Besluit van de Minister van Justitie en Veiligheid, van 14 maart 2023, nr. 4244321, houdende wijziging van het Mandaatbesluit niet-beheersaangelegenheden Openbaar Ministerie 2017

De Minister van Justitie en Veiligheid,

Gelet op de artikelen 10:3, 10:9, eerste lid, en 10:12 van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Mandaatbesluit niet-beheersaangelegenheden Openbaar Ministerie 2017 wordt als volgt gewijzigd:

A.

Artikel 3, onder b, komt te luiden:

  • b. De bevoegdheden die in artikel 2, eerste lid onder a en b aan de secretaris-generaal zijn verleend.

B.

In artikel 2, eerste lid, onder c en artikel 6, eerste lid, aanhef wordt ‘Wet openbaarheid van bestuur’ vervangen door ‘Wet open overheid’.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het besluit wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 14 maart 2023

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius

TOELICHTING

In het Mandaatbesluit niet-beheersaangelegenheden Openbaar Ministerie 2017 wordt door de Minister van Justitie en Veiligheid aan het College mandaat verleend ten aanzien van de tot de verantwoordelijkheid van de Minister behorende aangelegenheden op het terrein van het Openbaar Ministerie met betrekking tot niet-beheersaangelegenheden, met uitzondering van de bevoegdheden genoemd in artikel 3 onder a en b. Daarnaast wordt in het huidige mandaatbesluit niet-beheersaangelegenheden openbaar ministerie 2017 een aantal bevoegdheden gemandateerd aan de Secretaris-Generaal (SG). Een aantal aan de SG gemandateerde bevoegdheden (artikel 2, eerste lid) zijn uitgezonderd van mandatering aan het College (artikel 3 onder b), waaronder de bevoegdheid tot het nemen van beslissingen op verzoeken op grond van de Wet hergebruik overheidsinformatie (hierna: Who). Met onderhavig besluit wordt deze uitzondering geschrapt en daarmee wordt deze bevoegdheid aan het College gemandateerd.

Reden voor deze wijziging is dat het wettelijk regime met betrekking tot de behandeling van een Who-verzoek lijkt op dat van een Woo-verzoek. Het nemen van beslissingen op Woo-verzoeken is wel gemandateerd aan het College. Het mandateren van de bevoegdheid om beslissingen te nemen op grond van de Who getuigt daarom van consistentie. Daarnaast zijn er praktische redenen om deze bevoegdheid aan het College te mandateren, zodat verzoeken, besluiten en bijbehorende stukken die onder het OM liggen niet aan de SG hoeven te worden gezonden, teneinde een beslissing op een Who-verzoek te nemen.

Voor zover het College voorafgaand aan dit wijzigingsbesluit onbevoegd beslissingen op Who-verzoeken heeft genomen, neem ik – om onduidelijkheid over de bevoegdheidsgrondslag te voorkomen – verantwoordelijkheid voor deze beslissingen.

Ten slotte wordt ‘Wet openbaarheid van bestuur’ overal in het Mandaatbesluit niet-beheersaangelegenheden Openbaar Ministerie 2017 vervangen door ‘Wet open overheid’, in verband met de vervanging van de Wet openbaarheid van bestuur door de Wet open overheid per 1 mei 2022.

’s-Gravenhage, 14 maart 2023

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius

Naar boven