Regeling van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 6 maart 2023, nr. 2023-0000039113 tot wijziging van de Regeling burgerservicenummer in verband met de invoering van het Logisch Ontwerp BSN, versie 1.6.1

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op artikel 2 van het Besluit burgerservicenummer;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling burgerservicenummer wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef, wordt ‘Logisch ontwerp BSN, versie 1.6’ vervangen door ‘Logisch Ontwerp BSN, versie 1.6.1’ en wordt ‘, met dien verstande dat wordt verstaan onder:’ vervangen door een punt.

2. De onderdelen a tot en met e vervallen.

B

De bijlage wordt vervangen door de bijlage, opgenomen bij deze regeling.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 april 2023.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst, met uitzondering van de bijlage, die zal worden geplaatst op https://www.rvig.nl.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, A.C. van Huffelen

BIJLAGE ALS BEDOELD IN ARTIKEL I, ONDERDEEL B

Bijlage. Logisch Ontwerp BSN, versie 1.6.1

Bijlage bij artikel 3

Deze bijlage wordt bekendgemaakt op https://www.rvig.nl

TOELICHTING

Algemeen

1. Inleiding

Deze regeling wijzigt de Regeling burgerservicenummer (hierna: Regeling BSN); het Logisch Ontwerp BSN (hierna: LO BSN), versie 1.6.1, wordt vastgesteld. Het Logisch Ontwerp bevat de technische systeembeschrijving van het BSN-stelsel. De systeembeschrijving vormt de beschrijving van de voorzieningen waarmee het stelsel wordt uitgevoerd. Door middel van de systeembeschrijving worden gedetailleerde regels gesteld die noodzakelijk zijn om de voorzieningen te laten werken. Op grond van de Wet algemene bepalingen BSN en het Besluit BSN wordt deze systeembeschrijving bij ministeriële regeling vastgesteld.

Deze regeling betreft slechts enkele tekstuele aanpassingen. In het LO worden alle verwijzingen naar de GBA (Gemeentelijke Basisadministratie) veranderd in ‘BRP’ (Basisregistratie Personen). Daarmee is het LO BSN tekstueel beter in overeenstemming met het LO BRP. Deze aanpassing heeft geen gevolgen voor de uitvoeringspraktijk. Daarnaast blijkt het overbodig om in artikel 3 van de Regeling burgerservicenummer begripsbepalingen te introduceren die al in de systeembeschrijving zelf worden geïntroduceerd. Om die reden worden de betreffende onderdelen geschrapt.

2. Regeldrukgevolgen en privacyaspecten

Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) heeft het dossier niet geselecteerd voor een formeel advies, omdat het naar verwachting geen (omvangrijke) gevolgen voor de regeldruk heeft.

De regeling heeft tevens geen gevolgen voor de privacy van burgers.

3. Consultatie en advies

Van internetconsulatie is afgezien, gelet op de aard van de wijziging.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel I

Artikel I betreft de introductie van een gewijzigd LO BSN (versie 1.6.1). Daartoe wordt artikel 3 van de Regeling BSN aangepast door daarin de verwijzing naar het nieuwe versienummer op te nemen (onderdeel A) en wordt in de bijlage bij de Regeling BSN het gewijzigde LO zelf opgenomen (onderdeel B). In het artikel worden daarnaast overbodige begripsbepalingen geschrapt.

Artikel II

In lijn met het stelsel van vaste verandermomenten, treedt deze regeling in werking met ingang van 1 april 2023.

Bijlage

In de bijlage is het LO BSN, versie 1.6.1, opgenomen.1 In deze regeling is, zoals gebruikelijk, aan het slot vermeld dat deze met de toelichting in de Staatscourant wordt geplaatst. Daarbij is voor wat deze bijlage betreft een uitzondering gemaakt; de bijlage wordt geplaatst op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (hierna: RvIG) (https://www.rvig.nl). De bijlage is namelijk door haar omvang en opmaak niet geschikt om in de Staatscourant te worden plaatsen.

Voor de inwerkingtreding van de Wet elektronische publicaties,2 kende de Bekendmakingswet de figuur van het bekendmaken van bijlagen door terinzagelegging.3 De in dit kader relevante artikelen van de Regeling BSN waren op die figuur geënt. De Bekendmakingswet voorziet thans echter niet meer in bekendmaking door terinzagelegging. In plaats daarvan is in artikel 7 van de Bekendmakingswet bepaald dat in afwijking van het in die wet vervatte bekendmakingsstramien een wet, een algemene maatregel van bestuur of een ander besluit kan bepalen dat – na voorafgaande instemming van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties – een bij die wet, die algemene maatregel van bestuur of dat besluit behorende bijlage wegens aard of omvang wordt bekendgemaakt door middel van een in die wet, die algemene maatregel van bestuur of dat besluit aangewezen ander algemeen toegankelijk elektronisch medium – bijvoorbeeld de website van een openbaar lichaam – dan het publicatieblad.4 In het onderhavige geval is – zeker nu de relevante bepalingen in de Regeling BSN reeds repten van het tevens beschikbaar stellen via https://www.rvig.nl – de website van RvIG het aangewezen medium voor bekendmaking.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, A.C. van Huffelen


X Noot
1

Zie (de toelichting bij) artikel I, onderdelen A en B.

X Noot
2

Stb. 2020, 262.

X Noot
3

Artikel 5, eerste lid, van de Bekendmakingswet (oud).

X Noot
4

Zie artikel 7, tweede lid, van de Bekendmakingswet.

Naar boven