Bestuursovereenkomst RES Alblasserwaard / Avelingen, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Datum: 16 februari 2023

Bestuursovereenkomst RES Alblasserwaard / Avelingen

Partijen:

  • 1. Gedeputeerde staten van de provincie Zuid-Holland, handelend als bestuursorgaan ter uitvoering van het besluit van gedeputeerde staten van Zuid-Holland, namens deze de heer B. Potjer, gedeputeerde, hierna te noemen GS van Zuid-Holland;

  • 2. Het college van burgemeester en Wethouders van de gemeente Gorinchem, handelend als bestuursorgaan ter uitvoering van het besluit van het College van B&W van gemeente Gorinchem, namens deze de heer M. de Boer, hierna te noemen gemeente Gorinchem;

  • 3. Het college van burgemeester en Wethouders van de gemeente Molenlanden, handelend als bestuursorgaan ter uitvoering van het besluit van het College van B&W van gemeente Molenlanden, namens deze de heer J. Lock, hierna te noemen gemeente Molenlanden;

  • 4. Het dagelijks bestuur van waterschap Rivierenland, handelend als bestuursorgaan ter uitvoering van het besluit van het dagelijks bestuur van Waterschap Rivierenland, namens deze de heer H. van ‘t Pad, hierna te noemen waterschap Rivierenland;

  • 5. De Minister voor Klimaat en Energie, handelend als bestuursorgaan, namens deze mevrouw T.W.G.M.M. Albers, hierna te noemen EZK;

  • 6. De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, handelend namens de Staat der Nederlanden als grondeigenaar van Avelingen, namens deze de heer A. Driesprong, hierna te noemen IenW.

  • 7. Hierna allen samen te noemen: Partijen

Hegbben met deze bestuursovereenkomst als gezamenlijk doel om (1) het windbod in de Regionale Energiestrategie (RES) Alblasserwaard tijdig te realiseren, (2) de intentie uit te spreken om het windbod zo mogelijk op een andere plek of plekken dan zoeklocatie Avelingen te realiseren en (3) om voldoende waarborgen te bieden voor de realisatie van het RES-bod.

Overwegende dat

  • a. De RES-regio Alblasserwaard in juni 2021 een bod heeft neergelegd in de RES 1.0 voor de opwek van 0,32 TWh waarbij prioriteit is gegeven aan het opwekken van zonne-energie op daken in combinatie met de grootschalige opwekking van windenergie in de verhouding 50/50.

  • b. In 2021 in de RES 1.0 de locatie Avelingen is aangewezen als zoekgebied en als uit te werken zoeklocatie voor windenergie met als redenen dat Avelingen buiten het Groene Hart ligt, dicht bij beschikbare netcapaciteit, grote afnemers, bedrijventerreinen en grote infrastructuur én als extra argument dat dit gebied onderdeel is van een pilotproject van Rijkswaterstaat (het pilotprogramma Hernieuwbare Opwek van Energie op Rijkswaterstaatgronden)

  • c. De gemeenteraad van Gorinchem op 20 oktober 2022 heeft geconcludeerd dat een windpark op locatie Avelingen onwenselijk is en de wens heeft uitgesproken dat de locatie Avelingen als zoeklocatie voor windenergie verdwijnt uit de Provinciale Omgevingsverordening.

  • d. De gemeenteraad van Gorinchem op 20 oktober 2022 ook heeft vastgesteld de omvang van het RES 1.0-bod onverkort te willen handhaven, maar de uitwerkingen daarvan anders te willen vormgeven.

  • e. Provinciale staten van Zuid-Holland op 14 december 2022 hebben besloten de locatie Avelingen te handhaven in de Provinciale Omgevingsverordening.

  • f. In het Klimaatakkoord ten aanzien van het proces van de RES’en is opgenomen dat de verantwoordelijke en bevoegde gezagen ervoor zorgen dat uiterlijk 1 januari 2025 de benodigde vergunningen worden verleend om realisatie van projecten voor het opwekken van hernieuwbare elektriciteit op land uiterlijk in 2030 mogelijk te maken.

Spreken af

  • 1. Gezamenlijk een nieuw traject te bewandelen waarbij partijen zich inspannen voor een invulling van het windbod in de RES Alblasserwaard, op (een) andere locatie(s) dan de locatie Avelingen.

  • 2. In lijn met het Klimaatakkoord samen te blijven werken om de gemeentelijke, provinciale en landelijke ambities voor de Energietransitie te realiseren. Daar hoort ook de afspraak uit het Klimaatakkoord bij dat gestreefd wordt naar minimaal 50% lokaal eigendom bij zon- en windparken, opdat de lusten en de lasten voor een gebied in evenwicht zijn.

  • 3. Uiterlijk tot 31 december 2023 te gebruiken om gezamenlijk, met advies van een onafhankelijke derde via de expertpool van Nationaal Programma RES, te onderzoeken of er alternatieve locaties voor windturbines gevonden kunnen worden in de RES-regio Alblasserwaard. Bijvoorbeeld door uitbreiding van de twee bestaande windparken.

  • 4. Het moment van eind 2023 is noodzakelijk omdat de vergunning voor 2025 moet worden afgegeven, waarna een SDE+ kan worden aangevraagd. Deze subsidieregeling zal in 2025 verlopen.

  • 5. Dat er gedurende het onderzoek naar alternatieven door gemeenten, provincie en het Rijk (EZK en IenW) geen onomkeerbare stappen worden gezet in de planvorming van Avelingen.

  • 6. Als er reëel haalbare alternatieven zijn, deze door de gemeente(n) planologisch worden geborgd en de provincie de windlocatie Avelingen op kaart 16 vervangt door deze alternatieve(n).

  • 7. De wens is om hierbij ook alternatieven te onderzoeken die draagvlak hebben in de regio. Als daarbij locaties naar voren komen die nu nog niet op de kaart in de Provinciale Omgevingsverordening staan, gaan de betrokken organen van de gemeente(n), het waterschap en de provincie met elkaar in overleg hoe dit planologisch mogelijk gemaakt kan worden.

  • 8. Dat partijen zich realiseren dat als het alternatievenonderzoek niet leidt tot voldoende resultaten, de consequentie is dat dan het traject voor de bouw van windturbines op de locatie Avelingen wordt opgepakt.

  • 9. Het verstandig is dat alle volksvertegenwoordigers van de betrokken gemeenteraden, provinciale staten en het algemeen bestuur van het waterschap tijdens het proces van onderzoek naar alternatieven vroegtijdig betrokken zullen worden door het dagelijks bestuur van de desbetreffende overheden om de acceptatie van de uitkomsten te bevorderen.

  • 10. Partijen zich tot het uiterste inspannen, ieder vanuit de eigen rol en verantwoordelijkheid, om de realisatie van windturbines in de RES-regio Alblasserwaard mogelijk te maken, gericht op vergunningverlening vóór 1 januari 2025.

Toepasselijk recht

Op dit convenant is uitsluitend Nederlands recht van toepassing.

Alle geschillen in verband met dit convenant of met afspraken die daarmee samenhangen, worden beslecht door de bevoegde rechter te Den Haag.

Publicatie in Staatscourant

Binnen drie weken na ondertekening van dit convenant wordt de tekst daarvan gepubliceerd in de Staatscourant (verwachte datum 7 maart 2023)

Inwerkingtreding

Dit convenant treedt in werking met ingang van de dag na ondertekening en eindigt op 31 december 2023. Partijen treden uiterlijk twee weken voor laatstgenoemde datum in overleg over voortzetting van dit convenant.

Aldus overeengekomen en in zesvoud ondertekend te Gorinchem, 16 februari 2023

gemeente Molenlanden. J. Lock

gemeente Gorinchem M. de Boer

Waterschap Rivierenland H. van ’t Pad

Provincie Zuid-Holland B. Potjer

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, T.W.G.M.M. Albers

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat A. Driesprong

Naar boven