Besluit van de Minister voor Langdurige Zorg en Sport van 21 februari 2023, kenmerk 3483676-1041454-PZO, houdende de wijziging van het Besluit vaststelling beleidskader inzake subsidiëring van patiënten- en gehandicaptenorganisaties 2019–2023 in verband met de ophoging van het subsidiebudget voor de pg-koepels

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport,

Gelet op artikel 1.3 en 2.1 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit vaststelling beleidskader inzake subsidiëring van patiënten- en gehandicaptenorganisaties 2019–2023 wordt als volgt gewijzigd:

A

De bijlage wordt als volgt gewijzigd:

1. In Hoofdstuk 4. – Subsidiestroom 2, in het ‘Overzicht Subsidiestroom 2: Structurele activiteiten regierol pg-koepels’ komt het onderdeel ‘Omvang’ te luiden:

Omvang: voor 2019–2022 € 6 miljoen instellingssubsidie en voor 2023 € 7.309.154 instellingssubsidie (beiden volgens verdeelsleutel per organisatie).

2. ‘Paragraaf 4.3. Hoeveel subsidie kan worden aangevraagd?’ komt te luiden:

4.3. Hoeveel subsidie kan worden aangevraagd?

De minister bepaalt jaarlijks het subsidiebudget. Voor de jaren 2019 t/m 2022 een totaalbedrag beschikbaar is van maximaal € 6 miljoen per jaar voor instellingssubsidies. Voor 2023 is er een totaalbedrag beschikbaar van maximaal € 7.309.154.

De verdeling van het subsidiebudget voor 2019 t/m 2022 geschiedt als volgt:

  • aan MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid kan een instellingssubsidie van maximaal € 1,2 miljoen worden verstrekt;

  • aan de Patiëntenfederatie Nederland kan een instellingssubsidie van maximaal € 1,8 miljoen worden verstrekt;

  • aan Ieder(in) kan een instellingssubsidie van maximaal € 3 miljoen worden verstrekt. Ieder(in) ontvangt een hoger bedrag dan Patiëntenfederatie Nederland en MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid, omdat zij een breder maatschappelijk veld vertegenwoordigt.

De verdeling van het subsidiebudget voor 2023 geschiedt als volgt:

  • aan MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid kan een instellingssubsidie van maximaal € 1.589.875 worden verstrekt;

  • aan de Patiëntenfederatie Nederland kan een instellingssubsidie van maximaal € 2.289.569 worden verstrekt;

  • aan Ieder(in) kan een instellingssubsidie van maximaal € 3.429.710 worden verstrekt. Ieder(in) ontvangt een hoger bedrag dan Patiëntenfederatie Nederland en MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid, omdat zij een breder maatschappelijk veld vertegenwoordigt.

Indien de drie pg-koepels fuseren, heeft dat geen gevolgen voor het subsidiebudget.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2023.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport, C. Helder

TOELICHTING

Algemeen

Onderhavig besluit wijzigt het Besluit vaststelling beleidskader inzake subsidiëring van patiënten- en gehandicaptenorganisaties 2019-2023 (hierna: Beleidskader PG-organisaties) in verband met de eenmalige ophoging van het subsidiebudget voor het jaar 2023 voor de drie pg-koepels: MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid, Patiëntenfederatie Nederland en Ieder(in).

Bij de brief aan de Tweede Kamer van 24 juni 20221 is aangekondigd dat de totstandkoming van een nieuwe subsidieregeling voor PG-organisaties met een jaar is uitgesteld en dat deze niet eerder dan 1 januari 2024 in werking zal treden. De verhoging van de subsidiebedragen die voor de landelijke patiëntenkoepels, MIND, de Patiëntenfederatie Nederland en Ieder(In), in het de nieuwe subsidieregeling was beoogd, zal om die reden dan ook met een jaar worden uitgesteld. De patiëntenkoepels hebben evenwel aangeven met de bestaande subsidiemiddelen – die sinds 2014 niet zijn verhoogd en/of geïndexeerd – de toegenomen activiteiten niet te kunnen uitvoeren. De patiëntenkoepels hebben daarom voor het jaar 2023 een aanvullend subsidieverzoek gedaan dat als gevolg van het uitstel van de nieuwe subsidieregeling PG-organisaties is gehonoreerd. Met de voorgestelde wijziging van het beleidskader PG-organisaties komen de patiëntenkoepels als vertegenwoordigers van alle door hen vertegenwoordigde patiëntenorganisaties in aanmerking voor een eenmalige financiële overbrugging. Hiermee kunnen zij de extra taken op het gebied van collectieve informatievoorziening, belangenbehartiging en het ontwikkelen van een infrastructuur voor ervaringsdeskundigheid die op hen afkomen voor 2023 uitvoeren. De patiëntenkoepels kunnen met de financiële overbrugging van 2023 de extra activiteiten uitvoeren die voortvloeien uit afspraken van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zoals binnen het Integraal Zorgakkoord, het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA), het Woon-Zorg-Akkoord en het programma Onbeperkt Meedoen!.

Artikelsgewijs

Artikel I

Om het nieuwe subsidiebudget voor 2023 te verweken in het Beleidskader PG-organisaties is de bijlage bij het Beleidskader PG-organisaties op enkele punten gewijzigd. Het beschikbare subsidiebudget voor de drie pg-koepels voor 2023 is daarmee vastgesteld op € 7.309.154 miljoen. Dit bedrag wordt onder de drie pg-koels verdeeld conform de verdeelsleutel in paragraaf 4.3.

Artikel II

In afwijking van de systematiek van vaste verandermomenten bij regelgeving en de minimale termijn tussen publicatie en inwerkingtreding van regelgeving (zoals opgenomen in Aanwijzing 4.17 van de Aanwijzingen voor de regelgeving), treedt dit besluit in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Hiervoor is gekozen, omdat spoedige publicatie van het besluit gewenst is voor de afhandeling van de reeds ingediende subsidieaanvragen voor 2023.

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport, C. Helder


X Noot
1

Tweede Kamer, vergaderjaar 2021–2022, 29 214, nr. 94

Naar boven