Vergunning recreatief burgermedegebruik militaire luchthaven Leeuwarden ten behoeve van de Leeuwarder Luchtvaartclub Aeria, Ministerie van Defensie

10 maart 2023

Kenmerk: BS2023005701

Nummer: MLA/049/2023

De Minister van Defensie,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Infrastructuur en Waterstaat;

Gelezen het verzoek van de Leeuwarder Luchtvaartclub Aeria van 21 januari 2023;

Gelet op artikel 10.27, eerste lid, Wet luchtvaart;

Besluit:

Artikel 1

Ter beoefening van de modelvliegsport wordt aan de Leeuwarder Luchtvaartclub Aeria vergunning verleend om in afwijking van de verbodsbepaling van artikel 10.13, eerste lid, Wet luchtvaart modelvliegtuigen op te doen stijgen van of te doen landen op de militaire luchthaven Leeuwarden op dagen en tijden als genoemd in artikel 4.2.2 van het Luchthavenbesluit Leeuwarden.

Artikel 2

  • 1. Paragraaf 4.2 en artikel 29 van het Besluit militaire luchthavens en de artikelen 1 en 8 van de Regeling recreatieve luchtvaart op militaire luchthavens, alsmede het Luchthavenbesluit Leeuwarden zijn op het burgermedegebruik van toepassing.

  • 2. De commandant van de militaire luchthaven Leeuwarden kan aanwijzingen geven voor het betreden en het gebruik van de militaire luchthaven.

Artikel 3

Deze beschikking treedt in werking met ingang van 10 maart 2023 en vervalt met ingang van 1 januari 2026. Deze beschikking zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Defensie, voor deze, De Plaatsvervangend Directeur Militaire Luchtvaart Autoriteit, H. Stals Kolonel

Tegen deze beschikking kunnen belanghebbenden op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken na de dag waarop deze beschikking is bekendgemaakt, een bezwaarschrift indienen. Dit bezwaarschrift kan digitaal of schriftelijk worden ingediend. Het digitale bezwaarschrift dient te worden ingediend via www.defensie.nl/bezwaarJDV. Het schriftelijke bezwaarschrift dient te worden gericht aan de Minister van Defensie, Dienstencentrum Juridische Dienstverlening, ter attentie van de Commissie advisering bezwaarschriften Defensie, MPC 55A, Postbus 90004, 3509 AA Utrecht. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en moet ten minste bevatten: de naam en het adres van de indiener; de dagtekening; een omschrijving van de beschikking waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar. Indien onverwijlde spoed dat vereist, is het mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de president van de rechtbank die bevoegd is. In dat geval is griffierecht verschuldigd. Voorwaarde is dat een bezwaarschrift is ingediend.

TOELICHTING

Het starten van of landen op een militaire luchthaven met een burgerluchtvaartuig is op grond van artikel 10.13 van de Wet luchtvaart verboden, zonder of in afwijking van een voor dat opstijgen of landen door de Minister van Defensie verleende vergunning voor (structureel) burgermedegebruik, vrijstelling (onder andere algemeen maatschappelijk belang) of ontheffing (incidenteel medegebruik).

In onderhavig geval is aan de Leeuwarder Luchtvaartclub Aeria opnieuw een vergunning verleend voor structureel recreatief burgermedegebruik als bedoeld in artikel 10.27 van de Wet luchtvaart.

Kenmerkend voor structureel recreatief burgermedegebruik is dat het medegebruik zich afspeelt door tussenkomst van een rechtspersoon waaraan bepaalde rechten en plichten worden toegedeeld. Zo dienen de LLC Aeria, alsook de personen onder diens verantwoordelijkheid, verplichtingen op het gebied van handhaving van het burgermedegebruik als gesteld in het Besluit militaire luchthavens na te leven.

Ten aanzien van de geluidsbelasting is het volgende van belang. De Wet luchtvaart kent geen berekeningsmodel voor de geluidsbelasting veroorzaakt door startende of landende modelluchtvaartuigen. Per militaire luchthaven wordt daarom een zodanige locatie gekozen, dat dit de minste overlast voor omwonenden oplevert en tegelijkertijd ten opzichte van het overige verkeer veilig is.

Naar boven