Regeling van de Minister van Justitie en Veiligheid van 14 februari 2023, nr. 4417643, houdende wijziging van de Regeling vaststelling LFNP in verband met het toevoegen van vier werkterreinen in de bijlage bij die regeling

De Minister van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 6, tweede lid, van het Besluit bezoldiging politie;

Besluit:

ARTIKEL I

In bijlage 4 bij de Regeling vaststelling LFNP wordt bij vakgebied ’14. Operationeel Specialismen’ na het werkterrein ‘Recherchepsychologie’ een nieuw werkterrein ingevoegd, luidende:

Milieu:

Het werkterrein Milieu concentreert zich op het genereren van (recherchetactische) informatie, bewijsmateriaal of een ingang tot bewijsmateriaal, het traceren en vaststellen van de omvang van het milieudelict, een en ander in verband met de opsporing van strafbare feiten van de aan het milieu en de natuur gelieerde wet- en regelgeving.

Geen

Geen

ARTIKEL II

In bijlage 4 bij de Regeling vaststelling LFNP worden bij vakgebied ’14. Operationeel Specialismen’ na het werkterrein ‘Milieu’ drie nieuwe werkterreinen ingevoegd, luidende:

Seksuele Misdrijven:

Het werkterrein Seksuele Misdrijven concentreert zich op de opsporing van strafbare feiten (inclusief online) zoals genoemd in Boek II titel XIV, Misdrijven tegen de zeden van het wetboek van Strafrecht en het begeleiden van de betrokkenen naar een passende opvolging die bijdraagt aan het handhaven van de (rechts)orde, veiligheid en herstel. Het werkterrein kenmerkt zich in die zin, dat er nagenoeg altijd sprake is van een inbreuk op zowel de persoonlijke als lichamelijke integriteit.

Geen

Geen

Maatschappij en Recht:

Het werkterrein Maatschappij en Recht concentreert zich op de toepassing van maatschappelijke en juridische expertise en methodische vaardigheden in de opsporingspraktijk. Het opstellen van adviezen ten behoeve van de opsporing evenals het toetsen of een bepaalde opsporingsmethode kan worden toegepast (bevoegdheid, wet- en regelgeving) behoort tot de werkzaamheden binnen dit werkterrein. Specialismen waaraan kan worden gedacht zijn: culturele antropologie, sociologie, geschiedenis, bedrijfs- en bestuurskunde, (internationaal) recht, politicologie, criminologie, dossiervorming en (gedrags-)psychologie.

Geen

Geen

Bijzondere opsporingsmethoden en -technieken:

Het werkterrein bijzondere Opsporingsmethoden en -technieken concentreert zich op de ontwikkeling en toepassing van – alsmede de uitvoering voorzien van en support geven over – hoogwaardige technische en digitale opsporingsmiddelen, werkprocessen en apparatuur, waarvoor een specifieke kennis en expertise noodzakelijk is. Hierbij valt te denken aan technisch en digitaal expertise/specialismen als werktuigbouw en (fijn) mechanica, installatie- en elektrotechniek, hoogfrequent techniek, telecom, radio, video, computer, alsook technisch hoogwaardig en innovatieve expertise/specialismen (augmented en virtual reality, interceptie, sensing).

Geen

Geen

ARTIKEL III

  • 1. Artikel I treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 5 augustus 2022.

  • 2. Artikel II treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 december 2022.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius

TOELICHTING

Sinds 1 juli 2018 kunnen voor functies in het vakgebied Operationeel Specialismen in het Landelijk Functiegebouw Nederlandse Politie (LFNP) zowel ambtenaren, aangesteld voor de uitvoering van de politietaak met generieke inzetbaarheid als ambtenaren voor de uitvoering van de politietaak met specifieke inzetbaarheid worden ingezet. Deze laatste ambtenaren hebben een kortere, specifieke politieopleiding genoten en kunnen om die reden alleen worden ingezet voor specifieke onderdelen van het politiewerk. De drie reeds bestaande werkterreinen in het vakgebied Operationeel Specialismen, Financieel Economisch, Digitale Expertise en Recherchepsychologie zijn passend voor specifieke inzetbaarheid.

In het arbeidsvoorwaardenakkoord sector politie 2022–2024 is afgesproken dat gedurende de looptijd van het akkoord de aanstelling voor de uitvoering van de politietaak met specifieke inzetbaarheid (ESI) wordt uitgebreid.

Aan het vakgebied Operationeel specialismen wordt nu, op verzoek van de politie, een viertal werkterreinen passend voor specifieke inzetbaarheid toegevoegd: Milieu, Seksuele Misdrijven, Maatschappij en Recht en Bijzondere opsporingsmethoden en -technieken. Aan bijlage 4 bij de Regeling vaststelling LFNP worden aan het vakgebied Operationeel Specialismen deze bovengenoemde werkterreinen toegevoegd. De toevoeging van deze vier nieuwe werkterreinen heeft geen gevolgen voor de artikelen van de Regeling vaststelling LFNP.

Door deze werkterreinen in de Regeling vaststelling LFNP toe te voegen aan het vakgebied Operationeel Specialismen, wordt het mogelijk (eveneens) specifiek inzetbare medewerkers op deze werkterreinen in te zetten, vergelijkbaar met de reeds bestaande werkterreinen Financieel Economisch, Digitale Expertise en Recherchepsychologie.

De wijziging is overeengekomen met de politievakorganisaties.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius

Naar boven