Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 13 maart 2023, nr. 2023-0000067468, tot wijziging van de Regeling uitvoering Wet arbeid vreemdelingen 2022 in verband met een tijdelijke vrijstelling van de tewerkstellingsvergunningsplicht, gelet op de tijdelijke opvang van asielzoekers op zeeschepen

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 3, eerste lid, onderdeel c, van de Wet arbeid vreemdelingen, en artikel 4.5a van het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen 2022;

Besluit:

ARTIKEL I

In bijlage I van de Regeling uitvoering Wet arbeid vreemdelingen 2022 wordt na paragraaf 3.5 een paragraaf ingevoegd, luidende:

3.5bis. Werkzaamheden tijdelijke opvang asielzoekers op zeeschip

  • 1. Het zeeschip, bedoeld in artikel 4.5a, eerste lid, onder a, van het BuWav 2022, betreft:

    • MS Galaxy; en

    • MS Silja Europa.

  • 2. Van de vreemdeling, bedoeld in artikel 4.5a, eerste lid, van het BuWav 2022, is de naam, beloning, en functie opgenomen in een administratie, aanwezig aan boord van het schip.

  • 3. Artikel 4.5a, van het BuWav 2022, is van toepassing op ten hoogste 100 vreemdelingen, bedoeld in onderdeel b, van dat artikel, die gelijktijdig werkzaamheden verrichten op het zeeschip, bedoeld in het eerste lid.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking op het tijdstip waarop artikel I van het besluit tot wijziging van het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen 2022 in verband met een tijdelijke vrijstelling van de tewerkstellingsvergunningsplicht, gelet op de tijdelijke opvang van asielzoekers op zeeschepen, in werking treedt.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 13 maart 2023

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, C.E.G. van Gennip

TOELICHTING

Met het nieuwe artikel 4.5a in het Besluit uitvoering wet arbeid vreemdelingen 2022 (BuWav 2022) is een nieuwe vrijstelling geïntroduceerd ten behoeve van werkzaamheden aan boord van zeeschepen, die tijdelijk als opvangcentra worden geëxploiteerd. In artikel 4.5a zijn enkele grondslagen opgenomen om bij ministeriële regeling nadere regels te stellen met betrekking tot deze vrijstelling. Met deze regeling wordt hier gebruik van gemaakt, door een nieuwe paragraaf 3.5bis in Bijlage I van de Regeling uitvoering Wet arbeid vreemdelingen 2022 op te nemen waar enkele nadere voorwaarden zijn gesteld.

Allereerst is in het eerste lid, onderdeel a, van artikel 4.5a BuWav 2022 opgenomen dat de bedoelde zeeschepen dienen te worden aangewezen bij ministeriële regeling. Dit is gedaan in het eerste lid van paragraaf 3.5bis. In het eerste lid, onderdeel h, van artikel 4.5a BuWav 2022 is opgenomen dat bij ministeriële regeling nadere regels gesteld kunnen worden aan de administratie die aanwezig is op het zeeschip. Hieraan is gevolg gegeven, door in het tweede lid van paragraaf 3.5bis te bepalen dat de naam van de vreemdeling, bedoeld in artikel 4.5a, diens functie, en de daarbij behorende beloning, opgenomen dient te zijn in een administratie die aanwezig is aan boord van het schip. Deze voorwaarde wordt gesteld met het oog op een goede handhaving door de Nederlandse arbeidsinspectie. Opgemerkt zij, dat er geen formele eisen worden gesteld aan de administratie. Voor zover de bedoelde gegevens uit de monsterrol, die aanwezig is aan boord van het schip, blijken, is er voldaan aan de voorwaarde.

Tot slot is er in het tweede lid, onderdeel a, van artikel 4.5a, BuWav 2022 opgenomen dat er nadere regels kunnen worden gesteld over de limiet van de in die bepaling genoemde categorieën van werkzaamheden, per aangewezen zeeschip. In het derde lid van paragraaf 3.5bis is invulling gegeven aan deze bepaling. Het aantal vreemdelingen dat gelijktijdig gebruik mag maken van de vrijstelling, betreft ten hoogste 100 (het gaat daarmee dus om het aantal derdelanders dat gelijktijdig aan boord van de schepen werkzaamheden mag verrichten). Wanneer er meer vreemdelingen tewerk worden gesteld, is de vrijstelling niet van toepassing op die vreemdelingen. Bovendien is de eis gesteld dat het gaat om het aantal vreemdelingen dat gelijktijdig werkzaamheden verricht op het schip. Dit betekent dat vervanging van werknemers mogelijk is, zonder dat de limiet wordt uitgeput.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, C.E.G. van Gennip

Naar boven