft uitgebracht.

Artikel 5

Dit besluit wordt aangehaald als: Benoemings- en vergoedingenbesluit adviescommissie rechtsbescherming en rechtsstatelijkheid in het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming.

Dit besluit zal in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Rechtsbescherming, F.M. Weerwind

TOELICHTING

Met ingang van 14 maart 2023 wordt de adviescommissie rechtsbescherming en rechtsstatelijkheid in het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming (hierna: de commissie) ingesteld.

De commissie heeft tot taak de Minister voor Rechtsbescherming en de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport te adviseren over de wijze waarop bij de realisatie van het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming de rechtsbescherming van kinderen en ouders moet worden geborgd, en daarbij in het bijzonder te betrekken:

  • a. aan welke voorwaarden moet zijn voldaan om rechtsbescherming in het Toekomstscenario voldoende te borgen gedurende het gehele traject dat ouders en kinderen kunnen doorlopen;

  • b. welke manier van organiseren van een onafhankelijke toets en advies aan de rechter de beste waarborg biedt voor de rechtsbescherming van ouders en kinderen, namelijk onder rijksverantwoordelijkheid met een rol voor de Raad voor de Kinderbescherming dan wel decentraal op een andere wijze;

  • c. wat het onderzoek naar het gestelde onder a. en b. zou kunnen betekenen voor de rol, de positie en de ruimte van de kinderrechter.

Kaderwet adviescolleges

De commissie is ingesteld op grond van artikel 6, eerste lid, van de Kaderwet adviescolleges. De benoeming van de voorzitter en de overige leden vindt plaats op grond van het derde lid van voornoemd artikel.

Vergoeding voorzitter

Vanwege de aard van de werkzaamheden van de voorzitter is besloten om een vaste vergoeding per maand toe te kennen. De vaste vergoeding wordt vastgesteld op schaal 18, trede 10, van de laatstelijk afgesloten collectieve arbeidsovereenkomst die is gesloten voor de ambtenaren die krachtens een arbeidsovereenkomst met de Staat werkzaam zijn. De toepasselijke arbeidsduurfactor wordt vastgesteld op 0,3 FTE.

Vergoeding overige leden

Voor de overige leden van de adviescommissie wordt een vaste vergoeding per maand toegekend. De vaste vergoeding wordt vastgesteld op schaal 17, trede 10, van de laatstelijk afgesloten collectieve arbeidsovereenkomst die is gesloten voor de ambtenaren die krachtens een arbeidsovereenkomst met de Staat werkzaam zijn. De toepasselijke arbeidsduurfactor wordt vastgesteld op 0,3 FTE.

Ontslag voorzitter en overige leden

In het besluit is geen bepaling omtrent benoeming en ontslag door de minister opgenomen omdat dat al is geregeld in artikel 6, derde lid, van de Kaderwet adviescolleges (‘In afwijking van de artikelen 11 en 13 kunnen de leden van een college als bedoeld in het eerste lid worden benoemd en ontslagen door Onze Minister’).

Vervaldatum besluit

Na het uitbrengen van het advies wordt de commissie conform het bepaalde in artikel 4, derde lid, van het instellingsbesluit, van rechtswege opgeheven. Artikel 5, tweede lid, regelt dat ook het Benoemings- en vergoedingenbesluit vervalt de dag nadat het advies door de commissie is uitgebracht.

De Minister voor Rechtsbescherming, F.M. Weerwind

Naar boven