Besluit van 10 februari 2023, nr. 2023000244 tot aanwijzing van onroerende zaken ter onteigening in de gemeente Molenlanden krachtens artikel 72a van de onteigeningswet (onteigening voor een nieuwe aansluiting op de rijksweg A27 (aansluiting Scheiwijk), alsmede voor de aanleg van een nieuwe verbindingsweg vanaf deze aansluiting tot aan de grens van de gemeenten Molenlanden en Gorinchem, met bijkomende werken in de gemeente).

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Ingevolge artikel 72a, eerste lid, van de onteigeningswet kan onteigening van onroerende zaken plaatsvinden onder meer voor de aanleg en verbetering van wegen, bruggen, spoorwegwerken en kanalen, alsmede daarop rustende zakelijke rechten. Daaronder wordt op grond van artikel 72a, tweede lid sub a, mede begrepen onteigening voor de aanleg en verbetering van de in het eerste lid bedoelde werken en rechtstreeks daaruit voortvloeiende bijkomende voorzieningen ter uitvoering van een bestemmingsplan als bedoeld in artikel 3.1, eerste lid, van de Wet ruimtelijke ordening.

Het verzoek tot aanwijzing ter onteigening

Burgemeester en wethouders van de gemeente Molenlanden (hierna: verzoeker) hebben Ons bij brief van 12 juli 2022, kenmerk 1146938, verzocht, om ten name van de gemeente Molenlanden over te gaan tot het aanwijzen ter onteigening van onroerende zaken in de gemeente Molenlanden. De onteigening wordt verzocht voor de aanleg van een nieuwe aansluiting op de rijksweg A27 (aansluiting Scheiwijk), tussen A27 km. 40,35 en km. 39,00, alsmede voor de aanleg van een nieuwe verbindingsweg vanaf deze aansluiting tot aan de grens van de gemeenten Molenlanden en Gorinchem bij de kruising van de A27 met de Groeneweg (A27 km. 38,80), ter ontsluiting van het in de gemeente Gorinchem te realiseren bedrijventerrein Groote Haar, met bijkomende werken, in de gemeente Molenlanden.

Planologische grondslag

De onroerende zaken waarop het verzoek betrekking heeft, liggen in de gemeente Molenlanden. De grondslag voor de planologische uitvoerbaarheid van het werk waarin de ter onteigening aan te wijzen onroerende zaken zijn gelegen wordt gevormd door het bestemmingsplan Aansluiting A27 en verbindingsweg Groote Haar. Dit plan is bij uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 25 april 2018, nummers 201705577/1/R6 en 201705578/1/R3 onherroepelijk geworden.

Toepassing uniforme openbare voorbereidingsprocedure

Overeenkomstig artikel 63, tweede lid, van de onteigeningswet en artikel 3:11, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) hebben het ontwerp koninklijk besluit en de in artikel 63 van de onteigeningswet bedoelde stukken vanaf 9 september 2022 tot en met 20 oktober 2022 in de gemeente Molenlanden en bij Rijkswaterstaat Corporate Dienst te Utrecht ter inzage gelegen.

Overeenkomstig artikel 3:12 van de Awb heeft Onze Minister van Infrastructuur en Waterstaat (Onze Minister) van het ontwerp koninklijk besluit en van de terinzagelegging van de onteigeningsstukken openbaar kennis gegeven in de Staatscourant van 8 september 2022, nr. 23700.

Verder heeft Onze Minister het ontwerp koninklijk besluit overeenkomstig artikel 3:13 van de Awb, voorafgaand aan de terinzagelegging toegezonden aan belanghebbenden, waaronder de verzoeker. Daarbij zijn de belanghebbenden gewezen op de mogelijkheid om schriftelijk of mondeling zienswijzen over het ontwerpbesluit naar voren te brengen en op de mogelijkheid over de zienswijzen te worden gehoord.

Overwegingen

Noodzaak en urgentie

De A27 loopt van Almere naar Breda. Ter hoogte van Hoogblokland (km. 39,70) ligt aan de westzijde van de A27 de verzorgingsplaats Scheiwijk. Op dit moment is hier geen aansluiting op het onderliggende wegennet aanwezig.

De gemeente Gorinchem heeft het initiatief genomen om ten noorden van Gorinchem een nieuw regionaal bedrijventerrein te realiseren, het bedrijventerrein Groote Haar. Het betreft een duurzaam en innovatief terrein met een bruto omvang van circa 68 hectare en met ongeveer 37 hectare netto uitgeefbaar terrein. Een onderdeel van dit bedrijventerrein vormt een nieuw aan te leggen windturbinepark. Het bedrijventerrein is zonder infrastructurele maatregelen niet bereikbaar, omdat er in de nabijheid verder geen aansluitingen op de A27 of gemeentelijke of provinciale wegen zijn waarmee het bedrijventerrein goed ontsloten kan worden. Om het bedrijventerrein goed te ontsluiten, moeten nieuwe op- en afritten op de A27 worden gerealiseerd en moet tussen de op- en afritten en het bedrijventerrein een nieuwe weg worden aangelegd die de nieuwe aansluiting en het bedrijventerrein met elkaar verbindt.

Twee partijen hebben besloten om de realisering van de nieuwe aansluiting Scheiwijk en de verbindingsweg te faciliteren. In de eerste plaats heeft de Minister van Infrastructuur en Waterstaat op 20 december 2018 het Tracébesluit A27 Houten–Hooipolder vastgesteld. Dit besluit, dat onherroepelijk is, voorziet in een aanpassing en verbreding van de A27 tussen de knooppunten Houten en Hooipolder. De nieuwe aansluiting Scheiwijk ligt tussen deze knooppunten en het genoemde besluit voorziet tevens in de (gedeeltelijke) aanleg van in- en uitvoegstroken voor de realisering van de nieuwe aansluiting Scheiwijk.

De gemeente Molenlanden heeft het bestemmingsplan Aansluiting A27 en verbindingsweg Groote Haar vastgesteld. Dit plan voorziet in de verdere realisering van de aansluiting Scheiwijk en sluit aan op de in- en uitvoegstroken zoals die in bovengenoemd tracébesluit zijn opgenomen en in de aanleg van de verbindingsweg vanaf de aansluiting tot aan de grens met de gemeente Gorinchem bij de kruising van de A27 met de Groeneweg en A27 km. 38,80. Deze onteigening heeft betrekking op de realisering van de werken zoals die in het bestemmingsplan Aansluiting A27 en verbindingsweg Groote Haar zijn voorzien.

Door de aanleg van de nieuwe aansluiting Scheiwijk en de verbindingsweg wordt het nieuw te realiseren bedrijventerrein Groote Haar in de gemeente Gorinchem op een goede en verkeersveilige manier ontsloten. De realisering van het bedrijventerrein en de aanleg van een goede en rechtstreekse ontsluiting op de A27 dienen tevens de economische ontwikkeling ter plaatse.

Om de werken en werkzaamheden tijdig te kunnen realiseren wenst de gemeente Molenlanden de eigendom te verkrijgen, vrij van lasten en rechten, van de onroerende zaken die in het onteigeningsplan zijn begrepen.

De verzoeker heeft met de eigenaren overleg gevoerd om deze onroerende zaken minnelijk in eigendom te verkrijgen. Dit overleg heeft vooralsnog niet tot (volledige) overeenstemming geleid. Omdat het ten tijde van het verzoek naar het oordeel van de verzoeker niet aannemelijk was dat het overleg op afzienbare termijn tot vrijwillige eigendomsoverdracht zou leiden, heeft de gemeente Molenlanden een verzoek ingediend tot aanwijzing ter onteigening van deze onroerende zaken, om de tijdige verwezenlijking van het plan van het werk zeker te stellen.

Uit de Ons bij het verzoek overgelegde zakelijke beschrijving blijkt dat de aanbesteding van de werkzaamheden in juni 2021 is gestart. Het werk zal in november 2022 worden gegund en de feitelijke werkzaamheden starten in de loop van 2023. Medio 2026 zijn de werkzaamheden afgerond. Daarmee is aannemelijk dat zal worden voldaan aan de door Ons voor de aanvang van de werken en werkzaamheden gehanteerde termijn van ten hoogste vijf jaar na de datum van dit aanwijzingsbesluit.

Zienswijzen

Binnen de bedoelde termijn zijn geen zienswijzen naar voren gebracht.

Overige overwegingen

Uit de bij het verzoek overgelegde stukken blijkt, dat de in het onteigeningsplan begrepen onroerende zaken bij de uitvoering van het overgelegde plan van het werk niet kunnen worden gemist.

Ons is niet gebleken van feiten en omstandigheden die overigens de toewijzing van het verzoek in de weg staan. Het moet in het belang van de verbetering van de infrastructuur noodzakelijk worden geacht dat de gemeente Molenlanden de vrije eigendom van de door Ons ter onteigening aan te wijzen onroerende zaken verkrijgt.

Wij zullen, gelet op het hierboven gestelde, het verzoek van gemeente Molenlanden tot het nemen van een besluit krachtens artikel 72a van de onteigeningswet toewijzen.

BESLISSING

Gelet op de onteigeningswet,

op de voordracht van Onze Minister van Infrastructuur en Waterstaat van 8 november 2022, nr. RWS-2022/32770, Rijkswaterstaat Corporate Dienst;

gelezen het verzoek van burgemeester en wethouders van de gemeente Molenlanden bij brief van 12 juli 2022, kenmerk 1146938;

de Afdeling advisering van de Raad van State gehoord, advies van 11 januari 2023, no. W17.22.00156/IV;

gezien het nader rapport van Onze Minister van Infrastructuur en Waterstaat 1 februari 2023, nr. RWS-2023/1260, Rijkswaterstaat Corporate Dienst;

Hebben Wij goedgevonden en verstaan:

Voor de aanleg van een nieuwe aansluiting op de rijksweg A27 (aansluiting Scheiwijk), tussen A27 km. 40,35 en km. 39,00, alsmede voor de aanleg van een nieuwe verbindingsweg vanaf deze aansluiting tot aan de grens van de gemeenten Molenlanden en Gorinchem bij de kruising van de A27 met de Groeneweg (A27 km. 38,80), ter ontsluiting van het in de gemeente Gorinchem te realiseren bedrijventerrein Groote Haar, met bijkomende werken, in de gemeente Molenlanden, ten name van de gemeente Molenlanden ter onteigening aan te wijzen de onroerende zaken in die gemeente aangeduid op de grondtekening die ingevolge artikel 63 van de onteigeningswet in de gemeente Molenlanden en bij Rijkswaterstaat Corporate Dienst te Utrecht ter inzage heeft gelegen en die zijn vermeld op de bij dit besluit behorende lijst.

Onze Minister van Infrastructuur en Waterstaat is belast met de uitvoering van dit besluit, dat in de Staatscourant zal worden geplaatst en waarvan afschrift zal worden gezonden aan de Afdeling advisering van de Raad van State.

Den Haag, 10 februari 2023

Willem-Alexander

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers

LIJST VAN DE TE ONTEIGENEN ONROERENDE ZAKEN

ONTEIGENINGSPLAN: AANSLUITING A27 EN VERBINDINGSWEG GROOTE HAAR

VERZOEKENDE INSTANTIE: GEMEENTE MOLENLANDEN

 

Kadastraal bekend als gemeente Hoogblokland

Grondplan

nr.

Te onteigenen

grootte (m2)

Kadastrale grootte (m2)

Sectie

en nr.

Ten name van

13.1

6.307

45.325

E 177

Elk 1/2 eigendom:

Alberta Jannie van de Pol, Hoogblokland, gehuwd met Antonie Pellikaan;

Antonie Pellikaan, Hoogblokland, gehuwd met Alberta Jannie van de Pol.

Zakelijk recht als bedoeld in artikel 5, lid 3, onder b, van de Belemmeringenwet Privaatrecht: Waterschap Rivierenland, Tiel.

Opstalrecht nutsvoorzieningen op gedeelte van perceel: Waterschap Rivierenland, Tiel (3x).

         

13.2

4.833

73.780

E 403

Antonie Pellikaan, Hoogblokland, gehuwd met Alberta Jannie van de Pol.

Opstalrecht nutsvoorzieningen op gedeelte van perceel: Waterschap Rivierenland, Tiel.

         

13.3

702

38.150

E 178

Elk 1/2 eigendom:

Alberta Jannie van de Pol, Hoogblokland, gehuwd met Antonie Pellikaan;

Antonie Pellikaan, Hoogblokland, gehuwd met Alberta Jannie van de Pol.

Zakelijk recht als bedoeld in artikel 5, lid 3, onder b, van de Belemmeringenwet Privaatrecht: Waterschap Rivierenland, Tiel.

Opstalrecht nutsvoorzieningen op gedeelte van perceel: Waterschap Rivierenland, Tiel.

         

18.2

2.138

2.755

E 569

Floris Slingerland, Hoogblokland.

 

Kadastraal bekend als gemeente Hoornaar

Grondplan

nr.

Te onteigenen

grootte (m2)

Kadastrale grootte (m2)

Sectie

en nr.

Ten name van

24.2

737

21.680

B 277

De Diaconie Der Hervormde gemeente Te Hoogblokland, Hoogblokland.

Naar boven