Kennisgeving ontwerpbesluit beperkingengebied buitenlandse luchthaven Weeze, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Van dinsdag 7 maart tot en met maandag 17 april 2023 kan iedereen reageren op het ontwerpbesluit beperkingengebied Luchthaven Weeze. In deze kennisgeving leest u wat het ontwerpbesluit inhoudt en hoe u kunt reageren door het indienen van een zienswijze.

Waarover gaat het Besluit?

Luchthaven Weeze ligt net over de grens in Duitsland, ter hoogte van Venray. Ondanks dat het om een Duitse luchthaven gaat, is het belangrijk om omwonenden op Nederlands grondgebied in de buurt van luchthaven Weeze dezelfde bescherming te geven als de omgeving rond de nationale (Nederlandse) luchthavens.

Het Besluit beperkingengebied Weeze legt daarom beperkingengebieden vast zoals ook wordt gedaan bij de Nederlandse luchthavens van nationale betekenis. Als gevolg van de aanwezigheid van luchthaven Weeze worden de bestemming en het gebruik van het betreffende gebied onder andere beperkt in verband met geluidsbelasting. Het doel hiervan is voorkomen dat bijvoorbeeld nieuwbouw plaatsvindt in een gebied waar de geluidsbelasting als gevolg van het gebruik van luchthaven Weeze hoog is. Ook worden gebieden vastgelegd waarin beperkingen gelden in verband met de vliegveiligheid, zoals hoogtebeperkingen. Het gaat hier uitsluitend om beperkingen op Nederlands grondgebied.

Bij dit besluit gaat het niet om groei of krimp van luchthaven Weeze, maar om het vastleggen van ruimtelijke beperkingen op basis van het huidige verkeer op de luchthaven. Het gebruik van de luchthaven zelf verandert dus niet.

Ontwerpbesluit

Het Ontwerpbesluit dat u nu kunt inzien, omvat regels in verband met vliegveiligheid en geluidsbelasting van het luchthavenluchtverkeer. Deze regels zijn vastgelegd op basis van twee onderzoeken, die te vinden zijn in de bijlagen bij het ontwerpbesluit. Op het ontwerpbesluit kunt u nu reageren door het indienen van een zienswijze.

WILT U DOCUMENTEN BEKIJKEN?

Aanvullende informatie en de bijbehorende documenten staan vanaf dinsdag 7 maart 2023 op www.platformparticipatie.nl/luchthavenweeze. Het gaat dan om een beschrijving van het ontwerpbesluit en twee onderliggende onderzoeken.

Op papier kunt u de stukken van 7 maart tot en met 17 april 2023 bekijken bij:

  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijnstraat 8, Den Haag, telefoon 070 456 96 07.

  • Gemeente Nieuw-Bergen, Raadhuisstraat 2, Nieuw-Bergen, telefoon 0485 34 83 83 of 14 0485.

Als u op een locatie de documenten wilt bekijken, neem dan vooraf telefonisch contact op met de locatie in verband met de openingstijden.

WILT U EEN INFORMATIEBIJEENKOMST BEZOEKEN?

U bent van harte welkom op onze informatiebijeenkomst op maandag 27 maart tussen 19.00 uur en 21.00 uur op het gemeentehuis van Nieuw-Bergen, Raadhuisstraat 2, Nieuw-Bergen. U kunt op elk gewenst moment binnenlopen en met medewerkers van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in gesprek gaan.

Via regionaleluchthavens@minienw.nl kunt u zich hiervoor aanmelden. Dit kan tot en met donderdag 23 maart 2023.

Op de informatiebijeenkomst kunt u een toelichting krijgen op het ontwerpbesluit door medewerkers van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. U kunt hierover vragen stellen.

HOE KUNT U EEN ZIENSWIJZE INDIENEN?

U kunt op drie manieren een zienswijze indienen, van dinsdag 7 maart tot en met maandag 17 april 2023:

Digitaal

Bij voorkeur ontvangen wij uw zienswijze via www.platformparticipatie.nl/luchthavenweeze.

Mondeling

Voor het noteren van uw mondelinge zienswijze kunt u tijdens kantooruren een afspraak maken via het telefoonnummer 070 456 96 07.

Per post

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, directie Participatie

o.v.v. Luchthaven Weeze

Postbus 20901

2500 EX Den Haag

WAT GEBEURT ER MET UW ZIENSWIJZE EN WAT IS HET VERVOLG?

Na afloop van de zienswijzentermijn worden alle zienswijzen die zijn binnengekomen gelezen en beoordeeld door medewerkers van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Op de zienswijzen wordt een reactie gegeven in een reactienota. In deze nota wordt vermeld op welke wijze uw zienswijze in het proces is betrokken. De reactienota wordt gepubliceerd nadat het Besluit beperkingengebied Weeze definitief is vastgesteld. Alle indieners van zienswijzen worden hierover geïnformeerd.

WILT U HULP VAN HET INFORMATIEPUNT DIGITALE OVERHEID?

De Informatiepunten Digitale Overheid zijn er voor mensen die moeite hebben met digitale dienstverlening en vragen hebben over het zaken doen met de overheid. De Informatiepunten zijn ondergebracht in de bibliotheken. Daarmee zijn ze laagdrempelig en kunnen mensen er makkelijk binnenlopen. U kunt hier ondersteuning vragen over websites van de overheid, bijvoorbeeld voor het digitaal raadplegen van documenten behorend bij dit project of het digitaal indienen van een reactie.

Vraag bij uw lokale bibliotheek naar de mogelijkheden. Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.informatiepuntdigitaleoverheid.nl.

WILT U MEER INFORMATIE?

Meer informatie over het project en de participatiemogelijkheden is te vinden op de website www.platformparticipatie.nl/luchthavenweeze.

Inhoudelijke vragen over het project? Stuur een e-mail naar regionaleluchthavens@minienw.nl.

Vragen over de procedure? Bel via telefoonnummer 070 456 96 07, directie Participatie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Naar boven