Kennisgeving Programma Wind op Zee Eemshaven, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Vaststelling van de benodigde onderzoeken voor het milieueffectrapport

Het voornemen van Programma Wind op Zee (PAWOZ) Eemshaven

Met een kennisgeving op 14 april 2022 heeft de Minister voor Klimaat en Energie u geïnformeerd over het voornemen tot het PAWOZ Eemshaven. Voor dit programma wordt een plan MER opgesteld.

Besluitvorming

Op de besluitvorming over PAWOZ is de rijkscoördinatieregeling van toepassing. Dit betekent dat de route van de kabels (en mogelijk leidingen) zal worden vastgelegd in een (rijks)inpassingsplan, dat wordt vastgesteld door de Minister voor Klimaat en Energie. Het inpassingsplan wordt voorbereid in één gecoördineerde procedure samen met een aantal andere besluiten dat voor het project nodig is (vergunningen en ontheffingen). De Minister voor Klimaat en Energie coördineert de procedure.

Milieueffectrapportage

Met een MER worden (mogelijke) milieueffecten, bijvoorbeeld op leefomgevingskwaliteit (mens), gezondheid, landschap, natuur, bodem en water in beeld gebracht zodat deze effecten een volwaardige rol kunnen spelen bij de besluitvorming. Het MER zal ook een passende beoordeling bevatten om mogelijke gevolgen voor Natura 2000-gebieden in kaart te brengen.

Welke informatie is nodig voor de milieueffectrapportage

De Minister voor Klimaat en Energie heeft in een zogenaamde concept notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD) aangeven welk milieuonderzoek zou moeten worden uitgevoerd voor het MER en hoe dit in het MER moet worden opgenomen. Deze concept-NRD heeft ter inzage gelegen van 30 september 2022 tot en met 10 november 2022. Iedereen heeft in die periode een zienswijze kunnen indienen op de concept-NRD. Er zijn binnen de inspraaktermijn in totaal 26 zienswijzen van particulieren en bedrijven ontvangen. Daarnaast hebben wij van 3 betrokken overheden een reactie ontvangen. De Commissie voor de milieueffectrapportage heeft op 28 november 2022 een advies uitgebracht op de concept-NRD en heeft de ingediende zienswijzen en reacties hierbij betrokken.

Vaststelling van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD)

Mede op basis van de ingediende reacties ook van betrokken overheden en het advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage heeft de Minister op 20 januari 2023 de definitieve NRD vastgesteld. Hiermee geeft hij aan welk milieuonderzoek zal worden uitgevoerd voor dit MER.

Waar kunt u de NRD inzien

U kunt de definitieve NRD inzien op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u na het bezoeken van de website nog vragen? Dan kunt u bellen met Bureau Energieprojecten, T (070) 379 89 79.

Wat gebeurt hierna?

Als het MER is afgerond, wordt mede op basis daarvan het ontwerp Programma opgesteld. Het MER zal samen met dit ontwerp Programma ter inzage worden gelegd. Hierop kan iedereen dan reageren. Dit wordt te zijner tijd aangekondigd in onder andere de Staatscourant, huis-aan-huisbladen en op www.bureau-energieprojecten.nl.

Naar boven