Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 10 maart 2023, nr. WJZ/ 22382253, tot wijziging van de Regeling houders van dieren in verband met het gebruik maken van de bevoegdheid van lidstaten om af te wijken van een aantal specifieke bepalingen van verordening (EU) 2016/429 op het terrein van waterdieren

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op verordening (EU) nr. 2016/429 van het Europees Parlement en de Raad van 9 maart 2016 betreffende overdraagbare dierziekten en tot wijziging en intrekking van bepaalde handelingen op het gebied van diergezondheid (diergezondheidsverordening) (PbEU 2016, L 84/1), verordening (EU) nr. 2021/2037 van de Commissie van 22 november 2021 betreffende uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EU) 2016/429 van het Europees Parlement en de Raad wat vrijstellingen van de verplichtingen inzake de registratie van aquacultuurinrichtingen en de documentatie van exploitanten betreft (PbEU 2021, L 416/80);

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling houders van dieren wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1.1, eerste lid, wordt de volgende begripsomschrijving in de alfabetische en chronologische volgorde ingevoegd:

‘– verordening (EU) nr. 2021/2037:

uitvoeringsverordening (EU) 2021/2037 van de Commissie van 22 november 2021 betreffende uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EU) 2016/429 van het Europees Parlement en de Raad wat vrijstellingen van de verplichtingen inzake de registratie van aquacultuurinrichtingen en de documentatie van exploitanten betreft (PbEU 2021 L 416);’

B

Artikel 5a.6 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘2.’ geplaatst.

2. Voor het tweede lid (nieuw) wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 1. Artikel 172, eerste lid, van de verordening (EU) nr. 2016/429 is niet van toepassing op aquacultuurinrichtingen als bedoeld in artikel 3 van de verordening (EU) nr. 2021/2037.

C

Aan hoofdstuk 5a. wordt een artikel toegevoegd, luidende:

5a.11. Uitzonderingen documentatieplicht bepaalde inrichtingen aquacultuurinrichtingen en vervoerders van bepaalde categorieën waterdieren

  • 1. Artikel 186, eerste lid, aanhef in samenhang met de onderdelen c, d, en e, van verordening (EU) nr. 2016/429 is niet van toepassing op aquacultuurinrichtingen die voldoen aan artikel 4, eerste lid, onderdelen a en b, van verordening (EU) nr. 2021/2037.

  • 2. Artikel 188, eerste lid, van verordening (EU) nr. 2016/429 is niet van toepassing op vervoerders van de in artikel 4, tweede lid, van de verordening (EU) nr. 2021/2037 genoemde categorieën waterdieren als aan de in dat lid genoemde voorwaarden is voldaan.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 10 maart 2023

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

TOELICHTING

I. Algemeen

1. Doel en strekking

Deze regeling zondert enkele categorieën van aquacultuurinrichtingen en vervoerders van waterdieren uit van verplichtingen van de Europese diergezondheidsverordening ((EU) nr. 2016/429) ten aanzien van registratie en documentatie.1 Op grond van artikel 174 en artikel 186, tweede lid, van deze verordening kunnen lidstaten bepaalde exploitanten van aquacultuurinrichtingen en bepaalde vervoerders van waterdieren uitzonderen van deze plichten. In uitvoeringsverordening (EU) nr. 2021/20372 is nader geregeld welke soort inrichtingen en welke soort vervoerders lidstaten kunnen uitzonderen. Met deze wijziging worden uitzonderingen opgenomen in de Regeling houders van dieren voor alle in uitvoeringsverordening (EU) nr. 2021/2037 genoemde soorten inrichtingen en soorten vervoerders.

Soorten aquacultuurinrichtingen die uitgezonderd worden van de registratieverplichting zijn:

  • aquacultuurinrichtingen die gesloten voorzieningen zijn of die niet rechtstreeks afvalwater in natuurlijke wateren lozen en die geen aquacultuurdieren naar andere aquacultuurinrichtingen verplaatsen of in het wild uitzetten, en die een van de volgende soorten aquacultuurinrichtingen zijn:

    • ruimten waar sierdieren in aquaria of in vijvers als gezelschapsdier worden tentoongesteld;

    • restaurants waar aquacultuurdieren in aquaria of in vijvers in afwachting van menselijke consumptie worden tentoongesteld;

    • inrichtingen waar aquacultuurdieren voor gezondheidszorg en andere soortgelijke doeleinden worden gehouden;

    • kleinhandelszaken waar aquacultuurdieren voor sierdoeleinden worden gehouden, die rechtstreeks worden geleverd door een ‘erkende aquacultuurinrichting’ en die rechtstreeks aan de uiteindelijke houder van gezelschapsdieren worden verkocht;

    • voorzieningen voor openluchtrecreatie waar rechtstreeks door een erkende aquacultuurinrichting geleverde aquacultuurdieren voor esthetische doeleinden of voor doeleinden met betrekking tot de waterkwaliteit in vijvers worden gehouden;

    • huishoudens waar rechtstreeks door een erkende aquacultuurinrichting geleverde aquacultuurdieren buiten in vijvers of waterbekkens uitsluitend voor persoonlijke consumptie worden gehouden.

  • aquacultuurinrichtingen die bestaan uit netkooien of andere structuren waar voorheen wilde waterdieren tijdelijk in natuurlijke wateren werden gehouden, in dezelfde epidemiologische eenheid als die waarin zij zijn gevangen en in afwachting van het verzamelen voor menselijke consumptie.

Soorten aquacultuurinrichtingen en vervoerders die uitgezonderd worden van bepaalde documentatieverplichtingen zijn:

  • Geregistreerde aquacultuurinrichtingen, die geen aquacultuurdieren verplaatsen naar andere aquacultuurinrichtingen of in het wild uitzetten.

  • Vervoerders van de volgende categorieën waterdieren, mits de waterdieren worden vervoerd in verzegelde, lekvrije recipiënten die ongeopend en intact blijven vanaf het moment waarop zij worden geladen tot het moment waarop zij op hun eindbestemming worden gelost:

    • aquacultuurdieren die bestemd zijn voor sierdoeleinden;

    • eicellen en gameten van waterdieren die bestemd zijn voor aquacultuurdoeleinden of voor uitzetting in het wild.

2. Regeldruk

Deze regeling heeft geen gevolgen voor de regeldruk. De soorten aquacultuurinrichtingen die zijn uitgezonderd van registratie en de soorten aquacultuurinrichtingen en vervoerders die zijn uitgezonderd van bepaalde documentatieverplichtingen hoefden ook voordat de nieuwe Europese regelgeving van toepassing is geworden (21 april 2021) zich niet te registreren en documentatie bij te houden. Deze situatie is met deze regeling bestendigd; in de tussentijd is, in afwachting van de verordening van de Europese Commissie terzake, niet actief uitvoering gegeven aan de in verordening 2016/429 opgenomen verplichting ten aanzien van registratie en documentatie.

3. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Hiermee is afgeweken van het beleid inzake vaste verandermomenten. Het betreft voor de sector begunstigende regelgeving.

4. Implementatietabel

Verordening (EU) nr. 2016/429

Verordening (EU) nr. 2021/2037

Regeling houders van dieren

Artikel 174

Artikel 3

Artikel 5a.6, eerste lid

Artikel 186, tweede lid

Artikel 4, eerste lid

Artikel 5a.11, eerste lid

 

Artikel 4, tweede lid

Artikel 5a.11, tweede lid

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema


X Noot
1

Verordening (EU) nr. 2016/429 van het Europees Parlement en de Raad van 9 maart 2016 betreffende overdraagbare dierziekten en tot wijziging en intrekking van bepaalde handelingen op het gebied van diergezondheid (diergezondheidsverordening) (PbEU 2016, L 84/1).

X Noot
2

Uitvoeringsverordening (EU) nr. 2021/2037 van de Commissie van 22 november 2021 betreffende uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EU) 2016/429 van het Europees Parlement en de Raad wat vrijstellingen van de verplichtingen inzake de registratie van aquacultuurinrichtingen en de documentatie van exploitanten betreft (PbEU 2021, L 416/80).

Naar boven