Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 14 maart 2023, nr. 2023-0000161968, tot wijziging van de Subsidieregeling STAP-budget i.v.m. het vanwege een technische oorzaak later openstellen van een aanvraagtijdvak

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op de artikelen 3, eerste lid, en 5 van de Kaderwet SZW-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling STAP-budget wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 5 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 9. Indien een aanvraagtijdvak vanwege de situatie bedoeld in artikel 9, zevende lid, later wordt opengesteld, wordt in afwijking van het derde lid, onderdeel a, voor de periode waarin de scholing start gerekend vanaf de dag na die waarop openstelling van het aanvraagtijdvak oorspronkelijk was voorzien.

B

Aan artikel 9 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 7. Indien het vanwege een technische oorzaak niet mogelijk is om een aanvraagtijdvak open te stellen op de dag waarop openstelling was voorzien, maakt de Minister zo spoedig mogelijk op een voor een ieder kenbare wijze bekend wanneer het aanvraagtijdvak wordt opengesteld.

C

Artikel 9b wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid, komt te luiden:

  • 1. In afwijking van artikel 9, eerste lid, zijn er voor het jaar 2023 vijf aanvraagtijdvakken, waarbij het eerste aanvraagtijdvak vanaf 17 maart 2023 en het tweede aanvraagtijdvak vanaf 1 mei 2023 van start gaat. Het aanvraagtijdvak dat van start gaat vanaf 1 mei 2023 en de daaropvolgende aanvraagtijdvakken hebben een duur van twee maanden.

2. Onder vernummering van het tweede tot en met vierde lid tot derde tot en met vijfde lid wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 2. In afwijking van artikel 5, derde lid, onderdeel a, wordt in het eerste aanvraagtijdvak, bedoeld in het eerste lid, voor de periode waarin de scholing start gerekend vanaf 28 februari 2023.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, C.E.G. van Gennip

TOELICHTING

1. Algemeen

Deze regeling wijzigt de Subsidieregeling STAP-budget in verband met een latere openstelling van een aanvraagtijdvak door technische problemen. Directe aanleiding hiervoor is dat de openstelling op 28 februari jl. niet mogelijk bleek. De nieuwe datum van openstelling wordt in deze wijzigingsregeling neergelegd, alsmede de gevolgen hiervan voor de startdatum van de scholing. Ook is een bepaling opgenomen om toekomstige situaties te regelen.

2. Inhoudelijk

Op grond van artikel 9b eerste lid van de Subsidieregeling STAP-budget had het eerste aanvraagtijdvak van 2023 op 28 februari jl. moeten worden opengesteld. Helaas bleek op die dag dat het portaal door een combinatie van technische factoren, zoals overbelasting, niet open kon gaan. Er zijn die dag geen subsidieaanvragen ingediend.

De dagen volgend op 28 februari jl. is er met de uitvoerders van de regeling veel overleg geweest wat een goede alternatieve datum zou zijn. Gelet op de voor de uitvoerders benodigde voorbereidingstijd, maar vooral ook om aanvragers en opleiders tijdig te informeren zodat zij rekening kunnen houden met het nieuwe aanvraagmoment, is besloten dat 17 maart 2023 de nieuwe openstellingsdatum zal zijn. Deze datum is reeds gecommuniceerd naar alle betrokken uit oogpunt van tijdige bekendmaking, maar wordt met deze wijzigingsregeling nog formeel vastgelegd.

Voor toekomstige situaties waarbij technische problemen verhinderen dat het aanvraagtijdvak op het vastgestelde moment wordt opengesteld wordt met deze wijzigingsregeling in het nieuwe zevende lid van artikel 9 voorzien dat de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een nieuwe datum voor de aanvang van het aanvraagtijdvak kan vaststellen. Hierbij is van belang dat dit voor betrokken zo snel mogelijk duidelijk wordt en dat deze datum voor iedereen kenbaar is. Bij de datumbepaling staan de haalbaarheid voor de uitvoeringsorganisaties en de voorbereidingstermijn voor aanvragers en opleiders voorop.

Een gewijzigde openstelling zou ook gevolgen hebben voor de start van de scholing, welke volgens artikel 5, derde lid, onderdeel a, vanaf vier weken na de dag van de subsidieaanvraag mag starten. Omdat de mislukte openstelling van 28 februari jl. een kwestie van overmacht was en onvoorzien, is het niet redelijk om burgers en opleiders aan deze minimale starttermijn te houden. In artikel 9b is daarom nu bepaald dat in het eerste aanvraagtijdvak van 2023 voor wat betreft de start van de scholing wordt gerekend vanaf 28 februari 2023, zijnde de datum waarop het eerste aanvraagtijdvak eigenlijk had moeten worden opengesteld. Het nieuwe negende lid van artikel 5 regelt daarnaast voor toekomstige gevallen dat gerekend wordt vanaf de dag na die waarop openstelling van het aanvraagtijdvak oorspronkelijk was voorzien. Dit geldt voor alle toekomstige situaties van een gewijzigde openstelling door technische oorzaken. In het recente geval betekent dit dat ook op 17 maart a.s. subsidieaanvragen kunnen worden verleend voor scholing welke start vanaf 28 maart a.s. Dit houdt in dat reeds door de opleiders verstrekte STAP-aanmeldingsbewijzen van mensen met een startdatum vanaf 28 maart 2023 nog steeds gebruikt kunnen worden op 17 maart. Opleiders hoeven de cursisten geen nieuw STAP-aanmeldingsbewijs te verstrekken.

3. Communicatie

Deze regeling wordt gepubliceerd in de Staatscourant.

4. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt zo spoedig mogelijk in werking, te weten een dag na publicatie.

Naar boven